zondag 9 juni 2013

Veranderingen op komst.

Vorig jaar september is er een kind bij komen wonen in huis. Straks in september gaat er een kind uit huis. Hij heeft zelf een huis gekocht en gaat samenwonen. Hij heeft dan 3 jaar (?) bij ons gewoond. Komende twee weken gaat hij met zijn meisje op vakantie. Kunnen we vast een beetje voorproeven hoe het zal zijn als hij niet meer hier woont. Pa en zoon zijn collega's van elkaar en wordt er aan tafel vaak over het werk gepraat. Vooral zoon kan hier veel over vertellen. Het zal best stil worden.

Een andere zoon  (22) is juist weer erg stil en teruggetrokken bij ons. Het enige wat we van hem zien en horen is dat hij af en toe door de voordeur komt, naar zijn kamer loopt en zijn berg wasgoed. Heel af en toe eet hij mee, maar ook aan tafel laat hij niets van zich horen. Hij praat niet mee aan tafel. Dit is voor ons moeilijk te hanteren. Ondanks zijn stilte, kost ons dit veel energie en zorg. Zijn vader benadert hem regelmatig en probeert hem te polsen, in contakt te komen, maar het lukt niet erg. Wij kunnen hem maar moeilijk bereiken. Gelukkig weten we dat Gods mogelijkheden verder reiken. Maar soms is dat toch ook maar een schrale troost. We willen hem zélf ook bereiken, contakt met hem.
Deze week is wel ons beleid naar hem veranderd. Als hij mee wil eten moet hij het maar melden. Er wordt niet meer standaard op hem gerekend met het eten, want te vaak was hij te laat met afmelden en bleef er weer eten over. Ik telde hem tot nu toe steeds mee met de hoeveelheden. En als het dan steeds overblijft maak je er toch kosten door en het geeft veel irritatie. Deze week heb ik zijn was op zijn kamer gelegd met het briefje zelf wassen. De handleiding hoe je een was moet draaien zit op de machine. Hij heeft hier nog niet op gereageerd en zijn was ligt er nog net zo. We weten  niet wat wijsheid in dit is, maar we leken meer een goedkoop slaapadres dan een thuis. Hoe lang zal hij nog bij ons wonen?

In februari volgend jaar gaat een dochter voor een half jaar naar Rome. Nu komt zij nog elk weekend naar huis. Ook zij brengt altijd een hoop leven met zich mee. Dit weekend is zij voor het eerst sinds lange tijd niet thuis. Ze had in Groningen nog het een en ander te doen. De andere dochter is het weekend bij haar moeder. Een zoon is nu het weekend bij zijn vader.

De veranderingen die op komst zijn zullen ook financiele gevolgen hebben. Maar hoe dat gaat uitpakken kan ik nu nog niet overzien. Minder gas en stroomverbruik, minder etenskosten. Voor het kind dat er in september bij is gekomen ontvangen wij nog steeds geen allimentatie. Straks vervalt ook het kostgeld dat een van de zoons betaalt.  Dus hoe dat tegen elkaar opweegt weet ik nog niet. De meerderjarigen regelen al wel zelf hun zorgverzekering en zo, dus daar heb ik verder geen omkijken naar. Nu is het met zo'n koppel geen vetpot. Het blijft zaak om de dubbeltjes wel 3 x te draaien voor we ze uitgeven. Ik schrijf niet zo vaak meer over hoe ik consuminder of zuinig aan doen. Veel dingen zijn al zo vanzelfsprekend dat ze mij niet meer opvallen. Wasmiddel op? Máák ik even nieuwe. Heel gewoon geworden. Voor mij dan. Helaas blijft het ook nog gewoon dat we maar net uitkomen met ons inkomen. Wanneer breekt de tijd aan dat we iets opzij kunnen leggen voor "later"? Of ook iets extra's kunnen aflossen om tijdens pensioen minder duur te zitten?

Het is nu ongewoon stil in huis. We zijn een weekend alleen thuis. Nou ja, alleen..... Halverwege de zaterdagavond komt er één met 5 vrienden even zijn broek omwisselen. Hij had een korte broek aan en dat bleek een beetje te koud om tot laat te blijven stappen. Laat in de avond, voor ons nacht, wwer gestommel. Dus manlief het bed uit om te kijken wie er in huis waren. Komen er nog 2 jongens even thuis om iets om te ruilen, op te halen of weg te brengen. Zij hadden hun meisje ook bij zich.

Over een uurtje of twee komen er twee lunchen. Manlief is nu een uurtje slaap inhalen. Gisteravond en vanmorgen hebben we de badrand opnieuw gekit. Dat kon het beste in een rustig weekend gebeuren, omdat er dan minder gedouched wordt. Dan kan de kit uitharden. Jammer is alleen dat er niet op de kit staat hoe lang het moet uitharden. Misschien komen we er vanmiddag nog aan toe om even samen te wandelen, of te bidden tijdens het wandelen. Voor fietsen is het weer niet echt lekker; teveel wind.
En zo vliegt je rustige weekend dan toch zo tussen je vingers uit.

5 opmerkingen:

 1. Ook bij ons is er sprake van een zoon die het huis uitgaat. Een tweede heeft het er ook al over gehad maar nog geen concrete plannen voor de nabije toekomst . En dan nog 2 die nu in klas 6 zitten afwachten wat die volgend jaar gaan doen. En idd hoe gaat dat financieel allemaal.
  Henriette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel sterkte en wijsheid toegewenst met je 'stille' zoon. Laatst waren wij ook een weekend kind-loos, wat een stilte... Door de week zijn we het al wel gewend, maar het weekend is het toch anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is de stille zoon dan ergens anders minder stil? Ik kan mis zijn en jullie kennen hem natuurlijk het beste maar denk je echt dat hij jullie een beetje als hotel beschouwt? In dat geval begrijp ik je reactie wel maar als je het objectief/meelevend bekijkt (ik bekijk alles meelevend :-() dan brak mijn hart een beetje en dan denk ik dat hij met iets zit en wat jullie zien als een beetje profiteren (komen eten en zijn was laten doen) hij een beetje als liefde kan zien en als je dat dan ook wegneemt kan het een beetje lijken alsof de laatste strohalm communicatie/liefde verdwijnt? Maar een idee hoor. Ik zit er wellicht volledig naast. Misschien doet het hem allemaal niets op dit moment...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In other trick taking games, players can take tricks
  on a number of kind of contract. Leveling up to defeat all the enemies can be
  time arresting so apprehend to absorb a acceptable
  bulk of hours anniversary day accepting the a lot of out of this
  game. Most video game testers reported that their salary falls between $15,000 and $55, 000 in a
  year.

  Feel free to surf to my website video game addiction in children
  **

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze opmerking is ook zeker niet bedoelt alsof ik het beter weet maar ik zou ook gewoon de was doen , wat het eten betreft heb je wel gelijk verspilling vind ik ook zonde dus dat mag hij zeker wel even melde .
  Moeilijk he wij hebben ook een gesloten kind en het is elke dag weer een zorg om die te bereiken .
  sterkte ermee.

  BeantwoordenVerwijderen