dinsdag 3 november 2015

Oude zakjes silicagel. Wat kan er (nog) mee?

Schoenen of electronica gekocht...Doos bij t oud papier, dat kleine zakje korreltjes in de container... Wie doet t nou niet zo?
Toch moet je die kleine zakjes eens niet weggooien. In die minizakjes zitten korreltje sillicagel. Dat voorkomt dat je schoenen of electronica vochtig worden tijdens transport. Je kunt ze nog heel lang her-gebruiken. Voor verschillende doeleinden;

 • Gebruik ze om belangrijke papieren te beschermen tegen vocht. Je diploma of trouwboekje misschien?
 • Foto’s hebben ook te lijden van een hoge luchtvochtigheid. Daar komt sillicagel dus ook van pas. Je kunt ze bijvoorbeeld achterop fotolijsten bevestigen die aan de muur hangen.
 • Met een paar zakjes silicagel in je gereedschapskist voorkom je roest.
 • Je kunt er ook bloemen en planten mee drogen. 
 • Doe ze in je tas van je fotocamera.
 • Is je mobiele telefoon of mp3-speler nat geworden? Een nachtje in een doos met sillicagel helpt het vocht verwijderen. Op eigen risico natuurlijk.
 • Leg ze op het dashboard in je auto om te voorkomen dat de ruit beslaat. (Volgens mij heb je er dan wel  een heleboel nodig.)
 • Ik heb een zakje tegen t dekseltje van de hard geworden Buisman gefrommeld. De Buisman wordt al zachter en weer beter te scheppen. Ik zorg wel dat t niet tegen de Buisman aan komt; Je weet nooit. Buisman gebruik ik eigenlijk nooit in de koffie. Dat deed mijn moeder vroeger. Waarom eigenlijk? Waarom doen we dat eigenlijk niet meer? Hoe is dat zo gekomen dat we er mee stopten? Ik gebruik het om de soms bleke jus een mooi kleurtje te geven. Ik strooi er dan een mespuntje Buisman in.
Heb jij er ooit aan gedacht om die zakjes te her-gebruiken? Waar gebruik jij je zakjes silicagel voor?

7 opmerkingen:

 1. Nee aan dat hergebruik heb ik nooit gedacht, goede tips, dank.

  Buisman in de jus ook nog nooit van gehoord, dat ga ik proberen. Ik gebruik nu juspoeder maar ik ben niet gek op pakjes en zakjes.

  Ooit zijn we langs de buisman fabriek gevaren, wat een vieze lucht was dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Buisman ging in de koffie omdat je dan minder koffie nodig had, of gewoon een schepje verse op de koffie van gisteren kon gooien.
  Als iemand buisman in de koffie doe drink ik er geen koffie.
  Overigens mag het zakje niet bij het oud papier, er zit silica aan en dat wil je niet in de doos m je rijst heen..
  Het complete zakje hoort ingeleverd te worden als kca.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens milieucentraal kan silicagel bij het restafval!

   Verwijderen
 3. Ik gooi ze altijd weg. Dank je wel voor de tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe ze wel eens in vochtige/stinkende (sport)schoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gooide ze eigenlijk altijd weg en wist ook niet goed waar ze voor waren. Dus bedankt voor de informatieve post en tips!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Handige tip voor mijn telefoon. Het heeft namelijk gewerkt! Scheelt weer een trip naar de gsm reparatie aangezien die net in de wc pot is gevallen. Portemonnee blijft dus nog in takt haha!

  BeantwoordenVerwijderen