zaterdag 9 januari 2016

Verbruikscijfers.

Het kalenderjaar is om.
Dat betekent dat er weer cijfers zijn om het jaarverbruik te vergelijken.
Wij wonen hier nu dus met zijn vieren. In 2014 woonden we een half jaar met zijn vijven en werd de badkamer verbouwd. In 2015 was manlief een half jaar thuis. De verbruikscijfers houden wij al sinds jaren bij op de 1e van de maand. Natuurlijk is de ene maand langer of korter, warmer of kouder dan de andere maand. Maar door het vergelijken met dezelfde maand hou je toch een beetje gevoel van controle.

Eerst maar eens de gas cijfers.
Totaal verbruik van 1 jan tm 31 dec. 2014; 1187
Totaal verbruik van 1 jan tm 31 dec. 2015; 1332
In het begin van het jaar is manlief een hele tijd ziek thuis geweest. Dit heeft invloed op vooral de stookkosten. Het scheelt nogal of iedereen op werk en school is of dat er iemand thuis is! Dus ook al hadden we een hele zachte december, toch een hoger totaalverbruik gas.

Electra.
Totaal verbruik van 1 jan tm 31 dec. 2014; 2994
Totaal verbruik van 1 jan tm 31 dec. 2015; 2956
Ietsjes minder dan vorig jaar.

Water.
Waterregistratie doe ik niet elke maand. Ongeveer om de 2 -3 maanden. Het is een heel gedoe om de grote mat bij de voordeur op te tillen, de plank weg te halen en dan de meter die onder het vloeroppervlak zit aflezen.
Totaal verbruik van 1 jan tm 31 dec. 2014; 139
Totaal verbruik van 1 jan tm 31 dec. 2015; 114

Hoe hou jij je verbruik onder controle?  Ik denk dat ons gemiddelde verbruik niet hoog is. Sommige dingen om zuinig met gas, licht en water om te springen zijn voor ons heel vanzelfsprekend. Soms zelfs zo gewoon dat ik ze denk ik niet eens in eerste instantie op zou noemen als men mij op straat vraagt hoe ik zuinig ben in mijn verbruik. Omdat het voor ons zelf zo gewoon is, denk ik dat het wel algemeen bekend is hoe je er zuinig mee om kunt gaan. Dat het geven van tips niet zo heel veel zoden aan de dijk zal zetten. Is dat ook zo?
Zit er toch iemand verlegen om bespaartips?

Als je nog niet zo lang op jezelf woont moet je hierin soms ook het wiel nog uitvinden. Dat pa of ma riep dat je het licht uit moest doen als je niet in die kamer was, daar was je toch selectief doof voor? Dat wilde je toen niet horen en heb je je soms nog niet eigen gemaakt. En dan ineens valt die gasrekening wel heel hoog uit.... En ga je op zoek naar tips.
Zal ik ze binnenkort eens plaatsen?

2 opmerkingen:

  1. De laatste 4 jaar is het verbruik hier stabiel. Ik neem iedere vrijdag de meter op en noteer dit in een excel. Soms is het verbruik wat hoger en de veroorzaker is meestal de schuurkoelkast of de droger. Als het extreem nat buiten is dan droog ik de was in de droger. Dit is dan meteen aan het verbruik te merken. Met goed weer hangt het heerlijk buiten, scheelt een hoop energie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd interessant om iemand anders zijn tips te lezen.
    Gr. Anne

    BeantwoordenVerwijderen