woensdag 23 oktober 2013

Zwarte Pieten

Tjonge, waar zo'n klein landje bekend door kan worden.


Zelfs tot in de hoogste regionen van de VN wordt er over ons land gesproken! Over een van onze tradities. Het sinterklaasfeest.

Al jaren zijn er enkele Nederlanders bezig met ageren tegen het sinterklaasfeest en het vermeende racisme hierin. Er is een bekende tv en radiopresentator die hier ook druk mee doende is. Hij is zelf niet eens zwart. Wel gekleurd.
De dame uit de VN die het onderzoek naar racisme rondom het sinterklaasfeest moet onderzoeken is ook zwart en bevooroordeeld want zonder gedegen onderzoek en vanuit een gekleurde amerikaanse bril heeft ze haar mening al klaar over ons feest.
Vanuit haar ervaringen daar kijkt ze naar hier.

 Ik denk dat racisme daar in Amerika heel anders is als hier. Niet dat het hier niet voorkomt, maar het is anders. Ik heb in een overwegend turkse wijk gewoond, maar dat is weer anders.
Ik weet niet hoe het sinterklaasfeest beleefd wordt door zwarte mensen. Ik ontmoet er te weinig om ook maar iets te proeven van afkeer of zich door dit feest gediscrimineerd voelen.  Want daar gaat het wel om hè, niet om de dagelijkse discriminatie op straat, maar puur de discriminatie in dit feest.

Misschien is de rolverdeling zoals wij die hier nu kennen toch wel ontstaan vanuit de wortels van slavernij. Het schijnt dat wij sinterklaas al in het begin van de 17e eeuw vierden. Toen was er slavernij en het was gewoon. Het gaat er toch meer om hoe wij er nu mee omgaan? Als kind wist ik niet beter of Piet was zwart van het roet van de schoorsteen. Dat kunnen we onze kleintjes toch óók vertellen? Ik weet alleen iet hoe we aan de kleintjes uit kunnen leggen waarom de pieten, groen, blauw, rood, paars of wit zijn. Ik vind dat dus geen optie.

    
Plaatje via Facebook.In een artikel heb ik gelezen dat er in 1935 ook witte pieten rondliepen in de stoet. Aan die optie heb ik ook gedacht. Gewoon niet zwart of bruin schminken, maar de rest van het kostuum wel. Dan kun je weer gaan uitleggen waarom de ene piet wel zwart is en de andere niet. Die zwarte heeft zich nog niet gewassen - ook weer veroordelend.Toch?

Of toch maar het advies van de amerikaanse VN dame opvolgen en meedoen met de amerikaanse sinterklaas? Dan gooien we gewoon onze cultuur overboord en volgen de amerikaanse. Gaan we en masse over op de kerstman. Dan weten we straks helemaal niet meer waar het kerstfeest eigenlijk om draait. Het kerstfeest is het feest van de geboorte van Jezus en heeft niks met die amerikaanse sinterklaas - kerstman te maken.
Ik boycot de kerstman al jaren.  Bij mij dus geen kerstkadootjes in huis en kerstmannetjes op de kaarten. Maar ja, in je eentje hem boycotten schiet niet hard op.
Enne, hoe zien de hulpjes van de kerstman er eigenlijk uit? Kan ook aanleiding zijn tot je gediscrimineerd voelen.

Hoe kunnen we massaal de kerstman het land uit krijgen? Een facebookpagina erover openen? Wie weet een idee of moet ik hiervoor ook naar de VN, wegens inmenging in onze nationale cultuur.

Heb jij de pietitie op facebook al getekend? Ik wel, wetende dat ik er op zich niks mee bereik, maar toch.

Ik denk wel dat je alert moet zijn op hoe de piet neergezet wordt. Niet als dom knechtje, maar als waardevol medewerker. Binnen 1 generatie is piet ook veranderd van boeman tot kindervriend, dus hem voortaan neerzetten als medewerker vind ik wel een goede optie. Of piet nu zwart of naturel is, maakt mij niet zoveel uit. Als we dan een eeuwenoude traditie overboord moeten zetten, dan pas ik m liever aan en lopen de pieten  in natuurlijke kleuren naast elkaar. Maar wel met het zwarte kroeshaar denk ik, om mee te beginnen. Een piet met lichte huid en blonde paardenstaart is wel erg wennen denk ik. Maar als het veranderd moet worden, verander het dan naar naturel, niet naar die kleurtjes.

 Wat vind jij ervan? 

Nog een plaatje via facebook. Er zullen nog wel veel reacties bijkomen, komende weken.12 opmerkingen:

 1. Diegene die het niet zien zitten hoeven het NIET te vieren maar wij doen het lekker wel met ZWARTE piet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik word er ook niet goed van, wat een gezeur. Helemaal uit proporties getrokken.
  Maar over thanksgiving, de feestdag in Amerika die ontstaan is toen het land veroverd was op de Native Americans (indianen) en zij waren vermoord en verbannen, daar hoor je niets over. Terwijl een onschuldig kinderfeest nu zou moeten verdwijnen? Nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, ik weet niet zo goed wat ik er van moet denken. Gisteren de opiniepeiling van "Een vandaag" dat onder de "gekleurde" Nederlanders 75% van zwarte piet afwilde tegen 10% van de "witte" Nederlanders. Dat geeft toch te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het sinterklaasfeest nooit geassocieerd met racisme. Zwarte Pieten en Sinterklaas kwamen uit Spanje en allemaal waren het voor mij sprookjesfiguren.
  Als het gevoelig ligt bij een deel van de gekleurde medebevolking dan zou er gesproken kunnen worden over anders gekleurde Pieten. Hoewel een 'slecht' geschminkte Piet dan mijn voorkeur zou hebben want dan lijken het vegen van roet.
  En de gekleurde Pieten zagen er best gezellig uit.

  Waar ik moeite mee heb is dat er zo hard wordt gezegd dat je racistisch bent als je Zwarte Piet zwart wilt houden.
  En dat het Naw Ruz feest in Iran een soort clown met een zwart gekleurd gezicht ineens wel positief werd beoordeeld door de VN.
  En dat er mensen bij zijn die nu heel hard roepen dat Zwarte Pieten iets hebben met het slavenverleden en tegelijk betrokken zijn bij het geld willen vorderen van landen die aan slavernij deden geeft me wel te denken. Follow the money....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hier wordt de kerstman ook geboycot, en genieten we van het sinterklaasfeest en zwarte piet hoort daar gewoon helemaal bij. Hoe zou die oude man dat in z'n eentje moeten doen?
  Hennie M

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vind het te gek voor woorden dat er zon hoop heisa gemaakt over een sinterklaasfeest ,terwijl er genoeg rampzalige dingen in de wereld gebeuren waar we ons beter druk over zouden kunnen maken, de zwarte piet zou een link zijn naar slavernij, nou maak je maar liever druk landen waar slavernij nog een actueel gegeven is, maak je druk over burgeroorlogen ,schietpartijen op scholen, onderdrukking armoede en honger en laat ons hier in nederland gewoon lekker sinterklaas vieren als we dat willen of dat nu met of zonder zwarte piet is, dat is wat ik er van vind. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. weet je mijn man is zwart niet gekleurd met jouw woorden te spreken en ja als het sinterklaas is rennen kinderen weg gaan zelf huilen is echt gebeurd als ze mijn man zien., en mijn kinderen ja die zijn gekleurd en ja zij worden voor zwarte pietjes uitgemaakt. ik heb niets tegen Sinterklaas vieren maar vanaf dat ik getrouwd ben en kinderen heb en dit jaar in jaar uit met ons gebeurd ben ik er anders over gaan denken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het kwaad bedoeld als kinderen zwarte pietje zeggen tegen jouw kinderen? Over het algemeen vinden kinderen zwarte Piet juist leuk dus je kunt het ook van de positieve kant bekijken. En denk dat wij vroeger elkaar niet uitscholden?
   Brilledragers hadden het slecht: schele mozes werd geroepen of brillejood. Roodharig zijn was een ellende, daar was een waslijst scheldwoorden voor en die kinderen werden niet bij de naam geroepen maar hé rooie.
   Ikzelf werd op de lagere school altijd "gortepap" genoemd naar mijn achternaam echt vervelend vond ik dat en ik was blij dat dat op de middelbare school voorbij was.
   Hier in mijn huidige woonplaats had iedereen een bijnaam en sommige namen waren niet zo vleiend.
   Ik wil maar zeggen we moeten ons niet zo snel gediscrimineerd voelen, ook witte mensen onderling kunnen er wat van.

   Verwijderen
 8. weet je je zegt dat je een christen bent ,heb je dit feest wel eens in het licht van de bijbel bekeken? Kijk dan eens op www.vreemdgeluid.nl .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb de pietitie ook getekend. Begin de discussie behoorlijk beu te worden. Wij vieren gewoon sinterklaas met zwarte pieten. Als ik sommige reacties om mij heen hoor lijkt het allemaal wel averechts te werken. Mensen die altijd tolerant waren beginnen door deze discussie juist minder tolerant te reageren op de medelanders..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Onderstaand artikel geeft een beeld van deze VN mevrouw.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/10/wie-is-verene-shepherd-eigenlijk
  Piet kwam eigenlijk pas op het toneel toen de slavernij afgeschaft was.Ik heb hem als kind nooit als neger bekeken maar voor mij als kind was het een donkere Spanjaard.
  Wat een gedoe allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In België zag ik een (van oorsprong) Afrikaan voor Zwarte Piet spelen, en hij was niet geschminkt, hij deed het met zijn eigen gezicht. Ik was geschokt, voor mij hoort de overduidelijke schmink er echt bij.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen