maandag 11 augustus 2014

Dochter naar Rusland. St. Petersburg.

Hoe kient ze het uit! Dochter is net 2 maanden terug van een half jaar studeren in Italie, gaat ze met een half jaar al weer naar het buitenland om er verder te studeren. Nog verder weg. Naar Rusland! Hoe kient ze het uit. In februari 2015 gaat ze een half jaar naar St. Petersburg voor studie daar.


Op facebook heb ik dan ook nog niet aan kunnen klikken dat ik t like. Natuurlijk gun ik haar die ervaring. Maar nu ben ik er niet happig op, met al dat gedoe met Rusland. Ik moet nog erg aan dat idee wennen. natuurlijk heeft ze t er terloops wel over gehad, maar heb ik niet verwacht dat t ook echt door zou gaan. Toen ze me 's avonds laat helemaal blij belde dat ze naar St. Petersburg mocht, zag ik als moeder zijnde wel allemaal beren op de weg. Kon die nacht ook niet best slapen.
Ergens halverwege de nacht dacht ik aan al die moeders van zonen en dochters die bijvoorbeeld oorlogscorrespondent worden, of als arts naar t ebolagebied gaan, of als militair uitgezonden worden. Dan heb ik t nog niet zo beroerd. Ze gaat er naar een universiteit.


Verblijft misschien wel op een campus? Als ze zich nou maar niet mee laat slepen in allerlei politieke issues of demonstraties daar.
Daarentegen is er niks op tegen om eens echt te ervaren dat de schappen leeg zijn in de winkel. Dat de overvloed die wij hier hebben niet overal normaal is.
Zoon heeft t nergens over en wil daar straks ook naar zijn zus.
Wil ik dat ook?
Hoe koud zal het zijn in St. Petersburg in februari?

4 opmerkingen:

 1. Wat fijn voor je dochter! Ik heb vrienden in Rusland, ook in St. Petersburg. Ik denk dat je dochter een heel ander rusland ziet dan wij in de media voorgeschoteld krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor haar ongetwijfeld geweldige ervaring, maar ik zou er ook behoorlijk van liggen te plafond staren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pittig hoor! Dat lijkt me niet niks als je dochter in het buitenland zit. Ik ben benieuwd hoe dat bij mijn kinderen zal gaan in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn zus woont met haar gezin in St. Petersburg en mijn dochter is er onlangs met school geweest. St. Petersburg staat niet echt model voor Rusland. Het is er meer open en westers dan in andere delen. Je dochter gaat haar ogen daar uitkijken. Een ervaring die ze haar hele leven bij zich houdt en haar altijd zal helpen zaken te relativeren. En ja, het is er in februari koud en de dagen zijn dan heel kort..

  BeantwoordenVerwijderen