maandag 9 januari 2017

Opnieuw de broodbakmachine overleden.

Twee jaar geleden schreef ik ook al een blog over een overleden broodbakmachine.
Vandaag moet ik dat al weer schrijven. Nadat mijn vorige machine was gesneuveld kreeg ik later die van mijn moeder. Daar heb ik dus nog een poos van kunnen genieten. Gisteren hield na wat herrie ineens een van beide kneedhaken er mee op.
Het kneden was al een heel eind gevorderd. Ik heb het kneedprogramma opnieuw aangezet om wat langer te laten kneden met die ene kneedhaak. Ik heb de rozijnen, abrikozen en ander grut er maar niet meer ingedaan. Maar het is goed gegaan met dit broodje.

Vanmorgen heb ik de machine maar eens losgeschroefd. Eens kijken of ik de oorzaak kon vinden en verhelpen. De linker kneedhaak doet niets meer en kun je vrij ronddraaien.


Riempje losgeschoten misschien?
Heel optimistisch dacht ik dat ik er bij zou kunnen met t loshalen van 4 schroefjes.

Niet dus.
Ben daarna voorzichtig verder gegaan  met het loshalen van allerlei schroefjes. Dat ging allemaal prima. Bakwand er uit gehaald om nog verder in de machine te kijken.


Ik heb de oorzaak gevonden!


De aandrijfriem is finaal verpulverd en versleten. Maar ik weet niet hoe ik dit kan maken. Ik weet dus de oorzaak en daar houdt het mee op.
Van dit merk AFK-BM3 heb ik geen aandrijfriemen kunnen vinden om te bestellen. Ook heb ik geen flauw idee hoe ik nog verder in de machine kan komen om de aandrijfriem te plaatsen. Natuurlijk heb ik gegoogeld, maar ben alleen maar anderen tegengekomen met t zelfde euvel die de vraag stelden. Er is ook bij hen geen antwoord op gekomen.
Ik zou op een vrijdag naar het repaircafe kunnen gaan, Maar zonder riem kunnen zij er ook niets mee.

Nu is de vraag wat ga ik doen: Kijken voor weer een broodbakmachine, of het er maar bij laten? Ik vond t altijd wel leuk, een gemakkelijk, toch zelfgemaakt broodje. Liefst met veel "grut" er in als abrikozen, rozijnen en hazelnoten. Het zelf kneden met de hand gaat m voor mij niet worden. Dus dat is geen optie.
Nódig heb ik die machine niet.
En als ik ga zoeken;  Ga ik op marktplaats zoeken, of ga ik toch voor een nieuwe?
Nou ja, eerst maar even op zijn beloop laten. ik heb m niet gelijk morgen nodig.