woensdag 20 mei 2015

Knieoperatie; Wel of niet doen? En zo ja, waar?

De kop zegt het al. Een knieoperatie voor manlief. Gaan we dat wel doen of niet? En als we het wel doen, waar dan?

Eerst de vraag over de operatie zelf. Wel of niet opereren?
We zijn nu 3,5 maand onderweg nadat de voorste kruisband scheurde. De knie is nog steeds pijnlijk, dikker dan gewoon en heel instabiel. Manlief is wel voor een groot deel weer aan het werk. In de planning van het transport en de expeditie. Hij heeft nog geen meter auto gereden. Niet in een personenwagen en niet op de vrachtwagen.

Door een operatie wordt de knie weer stabiel. Door de operatie kan  het wel zijn dat er meer pijnklachten gaan ontstaan door de slijtage die ook al flink aanwezig is in de knie. De slijtage kan ook vergergeren. Het kan zijn dat manlief over 10 jaar aan een nieuwe knie moet, gezien de slijtage van nu. Dan is het beter dat er niet eerder in een knie is gesneden. 2 belangrijke redenen om niet te opereren. De knie blijft dan wel vrij instabiel en is t maar de vraag of manlief wel weer aan t werk kan als vrachtwagenchauffeur.
Nu vindt mijn man het planwerk zoals het nu gaat heel leuk om te doen en dit zou hij best willen uitbreiden naar een vaste werkplek. Het bedrijf ziet dit nog niet zo zitten en is bang dat er onvoldoende werk voor hem zou zijn.

Aan de andere kant wil manlief ook nog wel graag weer op de wagen. Wèg van het bedrijf en het onderlinge gerommel. Ruimte om je heen. Bovendien is zijn huidige auto afgeschreven en kan er elk moment een nieuwe besteld worden. Voor een chauffeur een bekroning op je werk; Mogen starten in een splinternieuwe Mercedes Truck! Een stabiele knie en weer kunnen rijden zijn 2 belangrijke redenen om wel te opereren. Bij niet opereren zal hij ook blijvend fysio nodig hebben denken we. Wel opereren biedt geen garantie dat de kruisband goed blijft. Door de slijtage kan de omgeving in de knie inmiddels te ruw zijn waardoor de band opnieuw scheurt. Wat moeten we doen?

Over 1,5 week moeten we terugkomen bij de orthopeed in ons streekziekenhuis. Er zijn veel mensen in onze omgeving die ons aanraden om eens verder te kijken als ons streekziekenhuis. Ga voor een second opinion naar de st. Maartenskliniek in Nijmegen, of de kliniek in Bilthoven, of naar Annatommie in Apeldoorn of Amersfoort. Ik heb er al op gegoogled, maar dat maakt me niets wijzer. Elk ziekenhuis of kliniek vindt zichzelf goed en heeft allerlei certificaten voor het een of ander. Ook de specialist die als 2e naar de knie heeft gekeken heeft onlangs een pluscertificaat  van de zorgverzekeraar gekregen. Ik heb natuurlijk ook gezocht op patiëntenervaringen, maar de ervaringen van 6 - 7 mensen op een site vind ik ook niet echt representatief.

Zo zoekend komen we er niet uit. We veranderen ook vaak van gedachten. Dan neigen we naar niet opereren, want dat hadden we nog niet genoemd, maar de revalidatie duurt minstens een half jaar. Waarvan waarschijnlijk weer ongeveer 3 maanden thuis. Niet echt een straf bij een mooie zomer, maar het hoort niet.  Dan  neigen we weer naar wel opereren, want die instabilliteit is ook maar niks. Constant moeten denken hoe je je been neerzet....

Wie wil er meedenken? Wie heeft er ervaringen mee?

6 opmerkingen:

 1. Ik zou zeker gaan voor wél opereren! De kruisband wordt waarschijnlijk vervangen door lichaamseigen materiaal, dat is althans de techniek die ik ken.
  Een instabiel gewricht kan ook zorgen voor verergering van de slijtage!
  Dat het beter is om niet te opereren met oog op in de toekomst mogelijk een knieprothese klinkt mij niet logisch in de oren. Dan wordt de knie compleet vervangen, dus heeft op het botten gedeelte geen invloed, hooguit op het litteken, omdat het "snijvlak" op dezelfde plek zou zijn.
  Check wat ziekenhuis betreft vooral hoe vaak een VKB daar uitgevoerd wordt, al is het een vrij standaard orthopedische ingreep. Misschien kan de fysio tips geven welke chirurg, die ziet de patienten (en dus het resultaat) na de ingreep?
  Succes met het maken van een keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraag ook eens advies bij je verzekeraar. Die weten over het algemeen wel in welk ziekenhuis DE specialist zit op dit specifieke gebied. Vraag die arts eventueel voor een second opinion.
  Vraag daarnaast ook eens of het mogelijk is om geopereerd te worden in België. Vooral in het Academische Ziekenhuis in Leuven zitten enkele zeer goede orthopedische chirurgen. Ja het is een eind van jullie vandaan, maar als je echt de beste zorg wilt hebben is dit wel een heel goed ziekenhuis op dit gebied.
  Succes met het maken van een keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn vader is geopereerd aan zijn knie (nieuwe knie) in september 2014 in de Bergman kliniek. Zijn arts opereert ook veel topsporters aan de knie. Hij is erg tevreden over de behandeling, zorg en het resultaat. De kliniek zit in Naarden. Succes met kiezen en beslissen.
  Groetjes Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi,

  't is mij niet helemaal duidelijk waar je woont. Dus is het lastig advies geven. Persoonlijk zou ik of naar de Maartenskliniek gaan (Nijmegen, Boxmeer, Woerden en Tiel) of naar de mobility clinic van het UMC : http://www.umcutrecht.nl/nl/Subsites/Mobility-clinic/Mobility-clinic

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb geen ervaring, maar als ik het zo lees lijkt een operatie me wel de beste oplossing op de lange termijn.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. pas geopereerd door dr verhage in ziekenhuis Hilversum. tegenover mij lag een meisje uit gouda die speciaal voor een soortgelijke ingreep was gekomen omdat die tot 2x toe niet goed was uitgevoerd in een kliniek. deze keer was de operatie wel goed gegaan. vr gr mamavan8/jette

  BeantwoordenVerwijderen