zaterdag 6 juni 2015

Alarm in de supermarkt!

Afgelopen week was ik in een supermarkt en ging ineens het alarm af. Op mijn werk gebeurt dit ook regelmatig en kan ik op mijn toestel zien of het echt een alarm is of een storing. Nu was ik in een supermarkt en begon dat alarm te gillen. Een Herrie! Niet echt gebruikelijk. Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt. Regelmatig brandoefeningen gehad op mijn werk. Gebeurt er iets in een heel andere omgeving en wat doe ik? Niets.

Veel verbazender is het dat wij klanten eigenlijk geen van allen echt reageerden. We keken wel om ons heen waar die herrie vandaan kwam en of we geen rook zagen. Niet? Dan gaan we gewoon door met winkelen en blijven we uit de buurt van dat gillende ding. Die boodschappen bij dat gillende ding  pakken we dan later wel. "Wat een herrie en scherp geluid he?" zeggen we nog wel tegen elkaar.

Geen rook te zien, dus geen brand. Maar.... Koolmonoxide is onzichtbaar en niet te ruiken, wel heel giftig en dodelijk.
Net op het moment dat ik bedacht dat die melder ook wel eens een koolmonixidemelder zou kunnen zijn, en ik beter wel kon maken dat ik bij de buitendeur kwam, stopte het gillende ding.  Daarna kregen we de melding en excuses dat er storing was.
Ik vind achteraf gezien die storing wel fijn. Het heeft mij laten zien hoe naïef wij hier mee omgaan.

6 opmerkingen:

 1. Ik heb er nog nooit bij stil gestaan dat een alarm ook wel eens koolmonoxide kan betekenen. Over naïef gesproken. Gelukkig was het bij jouw loos alarm.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch lijkt koolmonoxide lijkt me onwaarschijnlijk in een winkel waar de deuren openstaan of opengaan. Overigens gebeurd dit ook bij de supermarkt in de kelder van het winkelcentrum. De werknemers werken gewoon door.
  Ik heb een keer meegemaakt dat er een brandje was in een winkel en toen werden we door het personeel direct naar buiten gebracht.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja raar eigenlijk! In je eigen huis ga je gelijk kijken als het brandalarm afgaat toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er is ooit een proef gedaan met een groep personen. Daar ging het brandalarm ook af en iedereen wachtte op een ander om de ruimte te verlaten.Niemand durfde de eerste te zijn die opstond en wegging. Bang om af te gaan. Of vertrouwen op de groep.

  Er was dus uiteindelijk rook te zien en zelfs toen stond met niet op om de ruimte te verlaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vreemd hoe je in zo'n situatie gaat reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een interessante observatie dat niet een van de klanten echt reageerde op het alarm!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen