23 april 2024

Melkvet in sinaasappeldrank. Hoe zit het dan met melkintolerantie? Etiketten weer lezen.

Je zult het ook wel gemerkt hebben. De prijzen van veel limonades zijn omhoog gevlógen. De belasting op non-alcoholische dranken. Of ook wel de suikertaks genoemd. Door die belasting is sinds de jaarwisseling veel frisdrank omhoog geschoten. Wel €0, 26 per liter. Liter. Dus die 1,5 liter fles of pak nog meer. Suikertaks is eigenlijk een heel verkeerde naam, want de limonades zonder of met amper suiker vallen ook onder deze belasting.

Dat is best schrikken voor onze portemonee. En ook voor de fabrikanten, want nu kopen we er toch minder van. Hier hebben ze iets op gevonden;

In veel producten zoal dubbelfriss, sinaasappeldrank en zo zit sinds kort melkvet. Hierdoor valt het op papier onder zuiveldrank en hoef je de frisdrankbelasting niet te betalen.Scheelt toch weer leuk. Hierdoor koop je merk X nu eerder dan merk Y. 

Nu noemen ze sinaasappelsap met melkvet geen sinaasappelsap, want dit is een beschermde titel. Nu noemen ze het sinaasappeldrink. Maar ja, dubbelfiss blijft dubbelfriss. Ik weet niet of dit drankje nu nog zo friss is gebleven, met melkvet erin.

Maar ehm, hoe zit dat met koemelk-allergieën? Moeten we nu ook al alle etiketjes lezen van de verpakkingen fruitsap? Ik ben bang van wel.

Het is lastig zoeken, maar ik heb hierover meer informatie gevonden; Lees het HIER.

Ook het tv programma Radar besteedde er op 22 april aandacht aan; Lees het HIER

Voor ons wéér meer producten die wij en heel veel anderen niet meer kunnen drinken. 

Hebben de fabrikanten vast niet aan gedacht bij het uitdenken van de mazen in de wet.

Was jij je al bewust dat je met een melkallergie niet meer zomaar een sinaasappeldrankje of glaasje Dubbelfriss kunt drinken? Eerst weer etiketten lezen. Ook van de drankjes die je al jarenlang ongestraft hebt gedronken.

4 opmerkingen:

  1. Meer door minderwoensdag, 24 april, 2024

    Schrijf nog een keer een blogje hoe het is afgelopen met het energiecontract.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik reageer op alle zoetstoffen (ook stevia met hoofdpijn, diarree en gewrichtspijn alsof ik reuma heb.. het wordt mij door de overheid onmogelijk gemaakt nog iets van fris te drinken door die zieke obsessie met suiker.
    Laat ze iets tegen smaakversterkers (ook hoofdpijn, vocht vasthouden, darmkrampen, diarree, doodziek beginnen.

    Het moeilijke is.. lactose, ei, noot, pinda, pollen, fruit, selderij, mosterd.. is bekend en moet op de de verpakking. Donderen ze e621 en e623 bij elkaar, noemen het aroma en moet ik maar ondervonden of het aroma is of een giftige cocktail..
    Eerder kon ik goed in Duitsland terecht maar door die idiote eubregels komt er ook daar steeds meer echt gif in. (Ja ik beschouw zoetstoffen en smaakversterkers als het echte gif. Zout en suiker zijn daar in veel mindere mate... Maar die moeten verdwijnen.)
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkig drinken we nooit frisdrank dus voor ons maakt het niet uit. Versgeperst bio sinaasappelsap, appelsap, thee en zelfgemaakte ijsthee zijn erg lekker. Ikzelf drink het liefst kraanwater.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een apart trucje van de fabrikanten zeg.....En best erg eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen