zondag 30 november 2014

Kou weren en stookkosten beperken.

T is koud buiten. Ik vind het een hele vervelende kou. Zo eentje die helemaal naar binnen kruipt, dwars door je jas heen. En als je dan eenmaal afgekoeld bent, dan lukt t niet lekker meer om weer warm te worden. Dan moet ik echt naar binnen. Binnen lukt het iets beter om de kou buiten te houden.
Manlief dacht er gisteren gelukkig aan om de buitenkraan weer af te sluiten tot in het voorjaar. Heb jij die al afgesloten?

Tips om de kou buiten houden zonder hoge kosten voor islolatie;
 - Een gordijnrailtje aan het plafond boven de voordeur en keukendeur gemaakt. De gordijnen dicht bij de voordeur en keukendeur. Dit scheelt stukken.
 - Geen lange gordijnen over de cv laten hangen. Dan kan de warmte de kamer niet in.
 - Warme sloffen en sokken aan. Liefst van die dikke, handgebreide sokken. die zitten toch echt het warmst. Ik had t eerst ook nooit geloofd dat dit veel warmer zou zitten, maar het is echt wel waar.
 - Bewéég. Soms heb ik  hier mopperende jongeren in huis; mopperend omdat ze het koud hebben. Hebben ze urenlang stil achter de computer gezeten. Daar krijg je het koud van. In het verzorgingshuis waar ik werk is het steevast 24 graden. Sommige ouderen die weinig bewegen hebben het dan nog koud. Bewéég.
 - Veel huizen van nu hebben ventilatieroosters. Ik pleit er niet voor om die zomaar dicht te schuiven, maar je zou eens kunnen kijken welke er in de winter beter wel dicht kunnen. Bijvoorbeeld omdat je er elke avond direct onder zit. Dan voelt dat wel alsof de kou naar beneden valt. Doe niet alles dicht, want dan wordt je huis vochtiger en voelt het juist kouder.
 - Doe s'avonds op tijd je gordijnen dicht. En eventueel samen met je luxaflex of rolgordijnen.
 - Zijn je radiatoren voldoende ontlucht? Daar waar lucht zit kan het niet verwarmen.
 - Een open deur; Deur dicht! Houdt tussendeuren gesloten. Zeker van ruimtes vaar niemand is.
 - Plaats een brievenbusborstel aan de binnenkant van je brievenbus.
 - Leg een fleecekleed naast de bank. Lekker over je heen slaan tijdens het tv kijken.
 - Een uur voor het naar bed gaan kan de kachel al wel alvast omlaag. Scheelt in de stookkosten.
 - Weet je echt niks te vragen voor Sinterklaas? Vraag kaarsen. Geeft gezelligheid en warmte.

Weet jij nog tips om de kou buiten te houden en je stookkosten te beperken?

7 opmerkingen:

 1. Op alle slaapkamers en de zolder de gordijnen al vroeg in de avond dicht doen. Wij hebben hier een slaapkamer over de zolder en de studeerkamer heen. Die ligt op het noorden en daar is het dus heel koud nu. Op de dag heb ik daar een paar uur het raam open, maar de deur blijft dag en nacht dicht. Af en toe kom ik er omdat de linnenkast er staat en een grote inloopkast, maar verder blijft ie dus dicht en er is voldoende ruimte voor ventilatie onder de deur door.
  Verder ben ik sinds vandaag weer thermohemden gaan dragen. Heerlijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. HR-ketel juist inregelen naar woning en ook de CV waterzijdig inregelen. Je boet niks in comfort maar kan een leuke besparing opleveren hier bijna 30 % minder gasverbruik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zal eens kijken wat ik er nog aan kan doen. De buitenkraan regelt mijn man altijd, maar een gordijn hier of daar zou nog wel schelen.
  Verder merk ik dat het ook een kwestie is van inwendige thermostaat. Ik heb het niet snel koud en als ik maar éven bezig ben heel snel warm. Ik zat vroeger met een collega op één kamer. Als ik de temperatuur goed vond, vond zij het te koud. Vond zij het lekker, dan had ik het warm, dat was weleens lastig.
  Ik heb wel weer zin in sokken breien!
  Groetes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een hemd dragen, dat sluit lekker aan en houdt je lichaamswarmte vast. Ik heb heel gewone tricothemden die goed van lengte zijn ( Beeren tricot)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's een goeie! Een goeie gouwe ouwe. Zó vanzelfsprekend dat ik 'm vergat op te schrijven. Ik heb al wekenlang weer een hemd aan. Scheelt inderdaad veel in de belevingstemperatuur.

   Verwijderen
 5. Ik pak savonds een kruikje voor op schoot. Als ik mijn pyjama aandoe leg ik hem in bed...dan tandenpoetsen en in voorverwarmd bed, heerlijk.
  Thermokleding draag ik ook, maar alleen de merinowollen kleding. Voor mij werkt merinowol toch echt beter dan de thermokleding van Kruitvat of van niet-wollen materiaal.
  Ik heb ook een "overrok". Een lange rok van wolvilt, die ik savonds aantrek over de kleding die ik heb. Heeft hetzelfde effect als een woonmantel, maar staat net wat hipper.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De deur in de klink doen! Ik blijf het maar roepen tegen mijn kinderen... De warmte gaat het eruit!

  BeantwoordenVerwijderen