maandag 4 april 2016

Een baby en waterpret in het verzorgingshuis.

Hoe veroorzaak je waterpret in een verzorgingshuis?

Je vraagt een moeder met een jonge baby of zij haar baby wil komen badderen in het bijzijn van een groepje dementerende ouderen. En je moet het badje iets te vol doen. Ja de ouderen zijn een beetje nat geworden. Wel 3 spetters.
Maar dat is beléving! En natuurlijk het geurtje uit het gele flesje.
Zelfs al zou ik hier de foto's van de gezichten kunnen laten zien, dan nog is dit dan maar een stilstaand plaatje van het stralen en genieten van deze ouderen.
 
Nu was het ook wel een ventje om te stelen; 6 maanden oud, een bol toetje en blonde stekelhaartjes. En niet onbelangrijk; Hij vond al die aandacht wel best. Alle teentjes en vingertjes zijn meerdere keren geteld.


Wat kwamen er een verhalen los! Bleek een van de dames ooit verpleegkundige geweest te zijn, een andere vroedvrouw.
Een andere dame werd nog even emotioneel; Och, had mijn man dit nog maar kunnen meemaken. Hij is pas 14 dagen geleden overleden. Dat dit feitelijk iets langer is gaan wij niet betwisten.

Zelf vond ik het een erg mooi moment toen ik de moeder (een collega, dus bekend met deze doelgroep) vroeg of zij juist die en die mevrouw wilde vragen te helpen met fruithapje geven. Deze dame praat amper en kan vaak de dingen niet doen die haar omgeving wel doet. (creatief)  Dit was een gouden greep! Moeiteloos lepelde ze het fruithapje naar de baby, en práátte tegen de baby!
Wat komt er dan een ander mens tevoorschijn!

Dit zijn dan van die momenten die mijn werk een gouden randje geven. En wat ben ik dan blij dat ik daar bij kan zijn.10 opmerkingen:

 1. Wat een mooi en herkenbaar verhaal. Mijn vader was ook dementerend en zowel hij als zijn mede-bewoners reageerde ook altijd positief en liefdevol op mijn kinderen. Ik heb enorm veel respect voor een ieder die zo geduldig en liefdevol omgaat met deze groep mensen.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een vreselijk goed idee! En wat goed dat dat soort dingen nog kunnen in de huidige steeds zakelijker en killer wordende maatschappij.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat moet dat een mooi moment zijn geweest, voor die ene mevrouw. En voor al de anderen natuurlijk.

  Bij ons gingen de peuters knutselen en zaten de demente bejaarden erom heen om te helpen! En om snoep te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik word ontroerd van deze post. Wat prachtig dat jullie dit zo doen voor de ouderen. En dat het zoveel emotie oproept.

  Bedankt!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een bijzondere post is dit. Goed idee zeg! Ontroerend ook.
  Dat zou veel meer moeten gebeuren. Ik ben nooit op het idee gekomen. Wel een keer een van onze kinderen in bad gedaan in een klas meiden op de huishoudschool. Ook groot feest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooie post inderdaad. En de foto's spreken boekdelen met respect voor de privacy van de deelnemers aan het babybezoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi geschreven :-). Echt een artikel waarvan je een warm gevoel krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is iets wat niet alleen met dementerende mensen gedaan zou moeten worden. Maar in alle ouderencomplexen/verzorgingshuizen. Jong leven geeft energie, want wat kan zo'n baby anders geven. Vaak hebben jonge dieren bij ouderen/dementerende/mensen met een verstandelijke beperking eenzelfde uitwerking.

  Het zou vaker ingezet kunnen worden om contact te krijgen met mensen en weer plezier in het leven te krijgen/hebben. Een schot in de roos zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie post en mooie lieve ontroerende foto,s. ja ouderen en kleine kinderen dat brengt veel moois teweeg. Prachtig wat je schrijft dat die mevrouw tegen dat kleine ventje weer gaat praten.

  BeantwoordenVerwijderen