woensdag 29 juli 2015

Besparen op verse groente.

Besparen op verse groente? Echt niet! Groenten zijn gezond, nodig en verantwoorde voeding. Daar ga ik niet op besparen!

Misschien is dat wel je eerste reactie als je de kop leest. En toch kun je juist op groente, heel veel besparen!

De eerste besparing heb je al door gewoon op de prijs te letten. Zeker nu in de zomertijd zijn er erg veel verschillen in de prijzen. Ik heb het vorige week nog gezien; Een bloemkool kostte in de ene supermarkt 1,69 per stuk en in de andere maar 0,35 per stuk. Deze waren wel iets kleiner. Maar als ik 2 van deze iets kleinere zou nemen dan heb ik veel te veel en zeker meer dan die grotere bloemkool, terwijl ik toch minder betaal. Kijk ook eens in een andere supermarkt dan waar je je vaste boodschappen doet.

Op de markt kan de groente goedkoper zijn, maar dat is niet altijd het gevel. Dus ook hier geldt weer dat je op de prijs moet letten. Ik betrap mezelf er wel eens op dat je op de markt minder kritisch op de prijs bent.

Snij al je groente zelf. Lijkt soms heel veel werk, maar valt echt wel mee. Neem nou ijsbergsla. Een hele krop kost je soms ook maar 0,49. Een zakje gesneden ijsbergsla van 200 gram vaak al veel meer. Weeg voor de grap maar eens een krop sla. Echt veel gooi je er niet van weg. Een krop sla is echt wel een flinke tijd houdbaar. Vaak zelfs langer als gesneden sla. (Gesneden sla geeft na 2 dagen op elk stukje rode randjes langs alle stukjes. Bij de krop is dit alleen langs de snijrand. Die kun je dus wegsnijden als je dit niet mooi vindt. Het is dan nog wel eetbaar.)
In de ijsbergsalade zit soms ook wat geraspte wortel. Dan koop je gemengde salade. Weer een dubbeltje duurder. Rasp zelf eens 1 wortel en kijk eens hoe véél wortel je dan krijgt. Sta je versteld van.

Is de prei, paprika, ui, sperziebonen heel voordelig, sla dan een flinke voorraad in. Ga een middagje snijden en hakken en je hebt al snel een hele voorraad zelf gesneden groentes. Voor het snijden even wassen en het kan zo rauw de vriezer in.
Zo heb je dan altijd gesneden groente bij de hand voor in de macaroni, nasi of waar je het ook aan toe wilt voegen. Ik hou de groentes altijd wel per soort apart, maar je kunt er ook voor kiezen om alles door elkaar te gooien en zo je eigen diepvriesgroentemix maken. Ook mogelijk voor in de soep.

Voor het invriezen van de groentes gebruik ik altijd wel de wat betere zipper sluitzakjes. Makkelijk om zo uit de vriezer een handjevol te pakken. Omdat de zakjes van wat betere kwaliteit zijn, zijn ze wat duurder, maar ook goed opnieuw te gebruiken. Even uitspoelen, goed laten drogen en je kunt er zo weer groente in doen. Als ik een zakje voor vlees heb gebruik dan gooi ik m na afloop wel weg. Ik ben dan toch wat voorzichtiger. Zeker met kip en gehakt. Doe de zakjes niet al te vol met groente. Bij het invriezen wordt het vaak een grote klomp. Door het zakje even op het aanrecht te slaan breken de stukjes los en kun je makkelijker er een handjevol uitnemen. Als je het zakje dan te vol hebt kan het kapot knappen.

Let bij de keuze van je menu ook op het seizoen. Sommige groenten zijn in bepaalde tijden van het jaar goedkoper of duurder als anders. Volgende maand zijn goedkoper; andijvie, aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, sla, mais, tomaat, paprika, prei, sperziebonen, uien en wortelen.

Koop niet te veel. Om maar even het voorbeeld van die bloemkool terug te halen. Als de bloemkool erg voordelig is, koop je er misschien wel 1 of(2 extra. Ga dat dan ook verwerken en voorkom dat het in de kliko verdwijnt omdat er grijze stipjes op komen. Bloemkoolrestjes (ook rauw) kun je al best klein maken, invriezen voor in de soep.

Verwerk ook de restjes groente bij andere gerechten. Of verwerk alles in een hartige taart. 

Er is natuurlijk veel meer te besparen op eet en drinkgebied. Maar nu heb ik me beperkt gehouden tot echt de groente, omdat het nu het groenteseizoen is.

Waarover zou je andere besparingstips willen hebben? Mail het en ik schrijf er over. 


7 opmerkingen:

 1. Sla met iets bruine randjes gebruik ik om soep mee te maken, of bak/wok het met wat sambal en ketjap of ui/prei wat er is aan smaakmaker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ijsbergsla haal ik blad voor blad er af en houd de rest van de krop over. Hoef je eigenlijk nooit wat weg te gooien omdat er geen snijvlak is.
  Groente verpak ik zo plat mogelijk in een plastic broodzak. Deze zijn sterk en de juiste portie groente is makkelijk uit de zak te halen, de rest gaat de vriezer weer in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goede tips allemaal. Ik laat soms de touwtjes vieren en raak hier weer helemaal gemotiveerd van! (Ga gelijk mijn overgebleven stengeltjes bleekselderij snijden en invriezen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. gebruik ook een alles van de groente , zo kun je de stronk van broccoli en bloemkool als je die klein snijd gewoon in bijvoorbeeld je pastasaus doen of in de chili con carne verwerken , want klein gesneden is dat prima eetbaar en zo verspil je nog minder van je verse groente en bespaar je ook nog eens geld. weliswaar op kleine schaal ,maar kleine beetjes maken samen een groot beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne tips, het wil nog weleens versloffen dus dit soort herinneringen zijn altijd erg prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou wel es tips willen hebben hoe je goeiekoper kan eten , als je met 2 persoen helemaal afhankelijk bent van kant en klaarspul .?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo anoniem, Ik heb geen idee waarom je afhankelijk bent van kant en klaar spul, maar je vraagt hoe je daarin goedkoper kan eten. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om toch zo af en toe zelf te koken en dan in 1x een grote hoeveelheid en dan in kant en klare porties invriezen. Met macaronie, nasi en zo gaat dat heel goed. Ook zou je eens kunnen kijken bij thuisafgehaald. Dan kun je met je bakje naar iemand bij je in de buurt die wat extra heeft gekookt. Ben je niet mobiel dan is er misschien wel iets te regelen onderling. Succes!

   Verwijderen