zaterdag 17 december 2016

Angst voor virussen en bacteriën.

In deze tijd van het jaar ken je t wel, je stapt van je fiets af en hebt een flinke loopneus. Een reactie van je neus op de kou. Uit mijn jaszak diep ik dan een (katoenen) zakdoek op en snuit mijn neus.
Onlangs had ik daar met iemand een hele discussie over. Een katoenen zakdoek gebruiken zou onhygiënisch en ziekmakend zijn. Zij was daar heel stellig in. Ik had op dat moment geen zin in die discussie, maar was eigenlijk even stellig; Ik vind dat de reinste onzin. Een zakdoek in mijn jaszak gebruik ik om mijn neus te snuiten omdat deze reageert op de kou, en niet omdat ik verkouden ben of de griep heb. Als ik de griep heb of verkouden ben, dan spelen virussen of bacteriën wel een rol. Maar toch niet als mijn gezonde neus reageert op kou? Moet je eens kijken als ik voor elke keer een nieuw papieren zakdoekje ergens vandaan moet opduiken. En waar moet ik die dan weer zo gauw laten na gebruik?
Wat kost dat wel niet voor het millieu? Per keer snuiten een nieuwe zakdoek maken, verpakken, vervoeren en het afval verwerken?

Een paar dagen later las ik een artikel over het hergebruiken van theezakjes. Er werd antwoord gegeven op de vraag of dit kon en veilig was. Het antwoord was dat dit wel kon, maar je dit wel binnen enkele uren moest doen en je het theezakje in een afgesloten trommeltje bewaarde. Want anders zouden er bacteriën op kunnen komen.
Hierbij fronsde ik ook even mijn wenkbrauwen. Anders zouden er bacteriën op kunnen komen....Tjonge jonge! Die zitten toch overal op? Het theezakje komt zo uit het kokende water, heeft daar enkele minuten in rondgedobberd en dan zou....
Als ik dat zakje 's avonds weer pak, gaat die zo weer het kokende water in voor een nieuw kopje thee. Dat overleven eventuele bacteriën echt niet!
Gebruik jij je theezakje ook wel eens een tweede keer?

Creëren we met al dit soort adviezen geen massavrees voor de gewone bacteriën? Natuurlijk is het een heel ander verhaal als je te maken hebt met mensen met een sterk verminderde weerstand. maar bij gewoon gezonde mensen? We kunnen wel wat hebben hoor.

Er zijn wel dingen waar we wel goed mee moeten opletten, zelfs voor gezonde sterke volwassenen;
- Na het snijden van rauwe kip of ander vlees, maar vooral kip, de plank en het mes lang en met goed heet water afwassen. Nog beter is om een ander mes en plank te pakken als je nog groente wilt snijden.
- Bij verkoudheid of hoesten, niet je hand voor je mond houden! Maar hoest of nies in je trui. (bij je schouder of elleboog)  Daarmee raak je doorgaans niets aan. Met je handen pak je direct erna weer alles en iedereen aan. Hoe vaak hoor je niet, ik geef je geen zoen maar een hand, want ik ben verkouden. Volgens mij is de wang, vlak bij het oor, daar waar de meeste mensen "zoenen" schoner als een hand waarin....
- Ben je een cake aan het bakken, geef je kleine kind geen likje van het deeg. In het deeg zit rauw ei verwerkt. In rauwe eieren zit wel eens salmonella. Kun je heel ziek van worden.
 - Gooi je vaatdoekje snel in de was. Een (duur) reinigingsmiddel met desinfecterend middel helpt niets als het vaatdoekje niet schoon is. Als het doekje gaat ruiken ben je eigenlijk al te laat met in de was doen.

Update;
4 dagen na mijn bericht  hierboven staat er overal in de kranten dat de veelgebruikte desinfecterende zepen en wasmiddelen verboden zouden moeten worden. Ze doden niet alleen foute bacteriën, maar ook de goede. Dat die zepen dus helemaal niet zo goed zijn. Dat we terug moeten naar het gewone zeepje. Niks geen moeilijk gedoe met speciale desinfecterende spullen.
Een bevestiging van mijn pleidooi voor minder steriel vanuit onverwachte hoek.  Wil je er meer over lezen? Dan kan dat hier;
Gezondheidsraad over desinfecterende zeep;