Wij hebben een hok met twee kippen in de tuin. Misschien heb je de kippen al wel eens op de foto's voorbij zien komen. Vandaag gaat het eens niet over de kippen, maar over het hok; de bodem.
In het vorige huis hadden wij onder het hok een straatje van koppelstones. Daarop wat zand of zaagsel.
Nu hebben wij onder het hok een bodem van een houten plaat en daarop wat zaagsel of zand.
Het is allebei niet echt een daverend succes, want de bodem blijft zo nat. De kippen lopen daar dan de hele dag op. Het nachthok ligt hoger en is wel droog. Manlief heeft al eens plexiglas gekocht en dit voor het gaas gezet om inregenen te beperken. Op deze foto's zie je het hok met het plexiglas ervoor. Het is nu erg regenachtig dus laten we het ervoor zitten. zodra het droger is gaat het plexiglas weg, zodat het kan uitdampen.
We zijn nu aan het uitzoeken wat de beste oplossing is voor de bodem van het kippenhok. Als je het hok gewoon kaal op de bodem zet, dan zakt de kippenpoep in de bodem, met alle ammoniak in die poep. Gaat het dan niet vreselijk stinken na verloop van tijd? Of moet je dan elk half jaar de bovenste 10 cm afgraven en vernieuwen? Dat is ook een hoop werk en gedoe. Of kunnen we denken dat het maar 2 kippen zijn en het wel mee zal vallen?
Het is al wel vrij zeker dat manlief in zijn kerstvakantie de bodem gaat veranderen, maar wat het gaat worden weten we nog niet. Ik weet dat er onder de lezers van mijn blog ook kippenhouders zijn. hoe done jullie dat?
Tja, en als je dan voor het hok gaat staan komen de dames nieuwschierig even kijken wat ik er aan het doen ben en of er misschien iets te eten is. Je moet er tenslotte als de kippen bij zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten