dinsdag 24 februari 2015

Typevaardigheid kwijt

Typeslordigheid, slome vingers, handdyslexie, vingerstijfheid,hoe zal ik het noemen? Feit is dat mijn typen steeds slordiger wordt.

Ooit, volgens mij woonde ik toen nog thuis bij paps en mams, heb ik een typecursus blind typen met 10 vingers geleerd. Ik slaagde met de hakken over de sloot, had te weinig geoefend. Maar ik heb het gehaald. Echt blind typte ik al snel niet meer, ik keek op mijn vingers in plaats van op het vel papier. Ik had al wel een electrische typemachine, maar nog wel rechtstreeks op het papier. Ik heb toen heel wat velletjes typ-ex versleten. Nu typ ik al jaren niet meer rechtstreeks op papier, maar via de pc of laptop. Maar nu nog gebruik ik alle tien mijn vingers om te typen.
Dat werkt wel lekker moet ik zeggen.

Maar ik merk steeds meer dat mijn vingers de letters regelmatig omdraaien. Of letters niet meepakken. Ik denk dat ik dan niet hard genoeg op de toetsen ram. Maar het verhaspelen, het omdraaien van letters vind ik lastig. Hoe krijg ik dat er weer uit? Op herhalingscursus? Bestáát t nog, die cursussen? Geen idee. Ook niet echt zin om me daar in te verdiepen. Ik denk dat ik gewoon iets rustiger moet typen.
Het zijn wel steeds dezelfde dingen die ik tegenkom. Eigenlijk had ik dit stukje gewoon niet moeten corrigeren, dan had je het misschien ook gezien. Zo gebeurt t vaak dat ik niet alleen de eerste letter als hoofdletter typ, maar de tweede letter ook een hoofdletter is.
Gisteren bezorgde ik een van mijn collega's een lachbui; ik had een mailtje afgesloten met grote Hannie in plaats van groet Hannie.

Waar ik ook last van heb is het knipperende streepje tijdens het typen. Op de een of andere manier gaat dat niet altijd mee, of verschuift het als ik even aan het denken ben. Als ik dan verder wil typen zit ik ineens in een heel andere zin. Heel irritant.
Wie heeft daar ook wel eens of net als ik juist wel vaak last van? Wat doe jij ertegen? Het kost zoveel tijd om het steeds weer te corrigeren.

2 opmerkingen:

 1. Mijn typen wordt ook steeds slordiger. Vroeger in typekamer gewerkt en toen kon ik het echt erg snel en goed. Maar steeds meer gingen mensen zelf typen en leverden het niet meer geschreven aan, dat waren vaak rapporten en dan deden wij veel meer correctie werk en lay-out werk. Dat is echt een verschil in werken.

  Ik heb ook steeds vaker letters omgedraaid en rare dingen. Bovendien zijn er een paar toetsen die niet meer functioneren en die ik op online bord gebruik.

  Een aardige vertyping van een collega was in het engels. Looking forward to your erection (ipv reaction)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat verhaspelen van de letters herken ik, heel gek terwijl ik niet dyslectiisch ben.
  En als geleden of verleden moet schrijven staat er vaak gelden.

  BeantwoordenVerwijderen