zaterdag 1 maart 2014

Spreeuwenwolken of spreeuwenzwermen.

Het begint weer te komen, de wolken van spreeuwen. Vorig jaar viel het me vooral op boven het station. Nu vliegen ze ook over onze wijk. (Misschien vorig jaar ook al wel, maar is t me niet zo opgevallen.)Nu zwermt er elke avond rond etenstijd tot in de schemering een zwerm spreeuwen over ons huis.
Het is een prachtig gezicht: als op commando vliegen ze dan de ene kant op, dan de andere kant. Het lijkt een groepsdans. Gisteravond moest ik even naar de schuur en vlogen ze over. Ik hoorde alleen de vleugels van de vogels, verder was het complete stilte. Raar hoor. Het begint met een vrij kleine groep vogels. Langzamerhand groeit het uit tot een steeds grotere groep. Het rondvliegen duurt ook wel een poos. Tijdens het avondeten zit ik nog wel eens naar buiten te kijken, afgeleid door de vogels.

Iemand bij mij uit de straat heeft er een filmpje van gemaakt en op facebook gezet. Ik heb haar geprobeerd te bellen om te vragen of ik het er hier bij kan zetten. Een filmpje spreekt toch meer als stilstaande foto's. Later belde ze mij terug en mocht ik even langskomen om de filmpjes op usb op te halen. Nu kan ik ze laten zien. Ik laat ze ook allebei zien, omdat er 1 filmpje bij is waarbij je ook jonge kinderen hoort reageren. Ze zijn ook helemaal onder de indruk. Hier zijn haar filmpjes;

Ik heb natuurlijk ook even rondgeneusd op internet over deze spreeuwenzwermen. Meestal krijg je dan een korte uitleg dat het een spectaculair gezicht is en het waarschijnlijk te maken heeft met de slaapplaatsen of bevoorradingsgebieden van de vogels. Dat het een spectaculair gezicht is  hadden we natuurlijk al gezien.

Over vogels kijken gesproken; de website www.beleefdelente.nl van de vogelbescherming is weer in de lucht.
Dit jaar kunnen we misschien ook het nest van spreeuwen volgen. Misschien, want het blijft altijd spannend of de vogels willen nestelen op de door ons uitgekozen plek. Ook mijn favoriete koolmees wordt ook weer gevolgd.
Maandag ga ik op mijn werk ook deze website aan de bewoners laten zien na het broodeten. Daarmee kan ik toch wat natuur binnenhalen voor ze.

1 opmerking:

  1. Ik heb eens een film gezien waar door een componist muziek was gemaakt bij de spreeuwenzwermen. Duurde ongeveer 3/4 uur en was prachtig. De spreeuwen vlogen en zwierden op de maat van de muziek. Het was als een balletvoorstelling, geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen