maandag 9 januari 2017

Opnieuw de broodbakmachine overleden.

Twee jaar geleden schreef ik ook al een blog over een overleden broodbakmachine.
Vandaag moet ik dat al weer schrijven. Nadat mijn vorige machine was gesneuveld kreeg ik later die van mijn moeder. Daar heb ik dus nog een poos van kunnen genieten. Gisteren hield na wat herrie ineens een van beide kneedhaken er mee op.
Het kneden was al een heel eind gevorderd. Ik heb het kneedprogramma opnieuw aangezet om wat langer te laten kneden met die ene kneedhaak. Ik heb de rozijnen, abrikozen en ander grut er maar niet meer ingedaan. Maar het is goed gegaan met dit broodje.

Vanmorgen heb ik de machine maar eens losgeschroefd. Eens kijken of ik de oorzaak kon vinden en verhelpen. De linker kneedhaak doet niets meer en kun je vrij ronddraaien.


Riempje losgeschoten misschien?
Heel optimistisch dacht ik dat ik er bij zou kunnen met t loshalen van 4 schroefjes.

Niet dus.
Ben daarna voorzichtig verder gegaan  met het loshalen van allerlei schroefjes. Dat ging allemaal prima. Bakwand er uit gehaald om nog verder in de machine te kijken.


Ik heb de oorzaak gevonden!


De aandrijfriem is finaal verpulverd en versleten. Maar ik weet niet hoe ik dit kan maken. Ik weet dus de oorzaak en daar houdt het mee op.
Van dit merk AFK-BM3 heb ik geen aandrijfriemen kunnen vinden om te bestellen. Ook heb ik geen flauw idee hoe ik nog verder in de machine kan komen om de aandrijfriem te plaatsen. Natuurlijk heb ik gegoogeld, maar ben alleen maar anderen tegengekomen met t zelfde euvel die de vraag stelden. Er is ook bij hen geen antwoord op gekomen.
Ik zou op een vrijdag naar het repaircafe kunnen gaan, Maar zonder riem kunnen zij er ook niets mee.

Nu is de vraag wat ga ik doen: Kijken voor weer een broodbakmachine, of het er maar bij laten? Ik vond t altijd wel leuk, een gemakkelijk, toch zelfgemaakt broodje. Liefst met veel "grut" er in als abrikozen, rozijnen en hazelnoten. Het zelf kneden met de hand gaat m voor mij niet worden. Dus dat is geen optie.
Nódig heb ik die machine niet.
En als ik ga zoeken;  Ga ik op marktplaats zoeken, of ga ik toch voor een nieuwe?
Nou ja, eerst maar even op zijn beloop laten. ik heb m niet gelijk morgen nodig.4 opmerkingen:

 1. Toevallig afgelopen weekend ook een grote brood gemaakt in de broodbak machine die mijn schoonmoeder over had. Alles ging goed met het brood het deeg alleen de broodbakmachine kon niet afbakken. Met vorm en al in de oven gezet en dat ging goed, dus ook twijfel om hem als meng en rijs machine te houden of toch een nieuwe kopen of maar op marktplaats.

  Persoonlijk als je het leuk vindt kijken op marktplaatst zijn genoeg mensen die een broodbakmachine jaren lang in een kast of kelder hebben staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wou net zeggen ga naar een repair cafe, maar dat had je zelf al bedacht : )

  Mijn man bakt ons brood vaak gewoon in de oven.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou dit niet het onderdeel zijn dat je zoekt?

  https://www.fixpart.com/nl/product/view/0005266966


  Groetjes, Gera

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van de BM3 worden op diverse plekken riemen aangeboden. Gewoon googlen op "snaar AFK BM3" of tandriem ipv snaar. Je kunt zowel de set bestellen of enkel de grote of kleine snaar. De snaar van de BM2 wordt trouwens voor veel minder geld aangeboden en is dezelfde snaar als de grote snaar van de BM3. En worden tevens door meerdere merken gebruikt. Zelfs Kenwood bijvoorbeeld. Vervangen is de moeite waard vind ik. De machines kunnen na vervanging van de snaar/snaren weer vele jaren vooruit (is het zwakste onderdeel). Heb al vaker een goedkoop tweedehands exemplaar gekocht maar de snaar is het eerste dat het begeeft (verouderd en begint te scheuren). Toen nieuwe snaren gemonteerd en weer jaren vooruit gekund.

  BeantwoordenVerwijderen