dinsdag 28 maart 2017

De (Moes-) tuin in.

Het is warmer en zonniger buiten. Tijd voor de tuin! Hoog tijd. Alles loopt al uit. De eerste blaadjes lopen al uit van de appelboom, de tulpen zijn al zichtbaar en de narcissen in volle bloei.
Zaterdag hebben de de schutting gedaan. De schuttingpalen liepen niet meer in een lijn, dus moesten we een creatieve oplossing zoeken voor onze kant van de schutting.
Zo zag het er vorige week uit. We waren van plan om dan maar tussen de palen matten van wilgentenen te plaatsen en deze vast te maken op de dwars liggende balken.
We waren net begonnen met de eerste halve mat, toen de buurvrouw aangaf dat ze dit niet wilde. Omdat we met iedereen, en zeker onze buren, in vrede willen leven hebben we het plan aangepast en zijn we opnieuw naar de houthandel gegaan.  Extra hout gekocht er andere tussenbalken tussen geplaatst. Al doende bedachten we dat we het dan ook anders wilden doen en de staande balken dan ook achter de matten wilden hebben. We hadden die eerste mat gehalveerd, dus moest er weer een andere, langere mat komen.
Veel gedoe en extra kosten, maar het resultaat mag er  zijn;

(Het beeld vertekent een beetje door de schaduwen.)

Tijdens het kopen van het hout en de wilgentenen matten hebben we ook even rondgekeken bij de tuincentra.  Wat je daar allemaal ziet voor het moestuinieren! Complete bakken, met vakverdeling, grond en plexiglas overkappingen. Ik hoefde maar ja te zeggen en het had in de auto gestaan. Maar ik wilde ze niet. Zou ik er beter van gaan tuinieren? Zou het mijn tuinierplezier verhogen? Of zou het alleen maar mijn tuinierkosten verhogen?
Soms heb ik na een paar dagen spijt dat ik een aankoop niet heb gedaan. Nu heb ik dat nog steeds niet. Die bakken niet in ieder geval. Wel twijfel ik nog over zo'n kleine gietijzeren potkachel voor in de tuin.
Zoiets;
Ach, n mens moet toch iets te willen houden? Want zeg nou zelf, ze zijn toch aardig prijzig. Al kan ik wel  t sprokkelhout uit t bos halen....

Eindelijk stond de schutting, dus maandagmiddag ben ik gelijk weer aan de gang gegaan voor de moestuin. Moestuin, dat klinkt heel wat. Het is misschien net 2,5 meter lang en n kleine meter diep. Het onkruid eruit gehaald en het koepeltje opgezet voor de eerste kweek.

Ik heb ooit wel eens stukjes gelezen over planten die goede buren van elkaar zijn, en planten die dat niet zijn. Maar vandaag had ik dat stukje net even niet bij de hand, dus heb ik willekeurig wat gezaaid. Ik zie wel. Pluksla, Roomse Kervel, Komkommer, Romatomaat, Radijs, Stamslaboon en rode biet heb ik er nu in staan. Sommige hiervan zijn wat oudere zaden, dus is de kans groot dat die niks gaan doen. Heb ik het toch geprobeerd. Niet zomaar weggegooid. 
Voor de koepel zie je nog een struikje van de broccoli, of wat t had moeten worden. Ik heb er wel enkele ministukjes van af kunnen halen. Helemaal links achterin de koepel zie je een klein struikje. Dat is wat overgebleven rucola.
Ja, van de moestuintjes van AH van vorig jaar!  Broccoli ook trouwens.

En voor de moestuintjes van dit jaar.... Staat de kweekbak ook vast klaar.

De moestuintjes moeten nog komen. Dat wordt komende weken minder boodschappen doen bij de supermarkt om de hoek, maar "helemaal" naar de AH fietsen. T is iets verder, valt dus wel mee hoor. Ik denk ook niet dat ik er echt  speciaal voor de moestuintjes naar toe zal gaan. Denk ik. ;-)

Verandert zo'n supermarktactie jou een beetje in je aankopen? Wanneer laat jij je verleiden door een winkel?

Mocht je er niks mee doen.... Ook voor mijn werk zoek ik er een paar. Dan wil ik die op woensdagmorgen gaan inzaaien, met mijn vaste woensdagmorgengroep.

2 opmerkingen:

 1. Zelf ben ik weer bezig om een bescheiden moesbalkon te maken. Heel graag wil ik ook ergens een lapje grond gaan huren voor een klein moestuintje. Het meest ideaal is om ooit naar een huis met tuin te verhuizen en een moestuin aan huis.

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik vrijdag mijn weekboodschappen ook bij AH ga doen. Terwijl de Jumbo bij mij praktisch om de hoek nu ook weer de actie van Dagjes Uit heeft lopen... Dat vind ik ook leuk.

  In de buurt van mijn werk is ook een AH. Daar doe ik in de pauze vaak ook wat boodschapjes. Gisteren had ik daar onder meer een product gekocht waar je een moestuintje extra op krijgt. De caissière ging nadat ik had betaald gewoon door naar de volgende klant (ook zonder te vragen of ik de kassabon wilde) en ik kreeg geen moestuintje. Toen ik erom vroeg kreeg ik het alsnog. Ik voelde me nogal een zeurkous, maar goed, ik had er recht op.

  Ik vind de moestuintjes bij AH een leuke actie, aan de andere kant hebben ze bij de Lidl nu waarschijnlijk ook weer zaadjes. In ieder geval heb ik daar vorig jaar zaadjes gekocht voor vanaf € 0,19 cent per stuk. Wellicht is de prijs nu wat hoger, in ieder geval ga ik binnenkort ook weer bij de Lidl kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bedoel dus € 0,19 per zakje. :-)

  Hopelijk komen er ook veel moestuintjes voor jullie woensdagmorgengroep binnen.

  BeantwoordenVerwijderen