zaterdag 22 oktober 2016

Nog geen uitbetaling extra gewerkte uren.

Bij ons op het werk verandert er erg veel. Veranderingen vanuit een andere wetgeving, vanuit de directie om het maar even zo te noemen, maar ook omdat onze eigen manager een andere functie heeft aangenomen. Al die veranderingen zijn eigenlijk al heel lang bezig. Soms komen ze even harder aan dan anders. andere keren valt het mee.

Ik heb een arbeidscontract van 13 - 18 uur. Wegens ziekte en vakantie heb ik in het afgelopen half jaar omgerekend ruim 19 uur per week gewerkt. Gewoon alle uren per maand optellen van 6 maanden en dit delen door 26 weken. Zoveel zitten er in een half jaar.
Met de vakanties en managementwijzigingen van afgelopen periode is er de klad in gekomen van het uitbetalen van de meer dan 13 gewerkte uren. Scheelt dus 6 uur per week!

Even een sommetje. De extra uren worden altijd een maand later uitbetaald, maar de som blijft hetzelfde;
                               Gewerkt                           Uren voor PFZW, vorige maand
juni                             77.5                                     84.41
juli                              76                                         54.60
aug                              83.5                                      59.8
sept                             89                                         57.2
okt                               74.5                                      54.5
De laatstste 4 maanden zijn dus alleen de 13 basisuren per week uitbetaald.
Scheelt in die laatste  4 maanden dus al flink wat uren.
Ik ben al bezig geweest om dit uitbetaald te krijgen:
Eerst naar de salarisadministratie. Die verwijst me door
naar de roostermaker. Die kan niks zonder de
manager. En daar ligt het nu.
Maar ja, ook die is nieuw en krijgt gelijk (te) veel op  haar bord. Ik ga dus niet uit van kwade opzet! Ik ga er van uit dat het vroeg of laat wel goed komt.
Ben benieuwd wanneer en of er uitbetaling volgt. Misschien is er ineens ook nieuw beleid. Moet het tijd voor tijd worden. Kan ik deze winter thuis blijven.
Maar ik baal wel dat ik er zo achteraan moet en het nu met het oktoberloon nog niet geregeld is.

Ik heb hierover heb gesproken met enkele collega's. Ik hoor meerdere collega's mopperen over de vele extra uren. Ik heb met een enkeling gesproken over het niet uitbetaald krijgen van mijn extra uren. Die trouwens meest nog binnen het contract vallen.
En wat blijkt? 
Mopperen ze wel over de extra uren, maar hebben geen flauw idee of deze uren ook zijn uitbetaald! Kijken ze nooit naar. T is altijd hetzelfde wat er binnenkomt. Hebben ook geen min-max contract. Maar wel extra gewerkt. Dan zou ik al op mijn klompen kunnen aanvoelen dat die uren ook niet zijn uitbetaald. Maar goed, misschien is die enkeling nu ook wakker geworden?
We zitten in hetzelfde team, bij dezelfde werkgever en manager. Dan zou het daar toch net zo zijn? Verbaast me toch hoor, hoe weinig vrouwen hier met dit soort dingen bezig zijn. Je werkt er toch voor?
Zou het in "mijn"generatie zitten? De meeste collega's zijn wel 40, 50 of 60+. Hoe zit dat met de jongere vrouwen? Kijken jullie wel trouw je loonstrook na?

Hoe zit het eigenlijk met lid zijn van een vakbond? Ben jij lid? Zijn er vrouwen in de zorg lid van een vakbond? Of doen "we" dit pas als er problemen dreigen?


5 opmerkingen:

 1. Ik ben verpleegkundige en ben zolang ik werk al lid van de vakbond - M

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk je CAO eens na, er staat ook een regel over te laat uitbetalen en dan extra moeten ontvangen vanwege dat late. De baas doet er dus slim aan wél op tijd te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind het altijd vreemd dat mensen niet beter op hun administratieve zaken letten. De meesten zullen wel denken dat het gewoon goed gaat.
  Als je te laat regeert kan het ook te laat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de zorg en ja, lid van een vakbond en ja, zeker let ik er op, of ik de gemaakte overuren wel betaald krijg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk in de zorg, ben 50+, lid van een vakbond en houd wel mijn uren in de gaten.
  Als ik vind dat er te veel compensatieuren staan, doe ik een verzoek om uitbetaling.
  Dit kun je bij ons in het systeem overigens ook op een standaardwaarde laten zetten, bijv. als ik meer dan 30 compensatieuren heb, maandelijks alles daarboven laten uitbetalen.
  Groet, C

  BeantwoordenVerwijderen