Vorig jaar had onze gemeente Harderwijk een actie waarin je in het kader van biodiversiteit gratis bomen en planten kon ophalen. Ik koos voor een abrikozenboom.
Dit jaar de eerste oogst. Eerst een leuke foto ervan gemaakt en dan proeven.
Wat een teleurstelling! Smaakte nergens naar! En nu? Ik heb er een paar verwerkt in mijn ochtendyoghurt met granola, maar werd niet echt een feestje. Wat nu?
Zal ik er stukjes van verwerken in een plaatcake of gewone cake? Ik moest wat extra werken dus kwam het bakken er niet gelijk van.
Vanavond kreeg ik het op mijn heupen en bedacht ik er jam van te gaan maken. Gelijk gedaan. En die is me toch lekker geworden!
Abrikozen zachtjes opkoken, een gelijke hoeveelheid suiker erop, even opkoken en afvullen in een steriel jampotje. Heerlijke jam van onbespoten abrikozen en zonder chemische toevoegingen. Helemaal biologisch durf ik ze niet te noemen omdat de grond niet biologisch is. Maar het gevoel van abrikozenjam van fruit uit eigen tuin geeft een klein feestje.
Dit jaar is het 1 pot jam. En volgend jaar? Hoeveel fruit zal de boom dan geven? Zal ik hier nog wel wonen tijdens oogsttijd? Voor de oogst van bessen en abrikozen verwacht ik dat we hier nog wel wonen. Voor de appels en peren is het een stuk minder zeker.
Er gaat heel vaak door mijn hoofd om het kleinere peren- en appelboompje komend najaar op te potten om ze volgend jaar mee te kunnen nemen. Ik weet nog niet wat ik doe en wat wijsheid is. Deze meenemen, of tzt gaan voor nieuwe leibomen? Ik heb nog even tijd om dat te bedenken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten