zaterdag 15 februari 2014

Wat zet jij op Facebook?


foto van Hannie Hoogerwaard.


Gisteren heb ik op valentijsndag iets op facebook gezet. Gewoon spontaan. Zonder verwachtingen. Manlief was immers op het werk en kan daar geen internet ontvangen. Wij hebben alleen internet op onze mobieltjes via onze huis-wifi. Dat volstaat.
Dit zette ik erop; 

Ik ben niet zo vsn valentijnsdag...heb ik ook de hele week al gezegd....maar nu ik op facebook al die gekregen bloemetjes zie....

Van mijn zus kreeg ik prompt een digitaal bloemetje en een paar likes. 
Foto: Nou ook jij dan een bloemetje voor valentijnsdag. Nou blij...!!!!
Het digitale bloemetje van mijn zus.


s'Avonds kwam manlief toch met een bloemetje thuis. Huh? Ik had het totaal niet meer verwacht omdat ik de hele week riep dat ik niks aan valentijndag  ga doen. Dit jaar heb ik  ook geen knuffelbeestje, iets lekkers of kaartje voor de kinderen gekocht. Ik heb dat wel eens gedaan, maar het is geen jaarlijkse traditie.

Manlief kon mijn berichtje dus niet hebben gelezen. Anderen wel. Dat heeft hij gemerkt.
De vrouw van zijn collega heeft het berichtje gezien en haar man gebeld. Die heeft mijn man weer gebeld en verteld wat ik op facebook had gezet. Toen is manlief langs de bloemist gereden. Wat een verrassing! Hij komt wel vaker spontaan met een bloemetje thuis, maar op deze manier is toch wel bijzonder.


foto van Hannie Hoogerwaard.

 Nu ik het toch over facebook heb.... Let op wat je erop zet. Bij mij heeft het leuk uitgepakt. Maar dat is niet altijd zo.
Ik heb ook wat jongeren in mijn vriendenkring die dingen op facebook zetten waarvan ik denk "zou je dat nou wel doen?" Er zullen maar weinig jongeren zijn die mijn blogs lezen, dus misschien moet ik dit ook maar op facebook parkeren. Al wordt er al veel voor gewaarschuwd. Hoef ik misschien niet nog eens dunnetjes over te doen. Toch doe ik het maar. Op dit moment gaat er onder die jongens een nominatie rond. Je wordt genomineerd en moet dan binnen 24 uur een fles of glas bier  "atten" Het is dat ik zelf jongeren in huis heb anders had ik heel niet geweten wat dat is. Atten is in 1x je glas of fles achterover gieten. Dit wordt dan gefilmd en op facebook gezet. Zou dat stoer zijn?
Nu zal het éne filmpje waarin je een fles bier achterover gooit je (toekomstige) werkgever niet storen, maar als er wekelijks over grote hoeveelheden bier wordt gesproken?  Je toekomstige werkgever kan niet zien of het puberaal gebluf is, of dat jij echt zulke hoeveelheden verstouwt. En nu er zoveel kandidaten voor een vacature zijn, kan het ongemerkt je aan de zijlijn zetten en heb jij niet door dat het door facebook komt.
Een van de jongens in mijn vriendenkring heeft een filmpje ontvangen en zelf ook weer geplaatst van een meisje die op haar buik liggend haar borsten flink laat schudden.In het sfeertje van shake th'm babe. Als jongen zijnde kan dat kicken zijn? Ik schrok eigenlijk omdat dit meisje, jong nog, op het laatst even herkenbaar in beeld komt. Ik heb geen idee waar dit kind (jonge vrouw) vandaan komt. Zo'n filmpje is heel snel de hele wereld over. Maar je wilt toch zo niet ontdekt worden op internet?

6 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor dit bericht. Hier hebben wij het bij ons in het gezin ook over. En we hebben het net voorgelezen, dat er meer ouders bezorgd zijn om de berichten en foto's die geplaatst worden. het blijft je je hele leven achtervolgen, en daar kan je behoorlijke schade aan overhouden. Kijk enkel maar naar je voorbeeld van een baan zoeken. Werkgevers kijken echt wel op facebook en wat er nog meer is. We vinden dit een zorgelijke ontwikkeling wat de jeugd allemaal doet. Ben ook benieuwd hoe andere hier tegenover staan.
  Zomaar een bloglezer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat ik ook altijd raar vind is dat mensen op Facebook zetten dat ze bijvoorbeeld volgende week een dagje iets leuks gaan doen of neerzetten dat ze op een bepaalde datum op vakantie gaan, volgens mij zijn er nog veel te weinig mensen die zich realiseren dat niet alleen vrienden en familie op Facebook kijken wat je er neer zet, maar wat jij ook al zegt toekomstige werkgevers, mensen die op deze manier kijken wanneer ze ergens kunnen inbreken en mensen die erop uit zijn om je in een kwaad daglicht te stellen, aan de andere kant ben ik er via Facebook achter gekomen dat iemand waarvan ik dacht dat het een goede vriend van mij was ,mij niet de waarheid vertelde over een aantal zaken, zelf zit ik alleen op Facebook om met mijn dochter dingen te delen als zij bij haar vriend zit alleen zijn dat niet echt persoonlijke zaken ,maar een goede kennis wees mij op de site van die persoon en waarvan zij vond dat ik er recht op had om te weten waar hij mee bezig was, hier had hij niet aan gedacht en was dan ook behoorlijk opgelaten toen ik hem er mee confronteerde en zal in het vervolg wel beter uitkijken wat hij op Facebook zet, aangezien ik de vriendschap beeindigd heb hierdoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt groot gelijk. Men moet oppassen wat op social media te zetten. Geldt ook voor twitter e.d. fb lijkt voor sommige net een digitale dagboek die je met de wereld deeld. Je weer alleen niet wat er achter de andere schermen gebeurt of gezegd wordt over jou updates. Of je komt er wel achter en wordt geconfronteerd met de gevolgen... Lastig, want het is zo verleidelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb jarenlang zonder facebook geleefd. Nu heb ik een 'lege' facebook het enig wat echt is is mijn naam. Geen foto, geen juiste geboortedatum, ik woon nergens, ik ben nooit naar school geweest en dat bevalt prima. Eigenlijk kan ik beter facebookloos blijven.......

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zet niet heel veel op facebook. Er kunnen weken voorbij gaan dat ik er niets op zet. Soms foto's, soms iets over dagelijkse dingen, maar geen dingen waardoor ik in verlegenheid gebracht zou kunnen worden. Gisteren meldde ik, met foto's, over een koppeltje Turkse tortelduiven dat een bezoek bracht aan mijn tuin. Dat soort vogels had ik nog nooit in mijn tuin gezien, dus het was een nieuwtje.
  Ik heb zo'n 50 vrienden en via facebook houd ik contact met neven en nichten en collega's. Met de collega's ben ik soms een beetje aan het dollen op facebook. Grappen en grollen, maar altijd zonder mensen te kwetsen. Ook de laatste nieuwtjes komen voorbij. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er gisteren naast het gebouw een boom dreigde om te vallen. Die boom is uit voorzorg gerooid, zodat het gebouw er morgen nog staat als ik weer ga werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tip: let er op welke instellingen je gebruikt voor de dingen die je op facebook zet. Bij mij hebben ALLEEN VRIENDEN toegang tot foto's, berichten, geboorteplaats, woonplaats etc, de vriendenlijst en buitenstaanders niet.
   Het is heel goed om jezelf zo nu en dan op een vreemde computer te googelen, dan kun je zien wat anderen over jou kunnen vinden.

   Verwijderen