Aan de ene kant denk ik dat het voor jullie helemaal niet interessant is om mijn meterstanden te lezen. Toch vind ik het soms zelf wel prettig om het eens met een ander te vergelijken; hoeveel verbruik jij nou? Dat is zoveel meer of minder dan ik verbruik, hoe komt dat? Herken je dit?
Voor mijzelf is het in dit huis wel even spannend, omdat ze natuurlijk ons verwachtte verbruik hebben geschat op basis van de vorige gebruikers. Of doen ze dat op basis van het aantal inwoners in een huis?
Ons waterverbruik hebben ze nu geschat op 300 (!) per jaar! Wij vinden dat heel erg veel. Als de vorige bewoners, 2 oudere mensen samen, dat hebben verbruikt, hoe hebben ze dat dan voor elkaar gekregen? Vorig jaar hebben we de eerste helft van het jaar met 5 mensen gewoond, de tweede helft van dat jaar kwam er een jong-volwassene bij, toen waren we met 6. Vorig kalenderjaar hebben we 112 water verbruikt. Wel ietsjes minder dan nu geschat. Het kalenderjaar daarvoor verbruikten we 103 water, dus die cijfers kloppen wel aardig denk ik.
Voor gas en electra berekenen ze ons nu 150,- per maand. Mijn electraverbruik kan ik nu niet goed aangeven, omdat ze de meters hebben verwisseld en ik toen de standen niet heb opgeschreven.
In april hebben we 280 stroom verbruikt,75 gas en 14 water.
In mei hebben we 287 stroom verbruikt, 51 gas en 16 water. Ik schrijf al jaren de meterstanden op de eerste van elke maand op, om zo te kunnen vergelijken. Maar ja, echt vergelijken lukt natuurlijk niet helemaal, omdat er dan weer eens een kind extra is, een kind minder (komt minder vaak voor) en we in een ander huis zijn gaan wonen. Beiden een rijtjeshuis, maar toch.
Hoe gaan wij zuinig om met deze 3 bronnen?
-overal spaarlampen in, en uitdoen als je kamer uitgaat.
- bij de computers hebben wij stekkerdozen met een centrale uitknop, zodat er geen stiekeme stroomverbruikers zijn.
- zoveel mogelijk gebruik maken van het natuurlijke daglicht, dus opletten hoe je je bureau neerzet; bureau bij het raam, dan zit je niet in je eigen licht.
- De zon mag bij ons binnenkomen; voor het licht en de warmte van de zon.
- We hebben een grote regenton, voor planten in tuin en huis. Of voor het voorspoelen van erg vuile handen als je in de tuin gewerkt hebt.
-kraan uitzetten bij het tandenpoetsen.
-Tijdens het koken kun je vaak het gas al uit zetten nog voor de aardappels, eieren en groenten echt gaar zijn, gewoon nog even laten staan, het gaart nog verder.
-De kachel vast lager zetten, een 1,5 uur voor bedtijd. De kamer blijft nog warm genoeg. maar ja, in deze tijd van het jaar heb je de kachel eigenlijk niet eens aan.
Zomaar wat tips, zelfs als ze je bekend zijn is t soms toch goed ze weer even te lezen voor het "o ja" effect. Er zijn er veel meer, die komen later nog wel eens.
Wij hadden, toen we net in onze oude tochtige boerderij woonden, een enorm hoog gasverbruik, 4500 kuub. Door houtkachels hebben we het terug kunnen brengen naar 500 kuub (isolatie is onbegonnen werk). Ons waterverbruik (5 volwassenen en heel veel dieren) is 220 kuub. En het "o ja" effect herken ik wel. Na een poosje word je toch weer nonchalanter.
BeantwoordenVerwijderen