zaterdag 4 maart 2017

Ben jij ook nog niet zeker over wat je wil stemmen?

Ben jij ook nog niet zeker over wat jij wil gaan stemmen? Er is nu zoveel gaande in de politiek.
Misschien stem je voor het eerst?
Of vind je het nu wel tijd om er toch maar weer eens gebruik van te gaan maken.
Er was een tijd dat men gewoontetrouw  net zo stemde als je pa en moe. Of je partner. Vrouwen hebben hier eigenlijk nog niet zo heel erg lang stemrecht. Pas sinds 1922. Toen mochten ze stemmen voor de tweede kamer verkiezingen.
Nederland liep toch nog voorop bij het toekennen van het vrouwenkiesrecht ten opzichte van Frankrijk en België. In die landen kwam er pas na de tweede wereldoorlog vrouwenkiesrecht. 
Het was nog heel lang gebruik om je man te vragen waar je het beste op kon stemmen.

Nu  kan iedereen zelf zijn beslissing maken. Maar wat is het soms moeilijk! Zeker nu. Er is zoveel gaande. Je hoort veel politici van alles beweren. Voor je uitgevogeld hebt hoe je er zelf over denkt, of wat de gevolgen zullen zijn van je keuze, is de verkiezingsdag alweer voorbij. Soms is het juist waar je zelf dagelijks tegenaan loopt, daar hoor je de politici niet over. Moet je eerst weer uitpluizen waar het staat in de verschillende verkiezingsprogramma's en hoe het er staat. Voor je dat goed en wel gevonden hebt is de verkiezingsdag al weer voorbij.
Verleidelijk om dan maar thuis te blijven. Maar eigenlijk ook weer niet....

Wat ik heb gedaan is verschillende kieswijzers er op na slaan en ze allemaal domweg uitproberen. Ik merkte dat ik toch wel in een bepaalde hoek uitkwam, daardoor weet ik nu wel wat ik wil gaan stemmen.

www.defiscalestemwijzer.nl
www.jongerenkieswijzer.nl

Zelfs de jongerenkieswijzer heb ik als 52 jarige gedaan, en kwam toch op n bekende plek uit.

Hier in onze stad is een bord geplaatst voor de verkiezingsposters.
Alleen; Ik vind het een dood ding! Alle posters hangen keurig allemaal  op volgorde, allemaal in dezelfde lijn, allemaal in dezelfde grootte. Het lééft niet. Je ziet de paal staan, met allemaal bonte plaatjes, maar de echte afbeelding op zich, het detail, zie je niet.


Ik vind een ouderwets verkiezingsbord toch het leukst. Een houten wandplaat, eerst nog kaal. Dan komt voorzichtig de eerste poster. Een paar dagen later fiets je er weer langs en zijn er ineens 3 bijgekomen, waarvan één hele grote joekel. Vervolgens regent het dagen achtereen en bladdert er weer eentje een beetje los, raakt een politicus zijn haren kwijt doordat er wat afscheurt... Ik mag dat wel.
Zo'n bord lééft.

Verkiezingsposters voor de ramen, heb ik ook nog niet zoveel gezien. is dat ook een uitstervend iets?

Weet jij al wat je gaat stemmen?  Wat is voor jou belangrijk bij je keuze?

3 opmerkingen:

 1. Ik kijk niet naar wat ze willen...dat is net zoiets als een sinterklaaslijstje. Veel wensen,maar geen concrete plannen of mogelijkheden...
  Ik kijk naar wat ze afgelopen periode van vier jaar gestemd hebben. Of ze staan voor het belang van het volk...of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zelf gaan stemmen doe ik niet , mijn man stemt voor mij , en wat dat zal worden ... denk in de SGP richting ....DOOR DE MEESTE WORDT JE TOCH VOOR DE GEK GEHOUDEN ,,, EN KOM NOU MAAR NIET MET ARGUMENTEN VAN : DOOR DE SGP NET ZO HARD ... DAT ZIJN OOK MAAR GEWOON MENSEN , WEET IK OOK WEL , MAAR ZE HEBBEN , NAAR MIJN MENING , BETERE UITGANSPUNTEN , WAT BETREFT , ABORTUS , EUTHANASIE , LEVENSEINDE ED !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Idd ga ik ook SGP stemmen. Betrouwbaar. Zeggen wat ze doen. En doen waar ze voor staan. Geen een partij is volmaakt. Er zijn bij elke partij minpunten, kijk naar wat het zwaarst weegt...

  BeantwoordenVerwijderen