woensdag 31 december 2014

Oudjaar! Oliebollen!

Vanmorgen waren we eerst wel erg vroeg wakker. Al rond half 5. Daarna gelukkig nog wel weer in slaap gevallen. anders duurt oudjaarsdag wel erg lang. Zeker voor ons, want vaak gaan we wel zo ongeveer met de kippen op stok. En er ook weer ongeveer gelijk met de kippen er weer uit. Nou ja, ik niet helemaal zo vroeg. Of eerlijker, helemaal niet zo vroeg.

Oudjaarsdag; oliebollendag. Zonder het echt afgesproken te hebben is er bij ons een mooie rolverdeling gegroeid rond het oliebollen bakken. Ik zorg dat de ingredienten en olie in huis is, maak het beslag en manlief doet de rest. Het is altijd weer spannend hoeveel oliebollen er uiteindelijk uit een pak te halen zijn.
Vanmorgen hadden we al vroeg het beslag klaarstaan om te rijzen.

Achteraf wel makkelijk zo'n doorzichtige emmer; kun je mooi zien of het beslag wel wil rijzen. Dat ging goed. In de kom met blauwe deksel rees het nog sneller, zodat we die toch het eerst gingen bakken.

Als ik pannenkoeken bak gebruik ik steevast gewone bloem. Lekker en gewoon veel goedkoper als een kant en klare mix. Bij de oliebollen durf ik dat niet goed aan en hebben we voor een kant en klare mix gekozen. 4 pak mix en een kilo rozijnen. Gebruiken jullie een mix of een recept voor oliebollen?

Tijdens het maken van het beslag was manlief al druk in de schuur bezig; workmate uitklappen om de pannen op te zetten voor een fijne werkhoogte, frituurvet uit de pannen, zonnebloemolie erin, hoge kruk erbij en natuurlijk radio 2 aan op meezingvolume.

Net bij het begin van het bakken kwam zijn dochter ook uit bed en is gaan helpen met het bakken. Zo werd dat toch een echt vader - dochter moment. die hebben we eigenlijk veel te weinig, zo uithuizig als ze zijn. Vandaag hebben ze samen oliebollen gebakken!


Het zijn er 106 geworden. Ze hebben ze geteld. En ze zijn groter dan voorgaande jaren, ze hebben grotere lepels gebruikt. Het oliebollen bakken is echt een succes geworden dit jaar!
Nu de jaarwisseling zelf nog. Die kon wel eens stilletjes zijn vanavond; De jonkies gaan vroeg of laat de hort op. Vannacht of morgenmiddag komen ze wel weer boven water.
Daarom heb ik niet de kast volgestouwd met chips, borrelnootjes of andere zoutjes. Natuurlijk is er wel wat te snacken, en hebben we ook wel toastjes met verschillende kazen, maar het is niet zo dat als we vanavond vroeg of laat met z'n tweeën over zijn, we over 3 weken nog de zoutjes van de jaarwisseling moeten wegkauwen.

Oliebollen en vuurwerk. Dat is de Nederlandse traditie. Dat vuurwerk mag wat onze hond betreft wel gestolen worden. Bij een harde knal of vuurwerk in de achtertuin vanuit onze buren stuift ze door het huis heen en slaat ze aan. Het door het huis heen stuiven gaat niet zo snel want door de onverwachte bewegingen glijdt ze uit en zwabberen haar poten alle kanten op. Om haar toch een rustig plekje te bieden hebben we haar bench donker gemaakt. Hier doen we haar vanavond laat in en maken we het donker. Om alvast aan de nieuwe bench te wennen hebben we deze vanmorgen al ingepakt. De bench is al uitgeprobeerd en goed bevallen. Vanavond gaat het deurtje echt dicht en het dekbed erover. Voor Zita bevalt dit goed. Voor haar is het ook gewoon om elke nacht in de gesloten bench te slapen. Nu liggen er alleen wat dekens over.

Voor iedereen wil ik dit jaar afsluiten met de wens voor een fijne jaarwisseling en een prachtig en gezegend 2015!

7 opmerkingen:

 1. Zielig altijd voor die honden hè? Zo'n verduisterde bench is waarschijnlijk een goede oplossing. Ons oude hondje is doof en blind aan het worden, wat op zich vervelend is, maar met al dat vuurwerk toch wat minder erg.
  Jullie ook een prettige jaarwisseling en alle goeds voor 2015.
  O ja, de oliebollen zien er bijzonder goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi hannie,

  Mag ik vragen waar je die kom met deksel gekocht hebt?

  Groetjes en een prettige jaarwisseling en laat ze smaken

  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat voor hond hebben jullie? Wij een witte kees van 7 mnd, gelukkig wonen we waar bijna niet geknald mag worden.
  Ik moet nog beginnen met bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heb de oliebollen bakkerij maar overgeslagen en toch.......... mis je het wel zo heerlijk om te doen volgend jaar maar weer
  Fijne jaarwisseling

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie ook een goede jaarwisseling toegewenst en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk, die foto van die emmer. Roept bij mij leuke herinneringen op aan vroeger. Ik wens jullie heel veel mooie dagen toe in 2015.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De oliebollen zien er mooi uit. Fijn dat jullie zo'n goede samenwerkings formule hebben gevonden!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen