zondag 26 januari 2014

Hoe relatief is geld?

Het begrip geld is heel relatief. Wanneer is het veel? wanneer voldoende? wanneer te weinig?

Als ik 2500,- euro naar de bank stuur om dit af te lossen op de hypotheek, dan is het maar een schijntje. Een druppel op de gloeiende plaat. Ik geef de opdracht en pffft weg is het. De bank vind het nog veel te weinig. Wil voor ons pensioen wel het tienvoudige.

 Máándenlang gespaard om die 2500,- bij elkaar te krijgen. Maandenlang niet de libelle kopen tijdens het winkelen, genieten van de bloemetjes uit eigen tuin in plaats van die van de bloemist. Ga zo maar door om dat enorme bedrag bijeen te krijgen.

Als ik die 2500,- uit geef aan bijvoorbeeld dvd's dan heb ik heel veel dvd's gekocht. Zoveel dat ik speciaal voor al die dvd's een nieuwe kast moet kopen. Die nieuwe kast moet dan weer op de plaats van dat kleine tafeltje. Dat kleine tafeltje zet ik dan weer op marktplaats waar ik er een heel tientje voor ontvang...

Je hoort zoveel berichten in de media. Mensen besteden te weinig in de winkels omdat "iedereen" bezig is met aflossen.  Ik vraag me dan toch af wat daar erg aan is? Dat wat ik nu aflos, vermindert toch mijn schuld en hou ik vroeger of later weer meer over om alsnog te besteden? Wat heeft de economie er aan als ik maar op de pof leef?
Ja, de winkelier kan dan nu wel zijn spullen aan mij kwijt als ik op de pof leef, maar vroeg of laat moet er toch echt betaald worden. Ik snap wel dat de eigenaar van het winkeltje op de hoek dat die misschien niet kan wachten tot ik geld genoeg over heb om zijn spullen te kopen. Als iedereen wacht dan is hij failliet.
Toch denk ik dat de economie van boter bij de vis het beste is. Zowel voor de portemonee als voor je psyche en sociale leven.

Dit stukje heb ik nog niet af, en ik heb nog meer bespiegelingen in  mijn gedachten, maar ik heb nu geen tijd meer om ze op te schrijven, ik moet nu weg.
Ik ben benieuwd naar hoe jij hierover denkt.


12 opmerkingen:

 1. ik ben niet aan het besparen om af te lossen , niet op een lening en ook niet op een hypotheek, ik ben aan het besparen om rond te kunnen komen en om een buffer op de bank te hebben en om af en toe iets te kunnen kopen wat ik echt nodig heb,want ik vertik het om ook maar iets te kopen wat ik niet gelijk kan betalen. help ik daar de economie mee om zeep? jammer dan, ik vind mijn eigen economie in mijn moeilijke situatie belangrijker dan die van de rest van nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 2500 is niks. Een druppel meer niet. En je kan en mag het alleen maar doen als je een hele flinke buffer hebt voor slechte tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, ik vind 2.500 euro toch een flink bedrag. De meeste mensen moeten er toch langer dan een maand voor werken.
   See

   Verwijderen
  2. Ik vind anoniem1 nogal negatief. 2500 euro is veel geld en met aflossen is het als met sparen, vele kleintjes maken 1 grote en uiteindelijk is de hypotheek afgelost. Maar nogmaals, ik vind 2500 euro heel veel geld.

   Verwijderen
 3. Goede vraag, hoe relatief is geld. En hoe kan je voor een bepaalde aankoop het geld er niet voor over hebben en voor een andere aankoop wel? Ik heb geen bloemen in huis, want dat vind ik zonde van het geld, maar voor het bedrag van een bos bloemen, koop ik liever een lekker stuk vis of ander wat luxer eten. (vis is voor mij luxe)

  Het is niet aan burgers om de economie op gang te brengen. Econome Erica Verdegaal heeft dat in het boek 'waar doen ze het van' mooi uitgelegd. Luister niet naar politici die aan kort termijn denken doen, maar naar economen die ervoor geleerd hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zeggen hier thuis met regelmaat: als de economie afhankelijk was van ons soort mensen (zuinig/oplettend/aflossend), dan kwam er niks meer van terecht! Maar ja, ik ga tóch voor m'n eigen hachie. Want daar zal ik het mee moeten doen, als er minder inkomsten zijn als we ouder worden, of als er ontslag dreigt of is. Dus ik blijf sparen voor aflossingen. Deze maand een aflossing van 3000 Euro. Ons huis staat niet meer onder water, onze maandlasten zijn fiks gedaald en dat met al die druppels... lekker hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. we zijn in mijn ogen gekomen waar we nu zijn door met zijn allen steeds meer te willen , grotere huizen, het liefst 2 autos voor de deur, buitenlandse vakanties en natuurlijk de allerlaatste gadgets, het kon niet op en lenen ? dat doet toch iedereen, god zij dank heb ik er niet aan mee gedaan, een huis kopen kon niet omdat ik parttime werk en alleenstaande moeder ben, geen auto, niet op vakantie en zeker niet de nieuwste gadgets, maar wel een flinke buffer, geen schulden en kopen doe ik alleen als ik er voor gespaard heb, mensen die niet weten dat ik die flinke buffer heb vinden mij vaak een beetje sneu, omdat ik niet heb wat zij allemaal wel hebben, maar liever de zekerheid van wat geld achter de hand en de rust van geen schulden dan al die materiele bezittingen en de economie? ik maak me er niet al te druk om dat ik die niet stimuleer, mijn economie is stabiel en dat is het allerbelangrijkste wat mij betreft

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik lees net een stukje waarin gesteld word dat wanbetalers steeds vaker vrijuit gaan omdat het te duur is om een rechtszaak tegen ze te beginnen ,nee das lekker voor de economie , het lijkt bijna een vrijbrief om gewoon te blijven kopen of je er nu geld voor hebt of niet en wie draaien er straks voor de gevolgen op ? de mensen die wel verstandig met hun geld om gaan, nog zon positief bericht de gasvelden zijn over een jaar of 10 zo goed als uitgeput, niet alleen een gebrek aan energie ,maar ook een vermindering van inkomsten voor de staatskas, niet echt positieve berichten,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind dit een interessant stukje. Vooral dat 2500 een smak geld, is maar als het om je hypotheek gaat inderdaad maar een druppel op een gloeiende plaat is. Raar is dat eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geld is eigenlijk heel relatief maar o wee als je te kort komt. Ok ik ben aan het aflossen en soms heb je het idee dat het niet echt opschiet maar al die druppeltjes doen toch wel wat. Jammer voor de winkelier maar ik kijk nu naar onze eigen situatie. Elke euro die je aflost hoef je geen rente meer over te betalen en daar geniet ik meer van als een bosje bloemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Denk je dat het krijgen van een lening? bent u serieus behoefte aan een dringende lening voor het opstarten van uw eigen bedrijf? Ben je in de schulden? Dit is uw kans om uw wens gerealiseerd wegens We geven persoonlijke lening, zakelijke lening, en bedrijf lening, en alle soorten van leningen tegen 3% rente voor meer informatie neem nu contact met ons op via E-mail: kia_credit@blumail.org

  BeantwoordenVerwijderen
 10. bevrijding lening bieden

  Bent u in nood van de lening ? of u wilt uw zelf te bevrijden van financiële beperking
  hier is een geteste en echte bron van uw inkomen , dat geeft je goed leven , ben je in de schulden, of u wilt starten van een bedrijf , kom dan naar carrinlordloan@gmail.com we geven lening zonder enige vertraging , omdat de Bijbel Lucas 10:11 , vraag en het zal u gegeven worden en zoekt en gij zult vinden en klop het staat open . klop op (carrinlordloan@gmail.com) vandaag en uw leven zal nooit meer hetzelfde zijn .

  BeantwoordenVerwijderen