woensdag 17 augustus 2016

Een chip in de fiets.

Diverse media pakte er mee uit; Binnenkort komen er chips in je fiets! Geweldig nieuws want dan kun je je gestolen fiets makkelijk traceren!


En dan?

Ik ben er na de diefstal/verlies van laptop van schoonzoon toch sceptisch over. Hij kon zijn verloren laptop (macbook) ook traceren. Zelfs de plaats en de straat was bekend. Enschede. Dit is ook aangegeven bij de aangifte bij de politie. Maar de politie kan hier niets mee en doet er ook niets mee. En als particulier bel je niet zomaar bij de voordeur aan met de vraag of je je laptop terug mag.
Of zou jij dat wel durven?

Nou staat een gevonden laptop ook meestal binnen. Dus de kans dat je m in een openbare ruimte traceert wel erg klein. Je fiets kan je met heel veel geluk nog traceren op laten we zeggen het station. Maar als ik het goed heb, mag je m dan niet zomaar meenemen. Ik heb me eens laten vertellen dat als je dan elders je fiets terug vindt en je m weer meeneemt, je ook beticht kan worden van diefstal. Ook al weet je zeker dat t je eigen fiets is. Het kán zijn dat er inmiddels een nieuwe eigenaar is die m via via gekocht heeft. Een zo goed als nieuwe e-bike voor € 100,- daar zit een luchtje aan. Daarvan kan elk weldenkend mens doorhebben dat er iets niet klopt. Maar als je er € 1000,- voor hebt betaald, is hij van jou. Ook al had de verkoper m gestolen maar wist die koper dat niet. Dan krijg je een juridisch steekspel waarin alleen advokaten winnen.

Bij fietsen is het wel meestal iets grootschaliger als bij macbooks. Fietsen worden aan de lopende band, en waarschijnlijk in groepsverband gestolen. Rondreizende bendes?

Wie het weet mag het zeggen. En als er dan meerdere gestolen fietsen in een schuurtje getraceerd worden, dan onderneemt politie wel actie. Dus wellicht zal het wel iets opleveren. Maar ik denk dat dit alleen werkt in grotere aantallen fietsen op 1 plek.  Of krijgt de politie ook een opsporingssysteem net als bij auto's? Dan kunnen ze ook bij het invoeren van het kenteken gelijk zien of dit voertuig geregistreerd staat als gestolen. Kunnen ze af en toe een middagje fietsen traceren op de stations.

Het inbouwen van zo'n traceerchip brengt zeker weer kosten met zich mee. Wordt de fiets zelf ook weer duurder. En de diefstal zelf voorkom je er niet mee.
Hoeveel meerkosten zou jij over hebben voor zo'n chip in je fiets?
Of vind je dat ik t wel erg somber in zie en zie jij juist een heleboel voordelen met die chip? Laat t me maar weten hoor. Ik sta er voor open.

3 opmerkingen:

 1. Als een fiets door heling gekocht is en je traceer jouw fiets moet de koper er afstand van doen. Heb het meegemaakt met mijn scooter. Politie erbij toen ik hem terug vond , framenummer gecontroleerd, kon de juiste papieren overleggen, maar kreeg hem pas toen de ander afstand deed. Zo gek kan het lopen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een interessant idee. Maar gezien de lakse houding van de politie t.a.v. gestolen fietsen verwacht ik er weinig van.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bizar. Ik zou zeggen zorg dat je fiets niet gestolen wordt door hem altijd op slot zetten en met een extra hangslot ergens aan vast te maken. Een niet al te nieuwe en/of gewilde fiets wil ook altijd wel helpen (geldt overigens ook voor auto's). Helaas zijn e-bikes erg gewild, ik zou dan daarnaast of een bedrag reserveren voor de aankoop van een andere fiets of goed verzekeren.

  Ik zou denk ik geen chip in laten bouwen. Helemaal als ik jouw verhaal zo lees.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen