woensdag 29 juni 2016

Kan ik deze week overslaan?

Er zijn zo van die weken die ik t liefst over wil slaan...Deze is er een van.

Een maand geleden is mijn moeder overleden. In het afgelopen weekend is dochter (van manlief) onverwachts opgenomen in het ziekenhuis. Kreeg heel erg last van hyperventileren, zo erg dat haar ademhaling ook meerdere keren is stilgevallen. Dat doet wat met je! Zaten we daar zondagmorgen om kwart over drie s'nachts in het ziekenhuis.
Met een heel koppel volk. Haar broer en schoonzus waren er het eerste bij. Haar vader en ik, en haar moeder en haar nieuwe stiefvader.
De zondag was dus wel heel erg vroeg begonnen en heel erg heftig. Zondagavond mocht ze gelukkig wel weer naar huis.

Maandagavond hadden we een fijn gesprek thuis. Wel heel intens en vermoeiend. Dinsdag had ze een begeleidingsgesprek, waar ze heel dapper alleen in is gegaan. Bijna 20 is ze, dus wordt t tijd om af en toe zelf op je problemen af te stappen. Met een hulpverlener, maar toch zelf. Moedig.

Dinsdagmiddag zagen we na het werk dat we weer verschillende telefoontjes gemist hadden....Blijken de ouders van manlief allebei in het ziekenhuis te liggen! Allebei! Schoonma is opgenomen omdat ze gevallen is omdat ze bij het afstappen van haar fiets met haar jas achter het zadel bleef haken. Ligt er nu met een gebroken heup. Woensdagmiddag heupoperatie. Toen niet zijn vrouw maar de buurvrouw het huis instapte voelde schoonpa gelijk dat er iets niet goed was met zijn vrouw... kreeg acute hartkrampen en kon ook met de ambulance naar het ziekenhuis toe. Het hart heeft weer een beste opdoffer gehad. Schoonpa dacht dat zijn laatste uur geslagen was.

Dinsdagavond zat ik er echt even doorheen. Ik was te moe en te mat om even flink te janken. Ook te moe om te slapen. Want we lagen door vermoeidheid vroeg in bed, maar rond half 12 sliep ik nog niet. Toen er maar weer uit voor een beker warme melk. Kon ik wel mooi zoon nog even vragen hoe hij het heeft gehad op zijn vakantiewerk. Hij had tot 11 uur s'avonds gewerkt. Tegen de tijd dat hij thuiskomt liggen wij al echt op 1 oor.

Nu is het woensdagmiddag en wordt schoonma geopereerd. Schoonpa is intussen van de hartmonitor af, maar ligt nog wel in het ziekenhuis. Ze hebben elkaar wel even kunnen zien gisteravond en vanmiddag vlak voor de operatie.

Morgenochtend ga ik even langs bij mijn pa. Even kijken hoe het met hem is en weer even werken aan zijn administratie. Ma deed altijd de administratie.
Op je 75e leren koken blijkt best leuk te zijn, maar de administratie en betalingen op orde houden? Dat is wat minder.

Vrijdag moet ik de hele dag werken. Smorgens de kookvereniging en smiddags de bakvereniging. Dan is voor mij de week nog niet over, want zaterdagmiddag moet ik ook nog werken. Vanmorgen heb ik ook gewerkt. Voor ik begon zou ik het liefst mijn werk een poos willen laten liggen, zoals het ook kon in de week na mijn moeders overlijden. Na de dienst van vanmorgen was het ook wel weer een goede morgen geweest. Voor de bewoners, maar ook voor mijzelf.

Ach, volgende week weer een nieuwe ronde, nieuwe kansen.