16 augustus 2015

Longontsteking

Longontsteking.
Wat is het eerste dat in je opkomt als je over deze ziekte hoort?

Dat het een ziekte  is die veel voor komt bij heel oude (80+) mensen of een ziekte van vroeger. Bij oude mensen na het verslikken en of niet goed kunnen uithoesten. Of dat het vroeger veel voor kwam, toen de leefomstandigheden en de gezondheidszorg veel minder goed waren.
Dat is wat bij mij opkomt als ik denk of hoor over longontsteking. Toch hoor ik het steeds vaker ook bij jongere mensen. Mensen van zo rond de 40 of 50 jaar. Misschien omdat ik zelf een vijftiger ben en mijn leeftijdgenoten ook. Dat het dan ineens opvalt? Dat is net zoiets als je een blauwe ford focus koopt, dan zie je die ineens heel veel rijden. Ervoor zag je ze gewoon nooit.

Zelf heb ik geen longontsteking, maar hoor ik er wel ineens veel van. Een collega, mijn schoonvader is er nog van aan het herstellen. Ook hoor ik over jonge ouders die het krijgen. Eerst pa en daarna ma erachteraan.  Maar ook dat ze er dan flink ziek van zijn en lang moeten herstellen. Het was toch een ziekte van vroeger? Is die ziekte weer in opkomst? Komt het weer vaker voor?

Merk jij het in jouw omgeving? Komt het meer voor of is het een toevalstreffer geweest?

12 opmerkingen:

  1. Het Nationaal Kompas Volksgezondheid meldt hierover o.a. het volgende:

    Op basis van alleen demografische ontwikkelingen is de verwachting dat het absoluut aantal nieuwe gevallen met infecties van de onderste luchtwegen tussen 2011 en 2030 met 18% zal stijgen. De prognose betreft absolute aantallen en is uitsluitend gebaseerd op verwachte veranderingen in de leeftijdsopbouw en omvang van de Nederlandse bevolking volgens de CBS-bevolkingsprognose.

    Mogelijk dat je hiervan al iets merkt.

    Als je het hele artikel wilt lezen, ga naar:
    http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/ademhalingswegen/infecties-van-de-onderste-luchtwegen/omvang/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de afgelopen winter leek het in mijn kennissen en vriendenkring wel een epidemie.
    En zeker ook veertigers. gr. Marle

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb zo'n vijf jaar geleden een longontsteking gehad. Mijn man was in Azie geweest en had een of ander virus mee terug genomen. Hij was er flink ziek van en ik was bang dat hij een bronchitis ontwikkelde. Dat viel bij hem mee. Ik kreeg helaas het virus ook en zat van het een op het andere moment met een longontsteking. Ik voelde mijn longen vol lopen, was heel eng. Ik kreeg antibiotica en de longontsteking vedween. Ik heb astma en mijn longen zijn door die longontsteking slechter geworden. Ik was toen en ben nog steeds in de veertig.
    Zou het vaker voorkomen van longontsteking mogelijk ook komen doo luchtvervuiling? Of slechtere kwaliteit van voeding, antibioticagebruik bij vee?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik werk in een verzorgingshuis, en onder collega's komt longontsteking soms wel voor. Zelf heb ik het gelukkig pas één keer gehad, waarschijnlijk als gevolg van een verwaarloosde bronchitis.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zelf heb ik toen ik begin in de dertig was een longontsteking gekregen - serieus gedoe met vocht op de longen, veel pijn en 3 maanden 'uit de running' zijn, gevold door een jaar herstel - We zijn nu 6 jaar verder en nog steeds heb ik er last van - longblaasjes die kapot zijn herstellen zich nooit meer - maar verder heeft niemand in de omgeving dit ooit gehad, wat ook stuit op veel onbegrip helaas

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoor het regelmatig. Jongeren die doorwerken, met een verkoudheid, met bronchitis en met griep. Gewoon blijven werken, want ziekmelden is nadelig voor een volgend of vast contract. In oktober beginnen met hoesten en dan in april met longontsteking lopen. In onze vriendenkring is er al zeven jaar iemand de pineut. Manlief en ikzelf ook al.
    Overspannen/ overwerkt is ook regelmatig aan de hand. Eens per twee jaar is er een burn-out.
    Het huidige arbeidsklimaat.. De vervangbare werknemer waar je makkelijk afkunt. Hoge vaste lasten. En een niet zeuren mentaliteit.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben longpatiënt .Ik heb vorig jaar een dubbele longontsteking gehad was toen 49 jr. We waren in Roemenië en was in Nederland al met bronchitus klachten en dat werd erger en erger totdat ik dacht dat ik stikte.Hier naar het ziekenhuis in Roemenië , gelijk aan het zuurstof en allerlei onderzoeken en longfoto's en dubbele longontsteking. met antibiotica en mijn medicijnen ben ik er weer bovenop gekomen .Maar heb zeker 2 maanden nodig gehad voordat ik helemaal hersteld was. Ben door mijn longaandoening gewoon kwetsbaarder.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb voor mijn 40-ste zeker 6 keer longontsteking gehad waaronder 2 dubbele longontstekingen! Op mijn 29-ste lag ik in het ziekenhuis met een pleuritus. Ik ben nu 65 en heb de laatste 25 jaar geen longoroblemen meer gehad, gelukkig!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik hoor het niet zo heel veel. Maar heb zelf als klein meisje longontsteking gehad. 3 maanden niet de deur u geweest... schoolwerk thuis moeten doen... Gelukkig daarna nooit meer gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb een reeks longontstekingen gehad rond mijn veertigste. Ik was overwerkt en uitgeput en dit was het gevolg. Een ontsteking van welke soort dan ook, krijgt meer grip op je bij lage weerstand .

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb het eigenlijk nog niet gehoord in mijn omgeving. Maar inderdaad, ik associeer het met oudere mensen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen