donderdag 6 februari 2014

Energie wisselen, waar ga ik op letten

Eind maart is het jaarcontract afgelopen van mijn energieleverancier. Ik heb al een aanbieding gekregen om erbij te blijven. Maar ik vind het uitpluizen leuk om te doen dus kijk ik eerst even verder. Als ik al de prijzen vergelijk van een pak melk, dan toch zeker van iets waar ik een afspraak over maak voor een heel jaar?

Ik kijk niet alleen naar de prijs. Het hoeft voor mij niet per se groene energie te zijn. Maar deze week zag ik goedkope stroom voorbij komen, waarvan een deel atoomenergie is. Dat mag dus van mij niet. Géén atoomenergie!

In het nieuws zag ik ook dat het aandeel Russisch gas toeneemt op de Nederlandse markt. Eerlijk gezegd ben ik daar ook niet van gecharmeerd. Ik vertrouw de Russisch leider van nu voor geen cent. Dus ben liever niet "afhankelijk" van hem. Hij draait mij iets te gemakkelijk de gaskraan dicht als hij hierdoor zijn invloed kan gebruiken. Nu nog niet, hier in west Europa. Zijn gasmarkt is hier nu nog te klein. Maar in Hongarije en de Oekraïne is dit al wel eens voorgevallen. Nee bedankt.
We hebben nu nog de keus om voor gas ergens anders vandaan te kiezen, dus ga ik dat wel doen.

Op prijs ben ik nog een beetje aan het rondkijken, ik wil ook niet te vroeg overstappen, want dan moet ik een te-vroeg-stop-boete betalen. En die zal duurder uitvallen dan een maand gas en electra voor een wat hogere prijs. (mocht ik toch net te laat overstappen).

Gisteren heb ik ook de meterstand doorgegeven van het waterverbruik. Dat loopt net iets anders dan mijn eigen meterstanden die ik per kalenderjaar aanhoud. We hebben vorig meetjaar 143 water verbruikt.

7 opmerkingen:

 1. Ik heb dat nieuwsbericht over Russisch gas ook gezien. Blijkbaar is het nu nog vooral voor bedrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Phoe...nou ik ben ook niet gecharmeerd van die man hoor! Lekker daarginds laten maar die handel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hannie,wij hebben vorig jaar met de vereniging Eigen Huis meegedaan en voor het eerst in ons leven zijn we overgestapt.Ik vond het best eng maar alles is goed verlopen. Nu moeten we voor april weer beslissen of we bij deze maatschappij blijven of niet. We wachten eerst weer Eigen Huis af. Ik vind het erg lastig om alles uit te zoeken ( heb er ook weinig zin aan) het liefst blijf ik altijd bij dezelfde, maar het heeft ons vorig jaar een behoorlijk verschil in het maandbedrag opgeleverd. Nu de afrekening afwachten..... Waar zijn jullie nu bij?? Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hallo Lisanne,
   Deze actie hebben wij vorig jaar ook aan meegedaan. Die is dus bijna afgelopen. Wij zijn straks geen lid meer van eigen huis, dus kijken we verder. We hebben toen wel het maandbedrag gelijk gelaten aan het vorige. We vonden het verschil wel erg groot.

   Verwijderen
 4. ik heb wel eens gehoord, dat ons gas al voor een deel afkomstig is uit Rusland, wordt daar ingekocht door de Nederlandse energiebedrijven. Als dat werkelijk is zijn we al jaren afhankelijk van Rusland

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb het even opgezocht en ja ons gas komt uit Rusland,
  gr liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je bij je huidige energie leverancier een mail achterlaat met de vraag wanneer je contract stopt of wanneer je boetevrij kan stoppen dan heb je een grote kans dat ze je een aantrekkelijk aanboed doen voor een vervolgperiode. Wij hebben het ook gedaan, en het is de moeite waard. succes ermee

  BeantwoordenVerwijderen