zaterdag 2 augustus 2014

De eerste bramenjam dit jaar.

Dit jaar had ik er eerst geen zin in om bramen te gaan oogsten en verwerken. Thuis had ik niet echt respons op mijn bramenjam, deze bleef ook lang staan. langer dan de goedkope aardbeienjam uit de supermarkt. Dan maar geen bramenjam maken?
Tot manlief van de week een paar keer liet doorschemeren de jam wel lekker te vinden en ook steeds vaker een schepje door het toetje deed. Schat, de bramenjam is bijna op, er is nog maar één potje.

En t is toch ook wel heel prettig en rustgevend om even bramen te plukken. Dicht bij mij in de buurt staan een paar mooie bramenstruiken. Ik hoef er dus niet ver voor weg. Gistermorgen de laarzen aangetrokken en n lange broek om bramen te gaan plukken. Ik denk dat ik doordat er nu veel mensen op vakantie zijn weinig concurrentie heb van andere plukkers. Moet je maar eens kijken hoe de bramenstruiken er bij staan....Die vragen toch om geplukt te worden?
Gisteren de eerste oogst. En als je zo aan het plukken bent, krijg je de smaak wel weer te pakken!
Resultaat van 1,5 uurtje plukken. Daarna ben ik op de fiets gestapt suiker halen want dat bleek ik onvoldoende in huis te hebben. In de winkel ontdekte ik dat de geleisuiker niet eens zo veel duurder was dan gewone suiker, dus nu maar eens geleisuiker gebruikt bij deze partij bramen.
Vorig jaar had ik soms wat teveel pitjes in de bramenjam. Nu heb ik de gekookte bramen eerst door de vergiet gedaan zodat ik wel wat vulling in mijn jam had. als ik de bramen echt door de zeef haal hou ik bramengelei over. En heel veel pittenprut. Eigenlijk vond ik dat ik nu al te veel pittenprut overhield. Van de geplukte 2400 gram hield ik na het iets opkoken en zeven maar net genoeg over voor een pak geleisuiker speciaal, zo'n 1250 gram fruitmoes. Samen met de geleisuiker iets opgekookt (1 min) en in 5 potjes gedaan. Deze jam is halfzoet. Ik ben benieuwd hoe deze is uitgepakt. Ik had precies 5 volle potjes had er niet aan gedacht gauw even te proeven. Die zitten nu dicht en staan in de kast.Eerst het laatste potje jam van vorig jaar opmaken...

Achter de kerk staan ook een stel bramenstruiken.....Morgen samen plukken met een stel andere vrouwen na de dienst? Lijkt me best leuk.
En anders maandagmorgen weer bij huis... Nu heb ik de smaak wel weer te pakken. Leuk!


3 opmerkingen:

  1. Ik zag vandeweek op de fiets dat er echt enorme struiken bij ons tegen het hekwerk van het spoor aan groeien. Je kan er alleen lastig bij dus even spontaan plukken, zal 'm niet worden maar wil je echt een schaaltje vol, kan dat best. Je man kan in ieder geval weer even vooruit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk is dat! Ik heb ze net ook weer geplukt. Soms wel frustrerend dat de hele grote, mooie zo hoog en ongrijpbaar zijn!:))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja heerlijk toch om te doen !! en als je er teveel krijgt gewoon in vriezen dan kun je het hele jaar door zo weer wat potjes jam maken,

    BeantwoordenVerwijderen