woensdag 28 december 2016

Geld, rente en de cijfers voor volgend jaar.

De inflatie is volgens de decemberraming 2016 van het Centraal Plan bureau laag. Voor Nederland in 2016 is deze 0,1 %, voor 2017 wordt 0,9 % verwacht.
0,9 % inflatie lijkt niet veel. Ik heb er geen verstand van.
Ik weet wel dat mijn rente op mijn spaarrekening nu maar 0,5 % is. Ik heb er geen bergen geld liggen, maar mijn spaargeld wordt volgend jaar dus minder waard. Langzaam maar zeker zijn we aan het interen op ons spaargeld.

Ik ben groot geworden met het idee dat je spaargeld altijd meer oplevert, alleen al door het op de bank te laten staan. Per bank kon de rente dan nog wel verschillen. Ik ben wel eens van bank verwisseld om elders meer rente te krijgen. Het is nu niet meer zo dat het spaargeld meer oplevert dan de inflatie.

Heb je 1000,- op je spaarrekening staan, dan levert dat bij een rente van wel  0.5 %, je na een jaar 5,- op. Dus als je niet verder kijkt, lijkt je geld toch nog te groeien. Maar omdat de kosten hoger worden, heb je aan die 5,- niet genoeg. Volgend jaar zou je 9,- moeten krijgen om hetzelfde te kunnen kopen. Omdat de inflatie 0.9 % is.

Heel zwart-wit gesteld zal dit ook niet helemaal opgaan. Het één wordt duurder, het ander goedkoper. Alles is gebaseerd op gemiddelde plaatjes. Hoe dat precies zit weet ik ook niet helemaal. Heb er alleen in grote lijnen wel eens iets over gehoord.

Wat gaat er allemaal in prijs veranderen? De plussen en de minnen;

+Vanaf 1 januari 2017 gaat de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor reguliere personenvoertuigen omlaag met gemiddeld 2,7%.Voor leaseauto's gelden weer andere regelingen. Wij hebben geen leaseauto.
-  Het tarief in de 2e en 3e schijf van de loon- en inkomstenbelasting is vanaf 1 januari 2017 40,8% (dit was 40,4% in 2016). Het tweede tarief is t inkomen boven de 19.982.- Je betaalt dus meer loonbelasting over het inkomen boven de pakweg 20.000,-
+ De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet daalt voor werknemers (van 6,75% naar 6,65%)
- De belasting voor gas en electra gaan omhoog.
- De postzegel wordt in 2017 €0.05 duurder. Je kunt nog een voorraad inslaan; ze blijven geldig, zonder bijplakken.
+ Mijn loon ging in oktober omhoog met 0,65 %. Dit is een CAO afspraak.Van de CAO- VVT. In juli 2017 wordt deze nog eens 1% verhoogd.
Dat is leuk, want in maart 2017 krijg ik mijn laatste periodiek er bij. Daarna zal mijn salaris niet meer jaarlijks groeien, tenzij er weer CAO afspraken komen die groei beloven. Nu heb ik dus 3 verhogingen in korte tijd; oktober, januari en juli. Mijn man werkt in de CAO kleinmetaal. Hij krijgt in januari een verhoging van 0,55 %.

Maar laten we ons nog niet rijk rekenen. Er zullen nog verschillende kosten stijgen, die we nu nog niet zo kunnen inschatten. Daarentegen moeten we ook niet gaan somberen.

Hoe zijn jouw verwachtingen over inkomen en kosten?


3 opmerkingen:

 1. Ik werk ook onder het CAO VVT, grappig. Mijn hypotheek gaat weer ongeveer 35/40€ p maand naar beneden effectief feb. Ik betaal op 2 januari een extra 10% op mijn annuitaire hypotheek. De verlaging van de WB wist ik niet, dat scheelt mij 10€ per jaar.
  Verder hoop ik dat iedereen gezond blijft en vrede, dat zou ook mooi zijn. Allerbeste wensen voor 2017

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons veel verzekeringen die duurder worden en hetzelfde vvt verhaal. Steeds meer verantwoordelijkheid, maar betalen ho maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik verwacht voor januari heel veel kosten, terwijl ik juist de rem op de uitgaven wil! Dus ik houd mijn hart vast.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen