donderdag 30 juli 2015

Wij hebben een moestuin!

Wij hebben een moestuin! Wij, dat zijn enkele gezinnen uit onze straat en naastgelegen straten. Manlief en ik zijn de oudste deelnemers.

Kort nadat ik gemopperd had over het weghalen van de bramenstruiken hoorde ik dat er hier ook zo'n moestuinproject zou komen. Op loopafstand. De anderen waren er al een tijdje mee bezig. Wij kunnen zo mee instappen. Enkele beslissingen zijn al genomen. Bijvoorbeeld het plan van aanpak hoe te beginnen. Zo willen ze niet beginnen met het laten frezen van het grasveld om de grond om te gooien. Nee ze willen het mulchen. Ik had er nog nooit van gehoord. Er komt eerst een laag houtsnippers op als dikke humuslaag. Dit moet dan een tijdje inklinken om de grond rijker te maken.
Het is dus niet zoals in het tuintje verderop waar ze wel de boel omgefreesd hebben en gelijk plantjes gepoot. Ja , daar groeien de plantjes goed, maar ook heel veel gras er tussendoor. Het was, net als bij ons, eerst een grasveld.

In onze moestuin zijn ook al enkele beslissingen genomen in die zin dat er een perenboom komt, walnoot, duopruim, kers en framboos. Wij en een ander nieuw bijgekomen gezin kunnen er nog andere fruitbomen bij bedenken. Zo is de stoofpeer er ook bij gekomen. We hebben ook nagedacht over een abrikoos. Ik meen mij te herinneren dat er vroeger bij de boeren toch ook vaak een abrikoos stond. Soms denk ik dat dit een vorm is van "vergeten fruitsoorten". Tegenwoordig hoor je veel over "vergeten groenten". Dat er hele groepen bezig zijn om deze opnieuw te promoten. Een van die groenten zou schorseneren zijn. En abrikoos dan een van de vergeten fruitsoorten?
Ik lees dat dit in het Nederlandse klimaat toch wat lastig is omdat de abrikoos erg vroeg bloeit en daardoor veel kans loopt op het bevriezen van de bloesem. Wie heeft hier ervaring mee? Is het toch mogelijk om in een vrij open veld abrikoos te telen? Welke soort moeten we daarvoor nemen?
Is de Compacta iets? Of de Garden Aprigold? Wie kent deze rassen?

De moestuin is niet een stuk grond dat verdeeld wordt met iedereen een stukje voor zichzelf, maar collectief. Het wordt dus geen volkstuinencomplex. Denk ik aan een moestuin en wat ik er in zou willen hebben dan denk ik aan rabarber. Manlief aan boontjes die tegen de stokken op groeien. In onze eigen tuin hebben we al druiven (dit jaar heel veel!) appels, rode bes en kers. Die hoeven wat mij betreft niet meer in de moestuin. Ook heb ik weinig animo om aardappels te rooien. Andijvie, prei, boerenkool? Ja!
Wat nog meer? Ik heb een beetje de indruk dat de meesten van ons groepje toch wel beginnend tuinier zijn.

3 opmerkingen:

 1. Het is zo leuk! Pompoen en courgette zijn ook heerlijk en leuk om te zien groeien!
  Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mulchen is top!
  Ik wil je alleen wel de tip meegeven om voordat je de houtsnippers neerlegt, eerst een laag karton neer te leggen, dan compost en dan de houtsnippers.
  Zie voor meer informatie de film Back to Eden of mijn site www.debiologischemoestuin.nl

  BeantwoordenVerwijderen