vrijdag 24 maart 2017

Hond Zita wordt oud. En mobiele dierenarts is iets nieuws.


Dit is onze hond Zita.
Deze foto is genomen zo rond haar 14e verjaardag.
T kan een weekje ervoor of erna geweest zijn. Ze is een kruising Husky volgens haar paspoort. Iets daarvan kun je zien in haar ogen; een oog ijsblauw en een oog bruin, met een taartpuntje lichtblauw. Verder kun je het niet echt heel goed zien. Ze wordt vaak verward met een witte herder. Daarvan lopen er hier steeds meer in de buurt. Zo ineens zie je deze hond meer en meer. Ik vermoed dat ze populair zijn geworden.

Zita  is dus al 14. Ze is als pup uit het asiel gehaald toen ze 10 weken oud was. Ze is nooit ziek geweest. Ook nu is ze op zich nog gezond. Zit goed in de vacht. Wij kennen haar en weten dat haar vacht wel wat dunner is geworden en ze minder is gaan verharen. Eindelijk! Zou ik bijna zeggen. Ze verhaarde het héle jaar door. Ze werd wel eens haarbal genoemd.

We merkten niet alleen dat ze minder verhaarde, maar ook strammer bij haar achterpoten werd. Slaperiger. Kwam minder haar bench uit. Begon af en toe ook verschijnselen te tonen van incontinentie. Lijkt ook wat vergeetachtiger te worden. Dan loopt ze naar haar bak toe en halverwege lijkt ze zich af te vragen wat ze ook al weer van plan was en gaat weer terug de bench in. Of gaat 3x achter elkaar naar haar bak toe, neemt een slok water of een hap voer en gaat weer terug. Dat ze aardig doof is weten we ook al een tijdje. Vandaar dat we haar niet zo vaak meer los laten lopen, even een seintje geven kom, gaat makkelijker met de riem als roepend.

Onlangs hebben we een advertentie gezien van de mobidierenarts. Dit is de oplossing voor onze hond! En voor andere dieren denk ik. Deze dierenartsen komen aan huis. Ja, weet ik, doet elke dierenarts, maar deze werken andersom. Bij de gewone dierenarts moet je in principe met de hond naar de praktijk komen. Wil je dat de arts bij je thuis komt, moet je hier flink voor in de buidel tasten. En het voelt als vragen om een gunst. Iets speciaals. Bij de mobidierenarts is het andersom. Daar komen ze in principe bij je thuis. Veel fijner! Ja natuurlijk betaal je ook voorrijkosten, maar ook die zijn lager.

Deze dierenarts is vorige week bij Zita geweest.Om eens te kijken hoe het met Zita nu echt is. Wat een rust geeft dat voor het dier. Geen gestress in de auto of in de praktijkruimte.
Zita heeft een hartruis, waardoor haar oude lijf nu toch nog topsport moet leveren. Dus veel rust nodig heeft en minder lange afstanden wandelen. Dat deden we al, want dat hadden we al aangevoeld. Lange stukken wilde niet meer. We hebben nu een ruime week pijnstillers geprobeerd omdat ze een stramme achterhand heeft. Dat gaat goed en hier gaan we mee door. Ze komt veel meer spontaan de bench uit en is weer levendiger. Een pijnvrije oude dag!
Op de foto hierboven zie je dat Zita ook weer met haar achterste naast het kleedje ligt. Niet handig als ze druppeltjes urine verliest. Dus hebben we toch weer een kunststof mand aangeschaft. Dan kan dit opgevangen worden in t kleedje. Die kan vaak in de was. Het laminaat niet.

Met deze twee kleine aanpassingen hopen we Zita een fijne oude dag te geven.

Ik weet niet of de mobidierenarts overal in het land opereert of dat ze hier in Harderwijk als eerste dit idee oppakten.

De webiste in Harderwijk is; www.mobidierenarts.nl. 
Ik wil jullie gewoon ook laten weten dat deze mogelijkheid er is. Dit is geen reclame op hun verzoek, of omdat ik er geld mee verdien.
 

2 opmerkingen:

  1. Wat fijn dat de arts thuis komt. Dat zou voor mijn hond veel fijner zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier is ook een dierenarts die langs komt. Dat geeft inderdaad heel veel rust!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen