zondag 28 januari 2018

Facebook, een fake wereld en social media, soms genadeloos hard.

Op Facebook doen we er allemaal aan mee; De werkelijkheid een beetje mooier laten lijken dan deze is.
Ik doe er ook aan mee, eerlijk toegegeven. Want onlangs zette ik deze foto op facebook;

Een foto van de koeken die ik voor de huisgroepavond bij ons thuis had gebakken. Een leuk gezicht en uitnodigend.
Maar foto's van de andere voorbereidingen, zoals het moment dat je de wc aan het soppen bent, of dat de stofzuiger midden in de kamer staat, Daar maken we meestal geen foto's van voor op facebook. Die willen we met elkaar ook niet zien. We maken foto's van de gezellige momenten voor op facebook, samen op de foto tijdens een etentje...
Als je je moederziel alleen voelt, zetten we dit vaak niet op facebook.

Doordat we vaak alleen de mooie dingen op facebook zetten creëren we hierdoor een soort schijnwereld waarin alles mooier is.
Via facebook krijgt iemand soms veel felicitaties, maar hebben we elkaar ook opgezocht om in real life te feliciteren? Of een papieren kaartje gestuurd? Een papieren kaartje die je na jaren nog kunt vastpakken en koesteren.

O ja, als we stormschade hebben zetten we dat er ook op, of als de straat blank staat. Dat zijn dan vaak toch weer de dingen die dan meerdere mensen overkomen. Dan lezen we dat bij elkaar en krijgen we een "jij ook?" Of soms een "ik niet gelukkig!" Maar dan gaat het nog om je spullen.
Je gevoelens, die delen we vaak niet op facebook als die niet zo fijn zijn.
Dat "hoort" niet. Als iemand dit wel doet wordt dit vaak genadeloos afgestraft.
 
En zo rol ik al schrijvend van de "mooie" gecreeerde wereld in facebook naar de harde  wereld die we soms tegenkomen in social media. Wat zijn we daarin vaak genadeloos hard voor elkaar. Lekker anoniem wordt er heel fel gereageerd om een vraag of stelling. En heel vaak wordt er dan in de reactie van alles bij gehaald wat niet eens ter zake doet. Bij bloggers onder elkaar gaat het er vrij goed en harmonieus aan toe.  Is mijn ervaring. Komt natuurlijk omdat we bijna allemaal bloggen en vanuit ervaring weten dat het heel fijn is om leuke reacties te krijgen. Er is soms wel verschil in opvatting, maar we slaan elkaar er niet mee om de oren. Bij veel forums zie ik wel eens heel andere dingen! Of bij reacties op nieuwsberichten. Brr!
Door social media worden dingen in de gewone media soms zo groot gemaakt, dat het helemaal een eigen leven gaat leiden. Wordt er van de spreekwoordelijke mug een olifant gemaakt. Men wordt dan bang van die olifant, die eigenlijk maar een mug blijkt te zijn.

Door de social media komen ook mensen dichter bij elkaar, je vindt gelijk gestemden, kunt gemakkelijker patronen en tips uitwisselen. En wat een plezier levert het dan op! Recepten uitwisselen, bloggen, vloggen, foto's delen op facebook, instagram, videogesprek, watt's app en er is nog veel meer.
Een foto van je kleinkind in Canada krijgen die per post zou komen? Dan ben je zo een maand verder. Je vrouw laten weten dat de rit wat langer duurt dan gepland, even een appje..

Veel had ik ook niet gekund zonder al deze social media! Ik ben er blij mee. Jij ook? Welke voordelen en welke nadelen zie jij?







6 opmerkingen:

 1. Facebook? Nee, dank je feestelijk, daar begin ik niet aan! Ik heb wel wat beters te doen dan me te verdiepen in die schijnwereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind Facebook erg leuk! Oude vrienden en vriendinnen, verre familieleden, schoolvrienden leer je (opnieuw) kennen. Vroeger bleef het bij een kerstkaartje, verjaardagskaart en een keer in de zoveel jaar een reunie of begrafenis.
  Als ik een foto kon maken terwijl ik het toilet sop zou ik die foto zeker plaatsen. Met goede vrienden en nabije familie deel ik veel meer dan hetgeen ik op FB plaats maar dat lijkt me logisch: je deelt ook niet alles met de mensen van de straat achter je waar je op het buurtfeest wel gezellig gepraat hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken me er helemaal in. Dat ongezouten van je af 'blaten' met het idee dat de blog(st)er in kwestie geen gevoel heeft of iemand anders op FB... Inmiddels probeer ik een olifantenhuid te ontwikkelen daarvoor ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik begrijp het helemaal je kunt er druk mee zijn al dat fb en dergelijke en toch kunnen we niet echt zonder pc mee. Gewoon de telefoon op stil een hele morgen geeft al lekker rust.
  Een kaartje sturen is tegenwoordig een dure aangelegenheid. Ik breng de kerkpost ( kaarten voor zieken) zo
  veel mogelijk zelf rond anders wordt het wel wat te gortig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Via de post is zeker een dure aangelegenheid geworden! De porto is soms nog duurder als de kaart zelf. Daarnaast kun je een kaart met veel liefde zelf maken, zelf wegbrengen lukt niet altijd.

   Verwijderen
 5. Ik vind het prachtig dat je ook de positieve kant van social media belicht. Want die is er zeker ook. Ik zie ook regelmatig dat het mensen dichter bij elkaar kan brengen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen