zondag 25 mei 2014

Nieuwe kippen!

We hebben nu een week nieuwe kippen. Nieuwe kippies. De dames hebben geen naam van ons gekregen en krijgen deze waarschijnlijk ook niet. t Is gewoon de donkere en de lichte. Het ras is Lohmann.  We hebben de kippen van hetzelfde adres al waar we bijna 4 jaar geleden de kippen ook vandaan hadden.

De eerste dagen waren ze nog wat voorzichtig en schuchter. Nu gaat t beter. Zaterdagmiddag hebben de kippen even los in de tuin gelopen. De donkere zat ook al even heel nieuwsgierig bij me op de stoelleuning. Lohmann kippen staan bekend om hun eieren leggen. Heel veel in het eerste jaar. Daarna schijnt het snel minder te worden. Schijnt. Want onze kippen volgen het natuurlijke ritme. We werken dus niet met lampen om de dagen te lengen. In de winter leggen de dames daardoor geen eieren. In het voorjaar kwam bij de vorige dames de leg vanzelf weer terug.

De dames die nu bij ons zijn komen wonen zijn nu zo'n 18 weken? We weten het niet precies meer. Ze zijn dus nog niet aan de leg. Dat is als ze ongeveer een half jaar oud zijn, 26 weken. We zien wel. Als het maar goed met ze gaat. Een week eerder of later aan de leg maakt niet uit. Kom ik binnekort niet meer bij m'n vaste adresje voor eieren. Nog even en ik heb ruim genoeg eieren voor ons gezin, ook al hebben we maar 2 kippen.Het is leuk om weer kippen te hebben. Leuk om hun gekeuvel te horen. Leuk om weer te weten waar ik met m'n overgebleven stronk sla naar toe kan. Ja, het kon in de groencontainer, maar er m'n kippies mee voeren is echt veel leuker. Ook is t goed voor de bewoners op mijn werk. In de broodgroep avondeten blijft er vaak wat brood over. Omdat deze boterhammen op tafel gelegen hebben moeten ze weggegooid worden. Brood weggooien. Daar hebben de bewoners moeite mee. Het is niet op de grond gevallen, er heeft niemand aangezeten, waarom moet t dan weggegooid? Wat is t dan fijn om hen te zeggen dat t naar de kippen gaat. Geeft een gerust gemoed.

De dames zijn nog vrij rustig. Ook smorgens bij het krieken van de dag zijn ze nog erg rustig. Onze jongeren kunnen dat wel waarderen. Die willen liever niet gewekt worden door de kippen.

1 opmerking:

  1. niks gezelliger dan kippen bij huis lopen ze los of zitten ze wel in een hok.
    hier ze los laten lopen nee dat kan niet maar als de tuin volgend jaar klaar is hoop ik wel op een paar kippetjes als gezelschap

    BeantwoordenVerwijderen