16 november 2015

De zorgrekening, wanneer komt die?

Manlief is al op 30 januari uit de vrachtwagen gevallen en heeft toen zijn kruisband gescheurd. Er volgden verschillende onderzoeken en behandelingen. Van geen hiervan hebben we nog een rekening gezien. Wel van de fysio, maar die gaat ook buiten het ziekenhuis om. Wel samen en onder leiding van het ziekenhuis, maar een eigen praktijk. Nu zijn we ons eigen risico aan het opmaken met de kosten van fysiobehandelingen. Het is inmiddels al wel november. Heb het al eens bij de zorgverzekeraar gevraagd, maar die verwijst naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis verwijst naar de zorgverzekeraar.

Ik vind het erg vervelend om niets te weten. Iemand uit onze kerk heeft ook een gescheurde kruisband gehad en kreeg ook net als mijn man, een brace aangemeten. Zij moest deze toen voor een groot deel zelf betalen. En niet zo'n klein beetje ook. Wij weten nog steeds niets over de brace. Krijgen wij er kosten aan? De andere kosten, bijvoorbeeld van de rontgenfoto's, de MRI scan, zullen wel vergoed worden neem ik aan. Maar hoe gaat zoiets in zijn werk als die rekeningen volgend jaar pas komen? Gaat het dan van het eigen risico van volgend jaar af? Ik heb geen idee en er ook geen ervaring mee. Ik vind het vervelend om niets te weten. Hoe kunnen we onze rekeningen controleren op fouten als deze zo laat nog komen? We horen wel in de media dat we die rekeningen moeten controleren, maar dat kunnen we niet omdat we ze nog steeds niet hebben.

Er zijn vast wel lezers die er wel ervaringen mee hebben. Wil je die met ons delen? Waar moeten we op letten? Of hoef ik me niet zo'n zorgen te maken?

6 opmerkingen:

  1. De rekeningen gaan van je eigenrisico van het jaar waarin de behandeling heeft plaatsgevonden. Fysio valt pas onder de basis verzekering als er een chronisch verklaring is van de verzekering, anders valt het onder je aanvullende verzekering en niet onder het eigen risico.

    Het ziekenhuis hoeft pas te declareren als de behandeling afgerond is. Als de behandeling in januari gestart is zal het behandeljaar ook in januari af zijn en dan pas gedeclareerd worden.

    Heel vervelend staat er dan een behandelcode op waar een vaste prijs aan verbonden is.

    Daarom kun je voor een simpele hechting heel veel geld kwijt zijn, en voor een veel complexere behandeling relatief weinig. Dat is afhankelijk van het door het rijk opgelegde behandel-aandoening stelsel.

    De zorg blinkt niet uit in transparantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He bah, gescheurde kruisbanden is heftig. Ik heb vorig jaar door een aanrijding een knie operatie moeten ondergaan. Heb ook mijn eigen risico opgemaakt aan fysiotherapie; alles wat in het ziekenhuis gebeurde is vergoed door de zorgverzekeraar (röntgen, MRI, operatie, hechtingen verwijderen... totaal was 3500 euro). De rekening van het ziekenhuis kwam inderdaad heel laat, maar zoals Lobke schreef valt het onder het eigen risico van het jaar waarin de behandeling plaatsvond. Bij mij veranderden de kosten van de fysio wel: voor de operatie kwam de fysio uit mijn aanvullende verzekering en had ik een medisch sport abonnement om mijn spieren te trainen ter voorbereiding op de operatie, daarna kreeg ik een chronische zorgindicatie en kwam het uit mijn eigen risico en vanaf de 20e behandeling werd het door de zorgverzekeraar vergoed.

    Het is erg jammer dat het zorgsysteem zo ingewikkeld is...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zorgrekeningen mogen nog tot 3 jaar worden ingediend/in rekening gebracht, dat geldt voor de verzekerde, voor de zorgverlener maar ook voor de zorgverzekeraar zelf. Mijn man is vorig jaar november overleden aan kanker en nog steeds heb ik de laatste rekeningen niet gekregen. Het ziekenhuis heeft ze al wel ingediend bij de zorgverzekeraar heb ik achterhaald, maar de zorgverzekeraar heeft ze nog niet bij mij in rekening gebracht. Daar mogen ze dus nog 2 jaar over doen:-(
    Doordat ik met de DigiD van mijn man wel kan blijven inloggen bij de zorgverzekeraar, weet ik gelukkig wel om welk bedrag het gaat zodat ik dat als reserve kan houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt niet lang de DigiD gebruiken van je overleden man.
      Althans bij de belastingdienst is het niet meer te gebruiken, zorgverzekeraar werkt dan misschien trager?

      Verwijderen
    2. De belastingdienst wikkelt inderdaad de zaken van een overledene tamelijk snel af. Althans dat is mijn ervaring. En daar heb ik dus ook geen DigiD meer voor nodig. Zorgverzekeraars mogen 3 jaar doen over de afwikkeling van een kalenderjaar, en dus heb ik die DigiD nog wel nodig. Ik ben trouwens zelf jurist:-)

      Verwijderen
  4. Ik lees even mee, want ik wil ook graag weten wanneer je zo'n rekening kunt verwachten inderdaad.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen