zaterdag 6 januari 2018

Belastingtip; je giften periodiek maken haalt de drempel weg.

Onlangs had ik een heel gesprek met een bekend van me. We hadden het over giften geven. Giften die je aan een ANBI instelling, bijvoorbeeld je kerk,  geeft zijn aftrekbaar van de belasting.

Veel mensen weten dit al wel. Vaak doen mensen doen er weinig mee, omdat ze denken dat je het pas mag aftrekken als je boven een drempel uitkomt. Dat je eerst een bepaalde hoge drempel moet halen, en wat er bovenuit komt mag je aftrekken. Dan moet je soms wel erg veel geven voor je in  aanmerking komt voor aftrek.
Maar veel mensen weten niet dat als je belooft om diezelfde gift 5 jaar lang te doen, er geen minimum drempel is. Dan mag je het héle bedrag wat je geeft van de belasting aftrekken.

Ik zal het verder uitleggen.
Een gewone gift;
Er is onderscheid tussen een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en een vereniging. Kijk op de lijst van de belastingdienst of jouw instelling op de ANBI lijst staat. Voor deze uitleg ga ik er even van uit dat je instelling er op staat. Geef je af en toe, dan geldt er een minimum drempel en maximum drempel. Het moet wel een vrijwillige gift zijn, zonder dat je er iets voor terug krijgt. Minimaal moet deze 60,- zijn (Alle giften en instellingen bij elkaar opgeteld.). Daarnaast is die drempel verder afhankelijk van je inkomen. Er is ook een maximum bedrag dat je mag aftrekken. Voor verenigingen mag je geen gewone giften aftrekken, alleen periodiek.
Meer info vind je hier; gewone gift

Periodieke gift;
Stel nou dat je eigenlijk al jarenlang giften aan je kerk geeft. Dan kun je afspreken en beloven dat je een vast bedrag minimaal 5 jaar gaat geven. Dit kan via de notaris, of een formulier via de belastingdienst. Giften die je al hebt gegeven voordat je het vastlegde, tellen niet mee. Dus is het slim om in het begin van het jaar te kijken wat je gaat doen.
Als je dit vastlegt, mag je het volledige bedrag aftrekken. Heb je niet te maken met een minimum drempel of maximum. Stel dus dat je bijna elke week een 2,- muntstuk in de collectezak doet, dan kun je er een periodieke gift van maken. Dit moet dan wel via de bank overgemaakt worden. Achteraf eventueel te controleren door de belasting. Dan kan je 100,- gewoon aan de belasting teruggevraagd worden. De overheid ziet dit dan als een soort subsidie, dus benadeel je er niemand mee. Het mag gewoon van de overheid.
Ook nu moet het weer een ANBI instelling zijn. Of een vereniging. Kijk zelf ook even op de site van de belastingdienst, daar staat het vrij duidelijk uitgelegd.

Ik hoop dat ik jou van dienst ben geweest met deze tip. Geven wordt zo misschien wel een stukje aantrekkelijker.

In deze blog heb ik een paar linkjes geplaatst naar de belastingsite. Ik hoop dat het mag. Ik heb op hun site niet kunnen vinden dat dit niet mag. 
Het zou wel wat zuur zijn als ik je iets minder bekends laat zien wat van de belasting mag, en ik zelf hierdoor in overtreding ben. Wil je me dit dan laten weten als dit zo is?
Heb je nog vragen, stel ze gerust. Ik ben geen belastingconsulent, dus neem t me niet kwalijk als ik het ook niet weet. Als het niet al te ingewikkeld is kom ik een heel eind denk ik.3 opmerkingen:

 1. Leuke tips! Ik geef op deze manier aan het dieren asiel en de dieren ambulance. Gr Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je geeft aan een culturele ANBI, mag je zelfs 125% aftrekken. Hoef je verder zelf niet om te denken. Dit word allemaal al zelf verwerkt in je aangifte. Je mag linken naar de website van de belastingdienst. Ook de belastingdienst gaat met de tijd mee en wil alles Het liefste digitaal doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I see your blog daily, it is crispy to study.
  Your blog is very useful for me & i like so much...
  Thanks for sharing the good information!
  หนังดราม่า

  BeantwoordenVerwijderen