woensdag 21 december 2016

Hypotheek aflossing.

We hadden al enkele keren contact gezocht met onze financieel adviseur voor wat vragen. Veel verder dan een excuus wegens nu te druk is het niet gekomen. Hij zou later als het wat rustiger werd wel weer contact met ons opnemen. Dit is niet gebeurd. We hadden wat vragen voor hem over een woekerpolis die we nog steeds hebben. We wilden hem dan gelijk vragen of het verstandig is om stapje voor stapje de hypotheeklasten omlaag te brengen. En hoe we dit t beste konden doen. Dan maar zelf uitgevogeld en uitgevoerd.

Op internet zijn veel verschillende rekentools waarmee je eenvoudig kunt berekenen of het voordeel oplevert om af te lossen, in vergelijking met de lage spaarrentes van nu.
Met een hypotheekrente van 4,9 % is dit vrijwel altijd voordeliger als je het op korte termijn bekijkt. Ook wel op de langere termijn, want over dat wat we nu aflossen hoeven we vanaf volgende maand geen rente te betalen. Alleen is het mij nu nog niet duidelijk of het gevolgen gaat hebben als we over 10 jaar of zo een ander huis willen kopen. Heeft dit invloed op dat wat we dan mogen lenen? Geen idee. Wie het weet mag het me uitleggen.

Nu is het voor ons gewoon zaak om de maandlasten omlaag te brengen. Punt. Lagere maandlasten zijn voor nu al fijn, maar worden nog belangrijker als je een lagere aftrek krijgt door pensioenleeftijd. Met de AOW leeftijd wordt je belasting anders. Hierdoor krijg je ook minder terug van je betaalde hypotheekrente. Dus is minder betalen wel zo prettig.

Twee jaar terug hebben we een extra storting gedaan in de bankspaarhypotheek. Hierdoor verlaagde het bedrag van de benodigde maandelijkse storting. Maar ja, dit staat nog wel even vast. Zeker tot na onze pensioendatum. Belastingvrij banksparen duurt minimaal 15 jaar.
Op 1 december dit jaar hebben wij een bedrag naar de bank gedaan voor de hypotheek aflossing. (Van het andere deel van de hypotheek) We hebben nog geen bericht van de bank gehad welk effect dit gaat hebben. Natuurlijk laten al die verschillende rekentools je wel iets van dat effect zien. Maar de post van de bank zelf is dan toch het meest concreet. Daarna is het zaak om te kijken wat dit gaat doen voor de aanvraag van de jaarlijks voorlopige teruggave van de belasting. Het kan zijn dat deze dan aangepast moet worden. Als ik de belasting eerst laat weten dat we zo en zoveel aan rente betalen en bij de aangifte over 2017 blijkt dat dit minder is, moet er weer zo veel verrekend worden. Een naheffing zit ik niet op te wachten.
Het zijn geen schokkend grote bedragen waar ik nu over praat, maar toch.
Als we elk jaar zo'n stapje kunnen zetten, komen we straks misschien financieel in een wat ruimer jasje. Ook wel prettig.

3 opmerkingen:

 1. Ik los ook af en krijg mijn HRA per maand betaald. Van de betaalde hypotheek rente reken ik dat ik 30% terug krijg. ( Misschien wel 35% maar ik reken mezelf niet rijk) Dit zet ik op een aparte spaarrekening om zo de belasting in het volgende jaar te kunnen betalen zonder naheffing die ik van mijn spaargeld moet betalen.Al is de rente laag, levert het toch zomaar wat extra euro's op.

  Groet, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk ook eens op hypohype,daar kun uitrekenen wat je netto betalen moet

   Verwijderen
 2. Heb je al eens met de spaarhypotheek tool van geldistijd gestoeid. Kun je het allemaal zelf uitrekenen. Super handige tool die je veel geld kan opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen