08 december 2014

Aan de bril.

Wat een maffe titel als je t zo leest. Aan de bril. Maar ja, manlief en ik krijgen een bril op voor de hele dag. Moet dat nou?

Ik ergerde me al steeds meer aan al die kleine lettertjes overal en sleepte al heel lang een leesbril mee. Maar die had ik steeds vaker op. Ik werd soms ook gewoon moe in mijn ogen. Maar kwam dat van mijn ogen of was ik gewoon moe en sloeg dat op mijn ogen? Soms werd ik zelfs kriegel tijdens het spruitjes schoonmaken. Zelfs dat ging eerlijk gezegd fijner met een leesbril op. Sprúitjes! Op mijn werk moest ik wel eens een draad door de naald steken, nou dat ging echt niet meer zonder leesbril. Of de ingrediënten lezen op een verpakking. in de winkel. Ook kreeg ik steeds vaker te horen dat ik niet zo donker of boos moest kijken. Kneep ik denk ik met mijn ogen.

Manlief wilde zowiezo zijn ogen weer eens laten testen. Hij zit de hele dag op de weg, dus kijkt dan ver vooruit. Tijdens het rijden of een stop moet hij soms op zijn tomtom kijken en op zijn vrachtbrief. Dus steeds wisselingen van bril. Niet makkelijk.

We hebben de brillen uitgezocht. Manlief heeft de bril al op sinds zaterdag. Het bevalt hem goed. Ik heb er ook 1 uitgezocht en krijg die volgende week. Maar dat is een dure grap geworden!!

We krijgen niets vergoed van de zorgverzekering omdat de zorgverzekering voor een vergoeding van 100,- voor 1 bril per 3 jaar zo ongeveer een tientje per maand duurder is. De verdere aanvullende zorg hebben we niet nodig.
Dus hebben we die duurdere aanvullende verzekering niet genomen. Levert ons niets op.
Nu hebben we dus dure brillen. Zoiets moet wel gewoon goed zijn. Geen model waarvan je zoiets hebt van héél voorzichtig neerleggen, anders valt t glas eruit of buigen de pootjes.
Maar dan ga je (Ja ik weet t, pas na aankoop kijken heeft eigenlijk geen zin meer.....) eens op internet op zoek naar uitleg over je brilrecept. Begin ik toch te twijfelen....Hebben we ons niet een veel te dure glazen aan laten praten? Hebben wij zulke dure glazen wel echt nodig gehad? Zo'n opticien is tegenwoordig ook gewoon een commercieel bedrijf geworden en adviseert ons natuurlijk graag goede (lees dure) glazen. Kijk, de prijs van de bril zie je op het pootje staan, dus daar heb je direct invloed op. Ik kan zelf kiezen voor een budgetmodel of een duurder model.

Op onze recepten staan maar halve of kwart getallen. Bij enkele uitlegsites over het brilrecept, hebben ze het gelijk over hele getallen. Ik krijg nou een beetje t gevoel dat ze ons een mitella hebben gegeven waar een pleister waarschijnlijk ook nog genoeg was geweest. Ik ga t de opticien nog wel even vragen hoe dat zit.

Wie van jullie heeft er meer sjoege van?
Wil je me jouw visie vertellen.
Manlief rechts; Sf; -0.25 C;-0.50 As;5 additie 2,00
             links;    Sf; +0.00 C;-0.50 As.5  additie 2,00
Ik zelf rechts Sf.+0,25 C. -0,50 As.90 additie 2,00
             links  Sf.+0,50 C.-0,50 As.165 additie 2,00
Mijn oude recept uit 2007 was rechts Sf. +1,25 C.-0.50 As. 105 additie  ....
                                                   links  Sf.+1.25 C.-0,50 As 170 additie  ......

Of het nou nodig was of niet, we hebben een hoop kosten gemaakt met deze brillen. Wordt weer even heel zuinig aan doen.

11 opmerkingen:

  1. Brillen zijn altijd heel duur. Ik kan niet zonder. Ik heb er geen verstand van hoe het zit met de kosten. Om de vier jaar heb ik nieuwe glazen nodig. En ja ... ik vond dat ingeslepen leesspul in mijn bril zo duur dat ik het uitgesteld heb dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog nooit een goedkope bril gehad. Of ik nu naar S..pecs..vers ga of een opticien die niet bij een keten hoort, mijn glazen maken mijn bril altijd duur. Soms net boven, soms iets onder 1000 euro.
    Zo dun mogelijke glazen (vroeger had ik altijd een zere neus en een scheve bril omdat de glazen in gewicht verschilden) , ontspiegeld, kraswerend en UV-stralen werend. Tussen de 250 en 450 euro per glas. Monturen kosten naar verhouding praktisch niks!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Neem een aanvullende verzekering voor maar één jaar, je declareert je bril en per 1 januari daarop beëindig je de verzekering weer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik ook overwogen en berekend. Zet geen zoden aan de dijk. De premie wordt voor een brilvergoeding van 100,- een tientje per maand duurder. En dat keer 12,= duurder dan niet verzekeren.

      Verwijderen
  4. Mijn voorlaatste bril kostte meer dan 500,--. Sindsdien heb ik Eyel.ove ontdekt. Voor 49,-- een bril inclusief enkelvoudige glazen en een brillekoker. Niks mis mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er zit een behoorlijk verschil tussen je bril van 7 jaar geleden en nu. Je bent minder verziend geworden, dus wat dat betreft klopten de glazen niet meer. Je hebt nog wel dezelfde cilindersterkte, maar de as van de cilinder is veranderd. Daarnaast heb je nu een tamelijk sterk leesdeel. Als je een additie nodig hebt van +2 kun je zonder bril echt niet goed lezen en moet je bij het groente snijden opletten dat je je zelf niet letterlijk in de vingers snijdt. Ik heb nu rechts Sf. +0,50 C. -1,75 As.86 additie 2,50
    Voor mijn staaroperatie had ik rechts Sf. -6,00 C. -1,00 As 90 additie 2,25

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik krijg wel een vergoeding van de IZA maar betaal toch plm 500 euro zelf, maar ik wil ook heel dunne glazen. Vroeger te vaak met dikke glazen gelopen en nu er zulke mooie dunne glazen zijn wil ik die Verder multifocale glazen en dan is er nog iets van een cilinder. Ja een goede bril kost gewoon wat en ik ben zuinig op mijn ogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ga ook naar eylove, 99 euro voor varifocaal. Niets mis mee met die brillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kocht ooit een bril online bij brillen24 voor 39,- geloof ik. Met cilinders en allerlei ingewikkelde dingen. Alleen het montuur viel tegen. Dat was echt een goedkope bril!

    Ik schreef er een review over op revieweerst.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik weet niet wat die 2.00 inhoudt.. cillinder? dan is de bril wel erg fijn lijkt me! zelf heb ik -0,50 en -0,75 en cillinder van 1.00. ik heb een bril, in t begin altijd op met autorijden en soms met tv kijken (ondertiteling, vooral tijdens zwnagerschappen) maar verder nooit op. vind het vervelender met bril omdat ik dan echt door het glas moet kijken enz, maar het zicht is zo anders, en tegelijkertijd niet perse beter. dus heb m nooit op. ben er ondertussen zelfs 1 kwijt.. vraag me niet hoe het kan.. maar echt kwijt.. had er 1in de auto en 1 binnen en ergens ooit 1 kwijtgeraakt :S maar heb ze nu al 5 jaar, nou ja, nog 1 bril dan. ze hebben me rond de 200 euro gekost, beide. bij specsavers.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Om je ogen echt goed te laten meten kun je het beste een afspraak maken bij een oog arts, die druppelt je ogen en leest ze uit met een aparaat. Dan kun je met dat recept bij een goedkopere winkel je bril kopen. Zo doen we dat ook voor. Ons zoontje, hij is nu 4 en een dure bril schaffen wij niet aan voor hem, veel te veel risico dat zijn bril stuk gaat tijdens het spelen. Wij betaalde 180 euro voor zijn bril. Met een actie 2e gratis hadden wij heel fijn een reserve bril.( we kochten twee precies dezelfde) Die is inmiddels in gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen