20 oktober 2016

Kan dubbel glas verslijten?

We hebben nu een paar koude avonden gehad. Manlief zit graag in zijn stoel bij het raam, maar vindt het er maar koud bij het raam. Dis is aan de voorkant van het huis. Onze eerste reactie is dan de gordijnen dicht doen.
Als we de overgordijnen dicht gaan doen, dan verdwijnt de cv achter de gordijnen. Dat werkt dan averechts. Kortere gordijnen is ook geen gezicht, de gordijnen hangen een heel eind de woonkamer in. Dan zou de hele gordijnrail die aan het plafond hangt wel 30 - 40 cm dichter bij het raam moeten. Blijf je altijd zien. De luxaflex die we ook voor het raam hebben doen we 's avonds dicht.

Kan de werking van dubbel glas minder worden? Of kan dubbel glas, of de randen verslijten? We hebben wel eens gehoord dat je dubbel glas na 25 - 30 jaar moet vervangen. Is dat zo? Natuurlijk heb ik eerst even gegoogled. Daar staat wel dat het lek kan gaan en er condens aan de binnenkant kan komen. Maar dat is er niet aan de hand. Ik heb gewoon nog helder zicht. Alleen vraag ik me de isolatiewaarde intussen wel af.

Met een beetje zoeken zie je een datum staan;  Polyglas SAS  2 - 1983.
Dan is het glas dus al wel op leeftijd. 

Maar ja, nu nog even gauw, nog voor de echte winter, dubbele ramen in laten zetten? Wat zou zoiets weer gaan kosten?
Het grootste raam is 2.20 breed en 1.70 hoog. Daarnaast nog een iets kleiner raam en nog twee kleinere ramen.
Als we hier serieus werk van willen maken moeten we offertes laten maken. 
En er niet al te lang mee wachten, willen we er deze winter nog profijt van trekken.

Maar zou het echt zoveel nog schelen? Oud of nieuw dubbel glas? Hoe groot zou het verschil in kou zijn? Alle plaatjes van de verkopers zijn berekend op het verschil tussen enkel en dubbel glas. 

En een beetje verder denkend; Hoe zou dit hele verhaal zijn voor onze spouwisolatie? Zeker aan de voorkant (óók, net als over het glas) van het huis en bij de badkamer is het altijd koud. Wel ooit geisoleerd....
Kan je daar dan zomaar "wat" bij in spuiten? Net zoals je een dun kussen kunt bijvullen? Er lijkt glaswol ingespoten.

Wordt weer zoekwerk.

10 opmerkingen:

  1. Best kans dat niet het raam het probleem is maar de kitranden / glaslatten. Als dat niet meer goed aansluit dan tocht het er tussendoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij een opengaand raam kan het ook zijn dat de rubberen dichtingen niet meer perfect sluiten. Als onze achterdeur gewoon dicht is, voel je ook tocht die van langs de zijkanten komt. Als ik de deur sluit met de sleutel dan komt er ene pak minder tocht binnen via de zijkanten. Onze ramen en deuren werden geplaatst in 1987 : meranti houtwerk en dubbel glas.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het een interessante vraag zeg! Zelf zou ik niet denken dat glas kan slijten. Maar ik heb er dan ook geen verstand van helaas.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben afgelopen winter dubbel glas gekregen. Op een enkel raam na hadden we nog overal enkel glas. Dat ene raam met dubbel glas schijnt toch niet te vergelijken te zijn met het HR++ dat je tegenwoordig hebt.
    Succes met de zoektocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben kunststof kozijnen laten plaatsen, hierbij kregen we gratis HR++ glas en horren! Op deze site staat hier wel handige informatie over, misschien iets voor jullie? https://www.benitech.nl/passief-bouwen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dubbel glas kan lek raken, maar dat zie je door de condens die dan gaat ontstaan. Eerst in een klein hoekje, en dan na verloop van tijd wordt het steeds erger. Dat heeft wel invloed op de isolatiewaarde.
    Groetjes Carla

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben onze raam in de woonkamer moeten vervangen. Vorig jaar zat er kondens aan de binnenkant...??? van het raam. Wij kwamen er achter dat dubbel glas blijkbaar "lek" kan raken waardoor het gas, dat voor de isolatie zorgt, vervliegt. Nu begrijp ik waarom ik het de periode daarvoor zo koud vond bij het raam....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou zo'n vraag aan de experts stellen. Ik denk zelf dat dit ook mettertijd gebeuren en dan waarschijnlijk het buitenglas aangezien deze vaker blootstaat aan alle extreme weersomstandigheden. Alvorens ze een glas plaatsen zullen ze natuurlijk polshoogte nemen of niet ook het binnenglas aan vervanging toe is, lijkt me zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het streven is inderdaad om na 30 jaar nieuw glas te plaatsen zodra je merkt dat er condensvorming zich voordoet. Zoniet dan is het eerder een probleem van de voegen en de randen waarop het glas rust.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De werking van dubbel glas kan niet afnemen. Het probleem ligt moet dan ergens anders liggen.

    BeantwoordenVerwijderen