donderdag 20 februari 2014

Nek-nominatie

Vorige week schreef ik een stukje over "let op wat je op facebook zet." Lees het hier;
Ik schreef het toen vanuit het oogpunt van; let op je imago, het beeld dat je over jezelf neerzet op facebook.

Ik schreef toen over de nominatie om drank in 1x achterover te gieten en dat te filmen. Natuurlijk hoor je dat filmpje dan ook op facebook te zetten en weer anderen, liefst meerderen, te nomineren, die dit dan ook moeten gaan doen.

 Niet wetende dat dit al aan het uitgroeien is tot een enorme hype onder groepen mensen. De jongens waar ik het van gezien heb zijn genomineerd door een volwassene. Een al iets  "oudere", want volgens de wet ben je al volwassen op je 18e.  Deze jongens hebben ieder ook weer een stel leeftijdgenoten genomineerd, die het nu ook allemaal "moeten doen" en wel binnen 24 uur, anders kost het ze een krat bier. Binnen 24 uur een atje, anders kost t je een kratje. Atten is het in 1x leegdrinken van je glas of fles. Wat er dan ook in zit.

In Engeland en Australie hebben deze nominaties al tot doden geleid, omdat het steeds extremer moet. Het begint bij een atje van een fles bier, maar gebeurt ook met sterkere dranken of in combinaties.

Er komen ook al wat tegengeluiden.
Kan facebook of Youtube het uitzenden van dit soort filmpjes stoppen?
Kun je de volwassenen strafbaar stellen die openlijk, via facebook, jongeren onder de 18 nomineren om aan dit mee te doen?
Wat doe je als ouder als je je kind zo op facebook terug ziet, of je kind er stoere verhalen over vertelt?
De ChristenUnie is inmiddels ook in actie gekomen tegen deze hype. Ik kon de reportage vanmorgen niet afluisteren, maar kon net genoeg meekrijgen om te begrijpen dat ze ertegenin willen gaan.

Zijn er jongeren die anders reageren op deze nominatie en op een duidelijke manier stelling nemen tegen dit? 

5 opmerkingen:

 1. Op mijn Facebook wordt ook genomineerd. Er worden vele prachtige bijbelteksten voorgelezen. Door tieners, door jongeren, allemaal genomineerd en allemaal geven ze hetzelfde signaal af. Ik hoop genomineerd te worden!
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn inderdaad jongeren die er iets tegen doen. Heb laatst ook iets gehoord dat iemand door het idee van het drank atten verzonnen had dat hij voor een dakloze een maaltijd had gekocht en daarna via facebook een aantal vrienden had genomineerd om dat ook te doen.
  Lin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gisteren nog in hart van nederland geweest een meisje die ook genomineerd was en het hele concept belachelijk vind ook omdat er kinderen bij in worden betrokken heeft ze het niet zelf leeggedronken maar een hele fles drank door het toilet gespoeld als actie om te laten zien niet mee te doen met die onzin

  groetjes miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De meeste idioten die hier aan meedoen zullen waarschijnlijk niets eens weten waar atten van is afgeleid: ad fundum = tot de bodem. Het duurde bij mij dan weer lang voor ik dat woord kon plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een rare hype! Ik zal mijn pubers ook eens vragen of ze er van gehoord hebben.

  BeantwoordenVerwijderen