vrijdag 23 maart 2018

Liftopsluiting, wat te doen? (En wat hebben we gedaan?)

Op het werk stonden we om kwart voor 12 smorgens al met zijn vijven in de lift; Een bewoonster, haar dochter, schoondochter en kleindochter, en ik .
Vanaf de derde etage wilden wij naar de begane grond. Op de 2e etage was er een tussenstop. Twee stagiaires wilden ook mee, met hun karretje. Heel bescheiden wilden zij wel wachten op de volgende lift, maar op mijn "past best" schikten wij allemaal wat in en konden zij ook gelijk mee.
En t paste ook best.....tot.....baf! Een schok en doffe klap en de lift stond stil. Muurvast!

Zeven vrouwen in een geblokkeerde lift!
Dat werd een gekakel! Bijna iedereen tetterde door elkaar heen. De schoondochter, bewoonster en ik bleven er wel aardig rustig onder. Nou ja, de bewoonster maakte zich wel een beetje ongerust of er straks nog wel warm eten voor haar zou zijn, want ze was op weg naar het restaurant.
Er werd lang op de alarmbel gedrukt, met alle telefoons gebeld die er in de lift waren en ondertussen probeerden ze van buiten de lift tot ons door te dringen. Met grote moeite, want we maakten een boel herrie.
Technische dienst werd gebeld en er werd geroepen dat technische dienst zó zou tergubellen om te laten weten hoe lang het nog zou duren. De kleindochter had wat last van claustrofobie, dus zij hàd het niet meer. Even leek zij echt in paniek te raken, maar ze hield zich flink. Heeft wel in haar spanning 112 gebeld om de brandweer. De technische dienst kan nog wel een uur duren voor die er is! En de temperatuur liep al behoorlijk op in de lift. Gelukkig stonden we er maar met 7 in, volgens het bordje op de lift kan deze 16 personen dragen.

Na een half uur werden we bevrijd. Gewoon door de technische dienst die er als eerste was.
De brandweer is gelijk afgebeld door de verzorgsters die de technische dienst aan zagen komen.
Pfft wat een ontlading toen de lift openging!

Terugkijkend enkele tips voor als het jou overkomt vanuit de ervaring van vandaag;

- Blijf zelf kalm! Je komt er echt wel uit.
- Maak geen grapjes of opmerkingen over neerstortende liften, zelfs niet als je op de 1e etage staat. Als iemand al wat paniekgevoelig is, dan raakt die geheid nu wel in paniek.
- Ga niet allemaal tegelijk als een stelletje kippen door elkaar lopen kakelen. De anderen die buiten de lift staan, kunnen je dan niets duidelijk maken want dan hoor je het gewoonweg niet.
- Als je met z'n allen zo druk door elkaar loopt te kakelen en druk te doen, wordt het ook heel snel heel warm in de lift.
- Er is een alarmsysteem in de lift, maar dat hebben wij verkeerd gebruikt. Druk kort op de gele knop om het alarmsysteem in te schakelen. Druk 3 seconden op de gele knop om deze melding weer ongedaan te maken. Wij hebben dus steeds die 3 seconden wel gehaald met het indrukken. Minimaal! Dus niks melding aan de centrale, alleen een hoop herrie op de gang.
- Lees dus de bordjes in de lift voor je iets doet.
Nu ik dit opschrijf vraag ik me af of het systeem wel werkt bij paniek. Ik merkte dat mensen bij liftstoring die knop flink lang indrukken. Het zou dus andersom moeten; Indrukken bij lifstopsluiting (kort of lang maakt niet uit.) 2x kort om een loze alarmmelding ongedaan te maken.
- Ga niet springen om de lift in beweging te krijgen. Iemand wilde dat serieus proberen. Gelukkig ging daar niemand op in!
 - Praat niet over naar de wc moeten.....prompt moet dan iedereen.


 

1 opmerking:

  1. Wat een spannend verhaal. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen!
    Laatst bleef de lift waarin ik zat ook even stilstaan tussen twee verdiepingen in. Het duurde hooguit een minuut of 2, maar ik schrok behoorlijk, omdat ik helemaal alleen was.Net voordat ik dacht dat het tijd werd om op het alarm te drukken kwam de lift weer in beweging.
    Naar beneden heb ik voor de zekerheid de trap maar genomen.
    Leuke en goeie tips

    BeantwoordenVerwijderen