maandag 9 maart 2015

Stemwijzer al geprobeerd?

Op 18 maart zijn er verkiezingen voor de provincie en de waterschappen. Wat ik met die laatste aan moet weet ik niet. Ik weet nog niet op wie of wat ik kan stemmen. Heb ik ook nog niet echt uitgezocht.
Wel heb ik vanmorgen de website www.stemwijzer.nl bezocht. Ik heb m eerst geprobeerd voor de provincie waar ik in woon. Aan de hand van 30 stellingen die je moet beantwoorden met eens, oneens, overslaan of geen van beide. Daarna kun je aangeven welke punten voor jou net wat belangrijker zijn.
Ik kwam toch weer uit in dezelfde hoek waar ik altijd zit. Dit keer zaten er geen heel confessionele (geloofsgerichte) vragen in als wel of geen koopzondag. Vorige keer was er bij onze stemwijzer wel zo'n vraag. Het speelt ook wel flink in onze stad, maar dat even terzijde. Bij zo'n vraag over de koopzondag wel of niet, wordt je bij je nee-antwoord al snel in de confessionele, kerkelijke, hoek neergezet. Ben ik ook, maar soms vind ik iets erg kort door de bocht. Dit keer dus geen stellingen die ik direct zou bestempelen als confessioneel. En toch kwam ik bij de partijen uit waar ik op zou willen stemmen. Dat vond ik wel leuk om te merken. Mijn vertrouwen in de stemwijzer is wel weer een beetje gegroeid. Ik blijf altijd voorzichtig bij dit soort dingen. Ik kijk vaak ook nog even extra bij "mijn eigen partij." Of de partij van de 2e of 3e keus.

Daarna heb ik de stemwijzer ook nog gedaan voor de eerste kamer. Dat kan ook. Niet dat wij rechtstreeks op de eerste kamer kunnen stemmen. Maar de partij waar je in je provincie op stemt heeft invloed in de eerste kamer.
Dan kan het goed zijn te weten hoe jouw partij over deze dingen denkt. Dit zijn dan meer de landelijke thema's die ook in de provincies spelen.

Ik heb ze allebei gedaan en merk dat ik gewoon op mijn partij kan blijven stemmen. Stem ik toch niet blindelings op mijn partij omdat ik dat nou eenmaal altijd doe. Heb ik het toch even nagekeken.

Nu nog op zoek waar ik op stem bij de waterschappen. Ja die zijn ervoor om ervoor te zorgen dat we droge voeten en huizen houden, maar verder?
Wordt dus vervolgd.

Natuurlijk kun je zo ook zelf bij www.stemwijzer.nl kijken. Succes. Laat je me weten of het voor jou ook een bekende uitslag is geworden? Ik hoef je politieke voorkeur niet te weten, maar ben wel benieuwd of je je herkent in hun uitslag.

1 opmerking:

  1. ....jahoor Hannie! ....de uitslag was ook voor mij zoals ik gehoopt (en verwacht) had!

    BeantwoordenVerwijderen