29 maart 2015

Urenwijziging en salaris

De CAO van de zorg is veranderd. We hebben een andere CAO sinds januari.
Nu is het zo dat ik eerst een contract had van 9 - 18 uur. Dit mag niet meer van de CAO. Het contract dat ik eerst had heet een min-max 100-200 % contract. Nu mag dit maximaal een 100 - 150% zijn. Vorig jaar werkte ik gemiddeld minimaal 13 uur per week. Op basis van mijn gemiddelde urenaantal krijg ik een contract per 1 maart van 13 - 18 uur. Dit is nog niet officieel ingevoerd, alleen mondeling toegezegd.

Dat mijn minimaal aantal uren nu hoger is heeft gevolgen voor als ik ziek wordt of ontslagen wordt. Dan is die 13 uur mijn minimum en wordt ik op basis daarvan uitbetaald. Dit is iets wat ik wel weet. Maar heeft dit verder eigenlijk nog andere gevolgen? Positieve of negatieve? Weet ik eigenlijk niet. Is het zo dat ik nu minder snel overuren maak? Over eventuele overuren betaal je toch meer belasting? Of is dat pas als je weer over een drempel heen komt met je jaartotaal? En echte overuren maak ik denk ik pas als ik structureel boven die 18 uur per week kom. Want als ik deze week of maand meer dan 18 uur per week werk, kan het volgende keer weer maar net aan 13 uur per week zijn. blijft het gemiddelde toch onder de 18 uur.

Die mondelinge toezegging moet dus nog wel op schrift gesteld worden. Ik had personeelszaken er al over gemaild, zij wachten nog af op de mutatie van mijn leidinggevende waarna het met terugwerkende kracht alsnog ingevoerd kan worden. Hoe belangrijk is het om hier achteraan te zitten? Of maakt het niet uit zolang ik niet ziek word?

Wat kan een mens zich druk maken om dit soort dingen. Ik heb zoiets gewoon liever geregeld. Dan is t maar klaar en op orde.
Hierin ben ik dus heel erg geordend. Dit soort dingen moet ok zijn.

Ik ben veel minder geordend met bijvoorbeeld het gewone huishouden of opruimen.
Al kan ik doorgaans heel makkelijk mijn spullen terugvinden. Ik hoef eigenlijk niet echt te zoeken als ik iets moet hebben wat ik lang niet in mijn handen gehad heb. Maar het kan maar zo zijn dat ik echt niet zie dat er hoognodig gestofzuigd moet worden.
Ach, er zijn erger dingen toch?
Al lijk ik daardoor voor sommigen in je omgeving (werk) heel chaotisch, in mijn aard ben ik dat niet. (vind ik zelf) ;-)

2 opmerkingen:

  1. Je zei: "Over eventuele overuren betaal je toch meer belasting?"

    Maar nee, dat is echt niet waar. Aan het einde van het jaar kijkt de belastingdienst gewoon hoeveel jij in totaal hebt verdiend (en ook nog minus een aantal aftrekposten), en daar betaal je belasting over. Stel dat jij met gemiddeld 13 uur werken per week zo'n 1000 euro per maand bruto verdiend, dan verdien je per jaar 12000 euro en zit je met al je salaris in de eerste schijf, 36,5% belasting. Als je boven de 19.822 euro per jaar gaat verdienen, dan wordt 42% belasting geheven over de euro's die je meer dan 19.822 verdient. Ik weet niet of je daar wel aan komt, zelfs met overuren. En dan nog: 36,5% of 42% belasting, dat verschil is echt niet zo groot en dat maakt extra salaris dus echt nog steeds wel de moeite waard.

    Ik zou het wel graag snel op papier willen hebben. Jij kunt ziek worden, op je werk kunnen er problemen komen... Heb je het op papier, dan is het echt. Een mondelinge toezegging kan altijd nog teruggetrokken worden.

    BeantwoordenVerwijderen