dinsdag 21 juni 2016

De wasmachine. Het wasmiddelbakje. 8 Tips tegen n stinkende wasmachine.

Gisteren toch maar weer eens het bakje van mijn wasmachine schoongemaakt.

Wist je dat je die t beste ook zo af en toe schoon kunt maken? Vaak blijft er wel wat waspoeder, vloeibaar wasmiddel of wasverzachter achter in dat bakje. Of klettert er wat wasmiddel tegen de bovenkant aan, zodra het water er doorheen stroomt. Het is helaas niet zo dat als het water erdoorheen stroomt dat dit dan alle wasmiddel mee neemt naar de was.
Als je dit te lang laat zitten dan gaat dit toch werken; het wordt zwart en gaat stinken. Gevolg; een stinkende wasmachine. Dan ga je een keertje heet wassen met soda of chloor om de stank er uit te krijgen, maar helpt t niet echt. Omdat er net zo hard weer vuil meekomt uit het wasmiddelbakje. Die wordt niet schoongemaakt tijdens het extra heet wassen. Dat moet je toch echt zelf doen.

Gisteren heb ik dat karweitje maar eens opgepakt. Eerst het wasmiddelbakje uit de machine gehaald en in heet water ondergedompeld en laten weken. Ik kreeg het bakje er uit door op het groene dingetje te drukken en tegelijkertijd de lade er uit te trekken. Maar dat zal bij elke machine anders zijn. Omdat er zo veel wasmiddelrommel en wasverzachterrommel aan zit, heeft t geen zin om het in een sopje te zetten. Die slaat gelijk neer. Daarna t bakje met een afwaskwast geschrobt.


Daarna heb ik een oud washandje gepakt, om mijn hand gedaan en daarmee de aanslag in de machine zelf weggehaald. Ik moest t washandje vaak weer uitspoelen.  ;-((
Nu is het wasmiddelbakje en de ruimte waar ik dat bakje inschuif weer helemaal schoon en fris.


Nu de machine voor de zekerheid een keertje leeg draaien op 90 graden en die ruikt weer lekker fris.


Hoe voorkom je nou een stinkende machine? 8 Tips;
- Laat de deur open staan na het wassen.
- Haal de pluizen en haren van het venster en de rubber ring af met een doekje, tissue of stukje wc papier na elke wasbeurt.
- Was af en toe op hoge temperaturen. (Je vaatdoekjes bijvoorbeeld) Je kunt dan ook een scheut chloor of handvol soda toevoegen. Al zijn de meningen hierover verdeeld. Soda zou niet goed zijn voor je machine?
- Als je vloeibaar wasmiddel gebruikt, doe deze dan in een bolletje in de trommel. Niet in het wasmiddelbakje. Al helemaal niet als je zelfgemaakt wasmiddel gebruikt.
- Gebruik minder of geen wasverzachter. Dit geeft een hoop rommel in je bakje. Probeer je was eens zacht te krijgen met een scheutje azijn als wasverzachter.
- Maak het wasmiddelenbakje dus ook af en toe schoon.
- Haal de was er na het wassen gelijk uit.
- Onderin de machine zit ook een afvoerpijpje en opvangbakje. Maak dit ook af en toe leeg en schoon. Daar vind ik nog wel eens verdwaalde winkelwagenmuntjes in. (Helaas nog maar zelden euromunten ;-)

Veel succes!
Heb jij nog andere tips tegen een stinkende wasmachine? Laat het in een reactie weten.