donderdag 30 oktober 2014

Behandeling verstuikte enkel=?

In ons midweekje in Brabant heb ik mijn enkel verstuikt. We liepen toen midden in t  bos, dus was er op dat moment geen andere oplossing dan kiezen op elkaar en doorlopen. Bij aankomst in het huisje hebben we er afwisselend halfbevroren koude washandjes op gehad tegen de zwelling.

De volgende dag toch weer wel gewoon op gelopen. Wel wat voorzichtiger, dat wel. Maar ja, ik wilde niet de rest van onze vakantie op de stoel zitten.
Nu ben ik zo'n 2 weken verder en is het toch nog steeds niet echt over.  Ik loop al wel weer gewoon. Bij bepaalde bewegingen is het nog pijnlijk en het is nog steeds iets dikker als mijn andere enkel. Ik heb enkele dagen met zo'n steun"sok" omgelopen. Dat hielp wel wat.

Ik heb mijn enkel nu dus heel anders behandeld dan ik ooit eens bij jeugd EHBO heb geleerd. Daar leerde ik een verstuikte enkel inpakken in vette watten met een zwachtel en werd een tijdje rust geadviseerd. Met je voet op de stoel. Een week lang! Volgens mij is dat wel achterhaald, Maar wat nu echt wijs is? Hoe behandelen we nu het best een verstuikte enkel? Weet iemand dat? Ik vermoed dat ik nog wel eens mijn enkel verstuik. Of ben ik  gewoon te ongeduldig geweest en heb ik mijn enkel al wel behandeld volgens de laatste inzichten? Kost het herstellen gewoon iets meer tijd dan ik wil?

5 opmerkingen:

 1. Nou die behandeling is nog helemaal niet veranderd. Dus nog steeds inzwachtelen en rust houden. Na een week dan de zwachtel vervangen door tape.

  Let op, als je nu nog steeds pijn hebt kan het ook zijn dat je een klein breukje hebt in 1 van je enkel botjes of een scheurtje in je banden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik ooit ergens in 1997 mijn enkel verstuikte, heb ik die wel stevig gezwachteld maar mijn partner raadde aan om hem wel te gebruiken ( deed altijd veel aan sport en daar deden ze dat ook) en inderdaad het was snel een stuk beter en ik heb er eigenlijk geen last van gehad nadien, alleen ik liet mijn schoenen met hakje wel aan de kant staan en trok nog lang alleen gemakschoenen aan. Doe ik nu ook wel maar dat heeft met mijn leeftijd te maken, ha,ha!
  Maar inderdaad ik verzwikte mij op wat een zachte ondergrond. Ik zou er nog wel iets stevigs om houden en 's avonds de voet rust geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd handig; een zakje diepvriesdoperwten in de koelkast bewaren, perfecte ice-pack.
  Arnica druppels en traumeelgel smeren.
  Als je nu, na 2 weken, nog klachten hebt zou ik actie ondernemen. Je hoeft niet meer via de huisarts maar kan direct bij de fysio terecht. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt eer je uiteindelijk hersteld bent.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meerdere malen per dag minstens 8min koelen, regelmatig pootje omhoog, blijven bewegen (niet te lang achter elkaar en op stevig plat schoeisel), zwachtel of steunsok kan steun geven, maar maakt je banden en spieren wel lui, dus niet te lang gebruiken en vooral niet dag en nacht.
  Klinkt trouwens als flink verrekte banden als je nu nog last hebt. Zou echt fysio contacten, daar zijn ze voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zou je het niet even moeten laten checken door de huisarts? En verder zou ik denken dat het vooral een kwestie van geduld is. Ook wel een kans om rustig aan te doen ; )

  BeantwoordenVerwijderen