zaterdag 20 december 2014

Van betaalrekening veranderen.

Wij zijn nu bezig met het veranderen van betaalrekening. Toen we in 2008 trouwden ben ik bij de bankrekening van manlief ingestapt. Hij was bij de Rabobank.
We stappen nu over naar de ASN bank.
Om verschillende redenen;
-Een belangrijk verschil vind ik wel waarin de bank zijn geld (ons geld) steekt. Een bank die niet investeert in zaken die wij niet zo fraai vinden. Hoe dat precies in elkaar steekt kun je zien op www.eerlijkebankwijzer.nl Je kunt van verschillende banken inzien of ze wel of niet goed scoren door de kleuren van de smileys. Maar het kan ook veel gedetailleerder als je dat wilt. Op deze site leggen ze het ook goed uit. Je kunt de beoordelingen lezen op de bekende items als millieu, mensenrechten, arbeidersrechten maar ook hoe je bank omgaat met bijv. bonussen en corruptie-aanpak.
--Er zijn meer verschillen; Voor het hebben van een betaalrekening betalen we bij de Rabobank  per maand €1,70 en een extra pas kost €1,35 per maand. Dat is €3,05 per maand voor 2 personen. Bij de ASN bank wordt dat €2,50 per maand voor 2 passen. Tot 2016 is het gratis. Dat zijn dus niet DE kosten.
---Een ander verschil is dat we bij de ASN bank wel iets rente krijgen op het geld. Bij de Rabobank ontvangen we er niets voor.
----Onvrede bij onze eigen bank. Ook een goede reden. Dit gaat dan wel om hun aanpak van hypotheken. Ook de onze. Toen we in 2010 rechtstreeks bij deze bank informeerden werden we gewoon met lege handen weer naar huis gestuurd. Ze zeiden nog net niet; Droom lekker verder, maar wel dat we nog even moesten doorsparen. Via de tussenpersoon werd uiteindelijk deze bank toch onze geldverstrekker. Enkele jaren later werden we opgeroepen voor een zogeheten hypotheekcheck. Volgens het verslag konden we deze hypotheek niet betalen en moesten we in 2014 zo'n 25.000,- aflossen om het betaalbaar te houden. Hoezo? We betaalden toch gewoon elke maand zonder problemen? Na bemiddeling van onze tussenpersoon kwam er een gesprek met de bank en een klein mondeling excuus.

We gaan nu dus over naar de ASN bank. We zijn volop in de overzetfase. We hebben nu de nieuwe passen en pincodes en die kleine apparaatjes voor het invoeren van de cijfercodes. We maken gebruik van de overstapservice. Ik ben benieuwd hoe dat allemaal in de praktijk gaat uitpakken.
Van betaalrekening veranderen is toch even bewerkelijker als overstappen van spaarrekening. Dat heb ik al regelmatig gedaan en is niet zo moeilijk. Bij een spaarrekening zijn wij al een paar keer overgestapt om een hogere rente te krijgen. Nu bij een betaalrekening moeten we zelf met sommige dingen actie ondernemen.
Ik hou jullie op de hoogte hoe het overtappen verloopt.

 Wat dat overstappen verandert er best veel in Nederland. Vroeger had je de Nutsbedrijven en was je levenslang bij dezelfde leverancier zolang je niet verhuisde.Of bij hetzelfde ziekenfonds. Nu kun je dat per jaar veranderen en doen we dat ook steeds meer. Het wordt gewoner, maar levert nog wel veel keuzestress op. Als je die weet te overwinnen kan het je veel geld besparen.

Is iemand van jullie al wel eens overgestapt van betaalrekening? Ook gebruik gemaakt van de overstapservice? Hoe verliep dat bij jou?

 . . . .

6 opmerkingen:

 1. Halverwege dit jaar zijn wij overgestapt van ING naar Triodos. Ook met de overstapservice. Het meeste gaat gewoon goed, sommige bedrijven hebben we zelf alsnog een overstapbericht gestuurd afgelopen maand, omdat de afschrijving nog steeds via de overstapservice verliep. De maandelijkse teruggave van de belastingdienst heeft wel lang geduurd voor dat goed ging, verschillende brieven, telefoontjes, 2 x bewijzen dat de rekening echt de onze is opgestuurd, maar ook dat komt inmiddels op de juiste rekening binnen. De gemeente kon niet automatisch afschrijven, maar stuurde een rekening, die we zelf konden betalen.
  Verder gaat alles nu van de goede rekening en komt het daar ook binnen.
  Onze werkgevers en instanties waar we geld van moesten krijgen moesten we zelf inlichten. Succes met de overstap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het appeltje eitje. En in 13 maanden is alles wel omgezet, het meeste automatisch. Ik had het veel eerder moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vergeet niet na de overstapperiode je oude rekening nog op te zeggen.
  Dat gebeurt nl niet automatisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben in maart 2011 overgestapt van ING naar ASN en ik ben er heel blij mee. Mijn overwegingen kun je hier lezen: http://zuinigaan.blogspot.nl/2011/03/een-andere-bank-voor-mijn-geld.html
  Wat Maaike schrijft klopt, je moet inderdaad je oude rekening opzeggen en zorgen dat je daar een bevestiging van krijgt. Lees hier meer: http://zuinigaan.blogspot.nl/2012/08/overstappen-naar-een-andere-bank-dat.html
  Verder is het inderdaad heel gemakkelijk om over te stappen en ik heb er nooit spijt van gehad. Zowel mijn jongste dochter, als haar vriend en ikzelf zijn gelijktijdig overgestapt van ING naar ASN. We waren gedrieën helemaal klaar met onze oude bank. Er was 1 spaarrekening, namelijk van MoneYou, waar ik het nummer van de tegenrekening niet kon wijzigen. Ik ben daar gestopt en heb ergens anders een spaarrekening geopend. Ik geloof dat MoneYou nu wel die mogelijkheid heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zit nog bij de Rabobank, maar zou best weg willen. Maar ik zie op tegen het gedoe.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen