dinsdag 19 januari 2016

Sprei of deken van granny's.

Vorige week postte ik nog deze foto op facebook;

Hier zit ik met de deken op schoot en was ik nog bezig met het omhaken van de laatste rand.
Na het afhechten van het laatste draadje was de deken eindelijk af en kon die op het bed.
Tadáá!
 Een deken of sprei, zo je wilt, helemaal gehaakt van granny's. Ze worden ook wel granny's squares (oma's vierkantjes) genoemd. Ik heb voor ik begon overwogen of ik gewoon een mengelmoesje van kleuren zou doen of het toch in een kleursfeer zou houden. Het is dus een kleursfeertje gehouden. Is dat een goed nederlands woord? Kleursfeer? Ik denk dat je wel begrijpt wat ik ermee wil zeggen. Ik heb de lapjes wel wat groter gehaakt, ook om het me toch een beetje makkelijker te maken. Nu zie ik dat het ook wel een wat rustiger totaalbeeld geeft.

Ik heb 36 lapjes gehaakt voor deze deken. Omdat ik vaak verschillende wolletjes heb gebruikt, ook restjes, heb ik na het haken eerst alles hup in de wasmachine gegooid. Even weer alles fris. En ik moet er niet aan denken als straks de deken in elkaar zit er eentje tussen blijkt te zitten die heel erg krimpt! Na het wassen heb ik alles aan elkaar gehaakt.

Was het veel werk om te haken? nee. Eigenlijk niet. Je haakt zo een los lapje weg en kunt het makkelijk overal mee naar toe nemen. Je moet ook niet gelijk beginnen met uitzoeken en sorteren. Eerst domweg een stapeltje haken.
Pas als je een stapeltje hebt weer verder kijken.

Maar als dochters vragen van mam, haak je er ook een voor mij? Dan bedenk ik me toch nog wel eens. Want er zijn zo veel leuke dingetjes om ook te maken. Ik wil het ze wel leren hoe het moet.

Op vrijdagmiddag is er in het wijkhuis ook altijd een brei en haakmiddag. Daar komen intussen ook dames vanuit de hele wijk naar toe. Zelfs een paar schoolmeisjes! Het heeft ook een drempel dat het wijkhuis in een verzorgingshuis zit. Er zijn veel van mijn leeftijdgenotes die ook breien en haken en nu denken dat er alleen heel oude mensen komen. Toch valt dat mee en het valt weg, als je lekker bezig bent en tips van elkaar krijgt.


Ben jij ook creatief bezig? Wat ben jij aan het maken?


2 opmerkingen:

  1. Ik handwerk elke dag. Ik brei setjes poppenkleren voor dochter, het buurmeisje en ook voor de poppen van een aantal meisjes in de kerk. Wat overblijft wordt op koningsdag verkocht.

    BeantwoordenVerwijderen