dinsdag 26 augustus 2014

Energietarieven.

Iets wat ik al heel lang wist staat nu groot in het nieuws. Beetje dom dat  ik er niet eerder over heb geschreven, had ik mooi een primeur!  ;-)

Zelf stap ik al enkele jaren over van de ene naar de andere leverancier van stroom en neem in de vergelijking ook de vastrechttarieven mee. Die zijn zo verschillend per leverancier dat het echt belangrijk is deze mee te nemen in je vergelijking. Het gaat soms om verschillen van enkele euro's per maand.
Bij mijn leverancier las ik net dat ik voor electra 3,25 vastrecht per maand betaal, en voor gas 3,75. Even vergeleken en andere leveranciers opgezocht. Daar zou ik 5,99 per maand vastrecht betalen voor electra en nog eens 5,99 voor gas. Nog even verder gezocht en heb ook leveranciers gevonden met maar 2,02 vastrecht  per maand voor electra en 2,02 voor gas. Om aan deze bedragen te komen heb ik ook al weer even moeten rekenen omdat de een het vermeld in een jaarbedrag en de ander in maandtermijnen.
 
Dit moet je dan omrekenen en de prijzen van de energie en het gas er bij tellen, naar je eigen verbruik. Want voor iemand die erg weinig verbruikt is het beter om een misschien wat hogere energieprijs te hebben met een laag vastrecht. Voor een groot gezin, of ander grootverbruikers, is het misschien voordeliger om dit andersom te hebben. Dat zijn nog hele berekeningen die je dan moet maken.

Kortom; We hebben nu keuze in de zorgverzekeringen en keuze in energieleverantie. Maar overzichtelijker is het er zeker niet op geworden! Je moet er echt een studie van maken wil je je voordeel uit kunnen halen. Voordeel in goedkoopte of voordeel in een dekking naar behoefte (bij je zorgverzekering.) In november begint het grote studeren en rekenen weer voor je zorgverzekering.

En als we het toch over energieleveranciers hebben vermeld ik gelijk maar even de ervaring van mijn moeder vorige week; Agressieve verkoop via de telefoon. Niet dat het meisje aan de telefoon agressief was of zo, nee, heel vriendelijk. Maar enkele dagen later had mijn moeder een mailtje dat haar nieuwe contract op die en die datum in zou gaan. Terwijl mijn moeder vrij duidelijk had aangegeven het niet te willen. Inmiddels is het nieuwe contract teruggedraaid, maar wat een onrust gaf dat weer. Dus geef geen gevoel van "misschien" via telefonische verkoop.
Je kunt trouwens via het bel-me-niet register; www.bel-me-niet.nl afmelden voor telefoontjes op veel gebieden. Zodra je je nummer zelf weer ergens vermeld, of je aan de een of andere actie meedoet, kun je toch weer gebeld worden.

5 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad een heel gereken en gedoe. Maar het is wel de moeite waard.
  Wat lomp dat ze ondanks het feit dat je moeder duidelijk aangaf dat ze het niet wilde, zeiden dat het toch doorging. Zoiets geeft inderdaad stress.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga naar de site van gaslicht.com voer je gegevens qua verbruik,type huishouden,oude leverancier e.d. in en alles wordt gelijk berekend. (vastrecht e.d wordt ook mee genomen.) Je ziet ook gelijk welk energie bedrijf op dat moment het goedkoopste voor jou is.(wisselt regelmatig dus ruim voor het overstap moment vaak even kijken.

  Ik stap al zolang elk jaar over als het mogelijk is.

  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier mijn overstap notities:

  Ik stap al een aantal jaren over van de ene naar de andere energieleverancier.(via gaslicht.com)
  Doe dit vooral voor de bonus die je bij het overstappen kan krijgen.
  Deze kunnen behoorlijk oplopen. Bedragen tot 240,- zijn geen uitzondering.
  Ik heb tot nu toe alleen positieve ervaringen.
  Wel is het zaak om de vinger aan de pols te houden door:
  1) toegestuurde papieren goed te controleren.
  2) goed op overstapdata te letten.
  3) te kijken of de beloofde aanbiedingen en bonussen goed beschreven staan.
  4) vragen altijd via mail te stellen en vragen binnen 3 dagen te reageren.
  5) eventuele aanpassingen extra te laten bevestigen.
  6) je te realiseren dat ook al gaat het goed en gemakkelijk “niets gaat vanzelf”.
  7)Hou er rekening mee als je tzt weer overstapt van de ene naar weer een andere leverancier je wel precies je contract uitdient.
  Anders krijg je je bonus niet of als je hem al gekregen hebt(tzt) moet je de bonus weer terug betalen.
  Daarnaast is het vaak zo als je meer dan 3 maanden voor het einde van je oude contract overstapt je contract eerder ingaat omdat ze tot max. 3 maanden rekening houden met het contract.
  8)Verder is me met overstappen opgevallen dat de grote gevestigde energiebedrijven (zoals Eneco) vaak onvoldoende informatie geven over data e.d. Ik los dat op door een mailtje naar klantenservice van de energiemaatschappij te sturen waarin ik ze bijvoorbeeld vraag om de overstap datum te bevestigen.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goede tip gaslicht.com.
  Ik heb me er gisteren een beetje in verdiept, nav een bezoekje van een NUON-meneer, maar vind het erg lastig om het voor mezelf overzichtelijk te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga toch eens op gaslicht.com kijken. Ik stap nooit over, op één of andere manier bang dat ik dan toch net die bepaalde lettertjes niet gelezen heb.

  BeantwoordenVerwijderen