woensdag 16 maart 2016

Helpen, vrijwilligerswerk.

Stel, je wilt best eens een keertje iemand helpen. Een keertje, niet gelijk je vastleggen voor elke, laten we zeggen, woensdagmiddag. Je kunt dan afwachten of er ooit eens een hulpvraag op je pad komt. Dat kan soms heel lang duren. Vaak hoor je achteraf pas dat iemand hulp nodig had. En dan is het; "Joh, had ik dat maar geweten!"
Weet je dat er heel veel iniatieven zijn waarbij ze proberen de hulpvrager en de helper bij elkaar te brengen?

Nou klinkt het woord hulpvrager wel heel zwaar. Misschien denk je net als ik gelijk aan een oud dametje dat hulp nodig heeft omdat ze een keertje naar het ziekenhuis moet en niet weet hoe ze daar moet komen. Maar het kan veel breder zijn. Ook wij, jonge veertigers en vijftigers, of nog jonger, kunnen zo af en toe best wat hulp gebruiken; Je hebt een naaimachine gekregen en hebt geen flauw idee hoe die werkt. Wie wil je leren wecken, of sokken breien?
Of dochter wil minjons trakteren op de kleuterschool en er moeten 40 minjons gemaakt worden...
Heb m'n enkel gebroken en de hond moet uitgelaten.

Ook Hier in Harderwijk zijn verschillende iniatieven.
Klik maar op de linken die ik hieronder heb aangegeven. Kijk er rustig op rond, ik verdien niet aan waar jullie op klikken. :-)
Ik wil je gewoon eens laten weten wat er allemaal is. Ik heb ze ook in verschillende willekeurige volgorde. Je kunt ook je eigen woonplaats aangeven.

Vrijwilligerswerk bij ouderen, wel met wat meer regelmaat.
Stichting Present
We helpen 

Welk vrijwilligerswerk doe jij? Doe je vrijwilligerswerk?
Heb je zelf al eens hulp gevraagd voor iets? Hoe was dat om te doen? Durfde je dat, of was het zó nodig dat je wel hulp moest vragen?

8 opmerkingen:

 1. Ja ik help wel eens op school. Komt af en toe een klasgenootje van zoontje tussen de middag een broodje Eten in geval van nood. Wij vroegen hulp toen k met spoed naar ziekenhuis moest met jongste ( opname volgde) manlief was te werk en had de auto mee. elke vrijdag helpt mijn moeder met het schoonmaken van ons huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben in de buurt ook een soort van ruilen, de buurvrouw knipt ons. Manlief helpt met reparaties aan scooter, auto, computer noem maar op.

   Verwijderen
 2. Ja ik werk een dag in de week op het dierenasiel naast mijn reguliere werk. Dat is dus een terugkomend iets maar ik vind het heel leuk. Schoonmaken op de kattenafdeling, socialiseren en klanten helpen die een kat zoeken. Dankbaar werk. Hulp vragen vind ik persoonlijk iets lastiger. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik werk bij de Voedselbank Heel erg leuk om te doen! Groetjes Margreeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik werk drie dagdelen per week in een winkel waar alleen maar vrijwilligers werken.
  Daarnaast doe ik de administratie voor vier huishoudens. En bij twee anderen ga ik wekelijks een kop koffie drinken en helpen openmaken, betalen, afhandelen en opbergen.
  Mijn buurvrouw kan de tuin niet aan, het grote werk, dus ik snoei en hark, wied zevenblad en knoopgras. Mijn andere buurvrouw kan het oud papier niet aan de weg tillen. De volgende buurvrouw rijd ik af en toe in haar auto naar het ziekenhuis.
  Mijn oma heeft meer zorg nodig dan ze krijgt, eens per zes weken slaap ik daar twee nachten, medicijnen zes ker per dag, douchen, helpen met aan en uitkleden, huis schoonhouden, beetje bezigheidstherapie verzinnen, zij in de scootmobiel en ik meelopen, ongelukjes wegwassen en de was doen.
  Momenteel strijk ik voor twee mensen met een gebroken arm en gebroken ribben. En als ik de strijk kom halen en brengen lap ik wc, badkamer, keuken even goed.
  Laatst kreeg ik 200 euro van iemand die ik ook zo hielp.
  Mijn buurjongen heeft moeite met de talen en ik hlp hem leren.
  Mijn buurman zet op dit moment zes klikos aan de weg..waaronder de mijne. Morgen maak ik ze schoon samen met de buurman.

  Ik doe niet anders dan vrijwilligerswerk. Ik raap op wat de regering laat sloffen.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. YES! Top van je! Petje af, Peet! En dank je wel.

   Esther

   Verwijderen
 6. Ik heb me ooit gemeld bij de bieb als vrijwilligers om oude mensen boeken te brengen. Maar helaas nooit meer wat van teruggehoord.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen